Politi og brannmenn på stedet mandag ettermiddag.

Mann kastet brannbombe mot Slottet

En mannlig, belarusisk statsborger i 50-årene, kjørte opp på baksiden av Slottet i elektrisk rullestol og kastet to molotov cocktails, så det ble flammer på stedet.

Publisert

Oslo-politiets operasjonssentral meldte i en oppdatering klokken 13.27 at politiet var ved Slottsparken etter at det hadde vært en hendelse med brennbar væske her.

Politiet hadde da kontroll på en person. 

– Klokken 13.11 fikk politiet melding fra et vitne som hadde blitt kontaktet av en mann i elektrisk rullestol som hadde sagt han hadde en bombe, opplyste operasjonsleder Roy Langengen i Oslo politidistrikt like etter.

Molotov cocktails

– Denne mannen kjørte mot Slottet. På baksiden av Slottet kastet mannen to molotov cocktails på Slottet. Vi fikk raskt kontroll på mannen, fortsatte operasjonslederen.

– Det ble noe flammer på utsiden av veggen, men dette er slukket. Det er kontroll på stedet, understreket han og la til at politiet jobbet på stedet med å avhøre vitner.

Medlem av kongefamilien på Slottet 

Et medlem av kongefamilien var til stede på Slottet under hendelsen, opplyste kommunikasjonssjef ved Slottet Guri Varpe til NRK.

– Verken kongeparet eller kronprinsfamilien var til stede, understreket hun.

Varpe sa samtidig at det var kontroll på situasjonen.

– Omvisningene på Slottet fortsetter så snart det er mulig. Hovedavløsning for Garden er utsatt, opplyste hun i en melding til NRK.

Kjent for politiet

Den pågrepne er utenlandsk statsborger i 50-årene og er kjent for politiet fra før, sier innsatsleder Anders Rønning

Han vil ikke gå nærmere inn på hva politiet vet om mannen fra før.

Politiet vet ikke om motivet for hendelsen og har ikke fått avhørt han fordi de har behov for tolk, sa Rønning til pressen.

– Vi ser svært alvorlig på dette fordi noen fremstiller en bombetrussel og velger å dra mot Slottet med brennbar væske, understreket han.

Bombegruppe skal undersøke

Mannen har hatt på seg flere flasker. Politiet tror det var brennbar væske også i disse, og en bombegruppe ble satt på saken for å undersøke dette nærmere.

Skadene er små. Det er snakk om sot- og røykskader, og et vindu er knust, ifølge politiet.

Rønning sier at det var flere vitner på stedet som forsvant fra stedet. Han ber folk ta kontakt om de har sett noe.

Etterlyst utenlands

– Det er en belarusisk statsborger, og han er etterlyst i Nederland. Han er siktet for særlig grovt skadeverk, sier kriminalvaktleder Ole Magnus Danielsen.

– Han er pågrepet, det vil bli forsøkt gjennomført et avhør i løpet av de neste timene, og det skal så tas en vurdering om det er aktuelt med varetekt, legger han til.

Like før klokken 20.00 mandag kveld opplyste Oslo-politiet at de hadde avsluttet undersøkelsene på og ved Slottet. 

Politiet påpekte videre at dette anses som en enkeltstående hendelse som ikke endrer trusselnivået. 

Oslo-politiet etterforsker saken og den pågrepne er siktet for særlig grovt skadeverk, heter det videre. 

Powered by Labrador CMS