Det er et vell av muligheter for den som ønsker å sanke julestemning i hovedstaden allerede nå.
Det er et vell av muligheter for den som ønsker å sanke julestemning i hovedstaden allerede nå.

Én måned til julaften – her er den store guiden til koselige aktiviteter før jul

På jakt etter julestemning? VårtOslo har samlet en stor og god julemiks med 24 aktiviteter for deg, familien og vennene dine før den store dagen. Mye skjer allerede denne helgen.

Publisert
  1. Pepperkakebyutstilling på Tjuvholmen

For en morsom og litt annerledes opplevelse, kan du invitere familien til Tjuvholmen for arrangementet «Jul på Pepperkakeøya». Utstillingen åpner allerede 24. november og står frem til 20. desember. Den er gratis og åpen for alle.

Verket som viser frem et stykke av byen i miniatyr, er laget av pepperkakebaker Heidi Sagli Lie sammen med restaurantene og naboene. På åpningsdagen blir det julegrantenning på Olav Selvaags plass samt julemusikk av pikekoret TRILL med utdeling av gløgg og pepperkaker. Mer info her.

Jul på pepperkakeøya.
Fra fjorårets utstilling Jul på pepperkakeøya. Også i år blir det pepperkakeby på Tjuvholmen.

    2. Norsk Folkemuseums magiske julemarked

Opplev norske juletradisjoner gjennom tidene de to første helgene i desember. Både første og andre helg er dørene åpne fra klokken 11.00 til 16.00. Programmets høydepunkter består av blant annet markedsboder, hestekjøring, julesanger og konserter, lefsebakst og julekåseri.

Barnas favoritter er fortellerteater med snekker Andersen og julenissen, ponniridning og et juleverksted. Med forhåndsbestilt billett slipper du å stå i kø på selve dagen. Billettene koster 180 kroner for voksne, men er gratis for barn. Mer info her.

Julenissen på julemarkedet på Norsk folkemuseum
Julenissen stiller på julemarkedet på Norsk Folkemuseum i desember.

3. Julemarked i Botanisk hage

I regi av Botanisk hages Venner arrangeres et godt og gammeldags julemarked den 25. november. Det blir boder med hjemmelagde delikatesser, håndverksprodukter og et utvalg for gavehandel.

Klokken 12.00 leder Vålerenga pikekor alle besøkende rundt juletreet. Julemarkedet foregår utenfor Tøyen hovedgård. I tillegg er det omvisninger og miniutstillinger i Victoriahuset om julens blomster og krydder. Mer info her.

4. Teaterstykket «Kristiania Magiske Tivoliteater» 

NRKs vellykkede julekalender «Kristiania Magiske Tivolitheater» fikk strålende kritikk da den ble sendt julen 2021. Nå kan publikum få oppleve det magiske tivoliet i levende live.

Det blir akrobatikk, musikk, magi og dans under forestillingen. Du vil også møte de kjente karakterene fra TV-serien. Teateret går på Oslos Nye Teater. Mer info her.

Kristiania Magiske Tivolitheater
«Kristiania Magiske Tivolitheater» fikk strålende kritikk da den ble sendt julen 2021. Nå går den på Oslo Nye Teater.

5. «Jul i Blåfjell» på Christiania Teater

Med sitt vakre univers og velkjente sanger er en annen NRK-julekalender i teaterversjon, «Jul i Blåfjell» blitt en varig tradisjon for både store og små. Nå er det klart for at blånissene skal innta Christiania Theater. Forestillingen varer i 80 minutter uten pause og koster 395 kroner. Mer info her.

6. Julegrantenning på Universitetsplassen

Julegrana tennes for over hundrede gang på Universitetsplassen. Dette er en koselig tradisjon som går helt tilbake til 1919.

Det hele innledes med fakkeltog fra Jernbanetorget, ledsaget av Oslo 3. korps og Templet hornorkester. Deretter lyses julegrana opp med allsang og feiringer.

Det blir hilsener fra ordføreren og appell fra kommandør Knud David Welander. Hele Oslos befolkning er velkomne søndag 3. desember. Mer info her.

Flere tusen møter opp hvert år under julegrantenninga 1. søndag i advent. Til høyre står også Julegryta klar.
Flere tusen møter opp hvert år under julegrantenninga 1. søndag i advent. Til høyre står også Julegryta klar.

7. Julemarked på Løkka

Utestedet Grünerhaven inviterer til julemarked 2., 3. og 9. desember. På Olaf Ryes plass vil julestjernen tennes den 2. desember med julemusikk fra koret Swell.

