— Vi ønsker å skape en mer uformell møteplass slik det var i Arkitektenes hus tidligere, sier OAF-leder Siri Jæger Brudvik.

Åpner Arkitektenes hus i Homannsbyen for publikum: Vil skape en uformell møteplass for arkitekturinteresserte

Denne våren har Oslo arkitektforening ambisjoner om å få liv og røre i huset sitt i Josefinesgate. Publikum skal inviteres inn i Hagestuen.

Publisert

Arkitektenes møteplass i Oslo har siden 1956 vært Arkitektenes hus i Josefines gate 32-34 i bydel Frogner. Huset rommer mange arkitektorganisasjoner, blant annet Oslos lokalforening i Norske arkitekters landsforbund, Oslo arkitektforening (OAF).

Denne våren har de ambisjoner om å få liv i huset igjen. Vårprogrammet deres legger opp til åpne arrangementer cirka en gang i måneden.

Les også: Her står rektoren og byråden i gata der ungene ved Bolteløkka snart kan leke trygt i utvidet skolegård

— Uformell møteplass

OAF skal invitere til arrangementer i det de kaller Hagestuen i den fredete trebygningen som ligger i Josefines gate 32. Det blir foredrag som er åpne, ikke bare for arkitekter, men for arkitekturinteresserte, skriver arkitektenes fagblad, Arkitektnytt.

— Vi ønsker å skape en mer uformell møteplass slik det var i Arkitektenes hus tidligere, sier OAF-leder Siri Jæger Brudvik til Arkitektnytt.

OAF har kalt konseptet «Torsdager i Hagestuen» og det vil i første omgang være et arrangement i februar om farger i arkitekturen, og det er flere arrangementer på gang.

— Det handler om et ønske fra medlemmer om at huset skal være et sted både arkitekter og andre kan komme til, fordi de vet at her skjer det noe, sier OAF-koordinator Hanna Dencik Petersson til fagbladet.

— Utstillinger med «nye stemmer»

Utstillinger i den samme Hagestuen skal også være arrangeres. En utstilling ble arrangert i høst, den neste blir åpnet 2. juni. OAF ønsker å gi en plass til unge arkitekter som ønsker å vise frem arbeidet sitt. Arrangementene kalles «Nye stemmer» og inneholder også presentasjoner.

— Vi tenker det er viktig å vise frem arbeidet til de yngste medlemmene av OAF, slik at de mer etablerte kan se hva de nye kontorene holder på med. Det handler også om å skape en bedre dialog mellom etablert og uetablert, sier Sigrún Sumarliðadóttir, leder for programkomiteen til Arkitektnytt.

Vil bidra til lokal boligdebatt i Oslo

Slik det har vært i mange år, blir det også forelesninger fra internasjonale kontorer i salen i Josefines gate 34. I vår er temaet «Nye boformer». Kontorer som jobber utforskende med bokvalitet og bolig er invitert til å presentere prosjektene sine.

Hit kommer blant annet franske Lina Ghotmeh (3. februar), tyske Sam Chermayeff (7. april), sveitsiske Schneider Türtscher (5. mai) og franske Bruther (9. juni).

— Vi har valgt kontorer som kan bidra til den lokale debatten om boligbygging i Oslo. I Norge er for eksempel fremdeles de fleste nye boliger bygget etter tradisjonelle mønster med utgangspunkt i kjernefamilien, her ser vi at det skjer endringer ute i Europa som er spennende og vise frem i Norge, sier Sumarliðadóttir til fagbladet.

Powered by Labrador CMS