Det serveres pepperkaker og varm gløgg. Ikke glem å legge merke til all julepynten butikkene har pyntet med i vinduene samt flott julepynt i parken. Arrangementet er åpent for alle og gratis. Mer info her.

8. «Jul med Prøysen og snekker Andersen»

Ta en reise tilbake til den enkle gleden fra julen med «Jul med Prøysen og snekker Andersen». Den sjarmerende historien om snekkeren legger ganske sikkert til et snev av nostalgi i julestemningen. Forestillingen er aktuell på Oslos Nye Teater helt frem til 30. desember. Billettene koster 220 kroner per person. Mer info her.

Elever fra Bolteløkka skole
Mange skoler arrangerer juleverksted. Her elever fra Bolteløkka skole.

9. Jul på Akershus festning

For litt middelaldersk julestemning, ta med familien på et slottsbesøk første helgen i desember når Akershus festning åpner portene til førjulsfeiring. Her kan du oppleve 700 år med historie under tunge lysekroner og i julepyntede saler.

Muligheten er også til stede for å se historiske danser i tidsriktige kostymer. I tillegg blir det gange rundt juletreet og servering i Margaretasalen. Men det viktigste av alt, ta med barna. Et spøkelse har stjålet alle gullpengene, og slottsnarren trenger hjelp av barna til å finne dem igjen. Gratis inngang. Mer info her.

10. «Fra Galgeberg til Galway Bay» med Vålerenga mannskor

Vålerenga mannskor er et av mange julestemte og konsertklare kor. De har øvd inn gode, gode gamle julesanger som de gleder seg til å fremføre, inkludert «Fairytale of New York» med The Pogues og «Klokkene Kallar» fra Ingebjørg Bratlands juleplate samt et par tekster av Rudolf Nilsen som hører bydelen og høytiden til.

Under de to ettermiddagskonsertene i Vålerenga kirke den 17. desember, blir det også urfremføring av korets versjon av Nick Caves «Into my arms». Pris: 240 kroner for voksne, og 120 kroner for studenter og barn over 10 år. Mer info her.

Vålerenga mannskor
Vålerenga mannskor synger jula inn med konserten «Fra Galgeberg til Galway Bay».

11. «Deilig er jorden» i Fagerborg kirke

Gjør deg klar for en storslått konsert i Fagerborg kirke. Den 2. desember vil sangerne Rein Alexander, Anita Skorgan og Christine Guldbrandsen invitere deg til en magisk sangstund.

I år har du muligheten til å høre dem fylle kirkeveggene med nydelige «O helga natt» og «Deilig er jorden». Pris per person er 585 kroner. Mer info her.

12. Adventshelg i Roseslottet

Første helgen i desember blir det julestemning, kormusikk, lysvandring, kakao og gløgg i Roseslottet. Den store stjerna tennes i midten av Roseslottet første søndag i advent, den 3. desember.

Det er viktig å huske at Roseslottet er utendørs, så kle deg til været. Billetter for voksne koster 180 kroner og for barn 100 kroner. Mer info her.

13. Vintage julebazar på Lilleaker

På Lilleaker blir det vintage secondhand-bazar. Eventet er gratis og varer fra 25. til 26. november. Begge dager blir du møtt med et barnekor som synger julesanger.

Det blir julekos med pepperkaker, gløgg og kranser og gode muligheter for deg til å finne en fin og unik skatt eller en gave. Markedet er åpent både lørdag og søndag fra klokken 10.00 til 16.00. Mer info her.

Lysebu i Holmenkollen, vinter
På idylliske Lysebu i Holmenkollen blir det magisk juleutstilling med feiring av dansk design og juleglede.

14. Abildsø gårds julemarked

Under julemarkedet på Abildsø gård selges gårdens produkter og håndverk. Du og dine nære kan kose dere inne på låven med fersk bakst, vafler, kaffe og kake. Barna kan også ri på hest. Julemarkedet varer fra 3. til 4. desember. Mer info her.

15. Julebasaren i Margaretakyrkan

Her er juletreffet for deg som tenker på andre. Margaretakyrkan er en tradisjonsrik møteplass med god atmosfære. Her har du mulighet til å kjøpe svensk mat, svensk kunsthåndverk, svenske lodd og nyte bakst i kafeen.

Overskuddet går til tre ulike veldedige organisasjoner. En gang i timen kan du også nyte julemusikk i kirken. Dørene er åpne 24. og 25. november. Mer info her.

OSLO 200210120 Høsten skiftet brått til vinter i Oslo søndag. Her vinterstemning fra parken ved den svenske kirken på Hammersborg i Oslo sentrum.
I Margaretakyrkan har du mulighet til å kjøpe svensk mat, svensk kunsthåndverk, svenske lodd osv.

16. Julemarked Nordberg kirke

Ta del i julestemningen på Nordberg kirkes julemarked den 24., 25. og 26. november. Her kan du utforske et sjarmerende marked med hjemmestrikkede tekstiler, deilige bakervarer og julelopper. Kafé og lotteri. Mer info her.

17. Julekonsert i Sagene kirke med Akademisk korforening og Oslo kammerkororkester

Akademisk korforening og Oslo kammerkororkester inviterer tradisjon tro til to julekonserter i Sagene kirke den 6. desember, klokken 18.00 og 20.00. På programmet står «Halleluja-koret» fra Händels «Messias» samt en blanding av kjente og mindre kjente norske juletoner. 

Billetter er tilgjengelige for 250 kroner for voksne, og 150 kroner for barn/student. Dette er en kveld med garantert musikalsk glede. Mer info her.

18. Juleåpning i Bjørvika

Etter fjorårets suksess inviterer Oslobukta, MUNCH, Den Norske Opera og Ballett, Oslo Badstuforening, SALT og Bjørvikaforeningen til juleåpning lørdag 25. november.

Nyt hyggelige opplevelser og aktiviteter for både store og små. Hele området er pyntet til jul, programmet er fullt av aktiviteter som er gratis for alle, og nissen kommer selvfølgelig med gaver til barna. Uten tvil en god mulighet for skikkelig julestemning. Mer info her.

19. Julemagi i Oslo Spektrum: «Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg»

Den klassiske musikalen «Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg» er en tidløs klassiker som har fengslet generasjoner.

Den 15. til 17. desember kan du se den hjertevarme fortellingen, med sang og historiefortelling, i Oslo Spektrum. Forestillingen varer i 1 time og 50 minutter samt pause. Billettene koster 455 kroner per person. Mer info her.

20. Et julekeramikkmarked på Vulkan

Lørdag 25. november inviterer Vulkan til et julekeramikkmarked der du kan oppdage 35 talentfulle keramikeres håndlagde skatter. Mens du utforsker utstillingen, kan du nyte gløgg og god mat. Gjør deg klar for en sjarmerende dag med kos og juleforberedelser. Mer info her.

21. Familiens julemarked på Steinerskolen Hovseter

Steiner-julemarkedet avholdes ved Steinerskolen på Hovseter søndag 26. november. Markedet byr på håndlagde skatter, bugnende julekurver, delikatesser og leker.

For de minste blir det en mulighet til å utforske et eventyrlig rom og delta i Bestemors juleverksted. Mer info her.

22. God jul, lille venn

Arrangementet er en dugnad med mål å samle inn julegaver til barn i familier som sliter økonomisk og ikke har muligheten til å kjøpe julegaver selv. I år er det besluttet at julegavene leveres til Fattighuset.

Slik fungerer dugnaden: Du pakker inn julegaven og merker den med alder og kjønn samt innhold. Julegaven leveres på Sentralen fredag 1. desember mellom klokken 15.00 og 17.00. Julegaven må være ny og gjerne upraktisk og morsom, pris mellom kroner 100 og 300 kroner. Mer info her.

23. Nostalgisk juleunivers på Aker brygge

Lørdag 25. november åpnes et nostalgisk juleunivers på Aker brygge hvor selveste julenissen har flyttet inn. I år har han også et ekstra viktig budskap. Han ønsker at brukte leker skal komme andre til gode, og ikke minst at ikke alle trenger å kjøpe alt nytt, og har derfor laget et eget byttemarked. 

Her kan barna levere inn leker de har vokst fra eller er lei. I retur kan de velge seg en annen brukt leke, som enten passer alderen de er i, eller som de kan gi bort til noen andre til jul. Mer info her.

Jul i Vinterland trekker tusenvis også i år.
Jul i Vinterland trekker tusenvis også i år.

24. Jul i Vinterland

Sist, men ikke minst, har vi selvfølgelig Jul i Vinterland. Er ikke julestemningen like lett å oppnå i år, da er det verdt et forsøk å ta turen hit. Jul i Vinterland tilbyr julemagi for både store og små i Spikersuppa, midt i Oslo sentrum.

I markedets handlegate finner du et stort utvalg gaveartikler med mat, leker, klær og mer. Tradisjonen tro er det også pariserhjul og karuseller. I tillegg åpner den fantastiske skøytebanen ved markedet i november. Mer info her.

Powered by Labrador CMS