Denne grillen sto for tett inntil veggen. Det endte med store materielle skader.

Slik så det ut der grillen hadde stått på Søndre Nordstrand: – Spre denne informasjonen

Brannvesenet ber folk om å følge én gyllen regel etter at to boenheter ble ubeboelige etter brannen i en firemannsbolig sist uke.

Publisert

Grillkvelden fikk alt annet enn hyggelig utfall på finværsdagen forrige lørdag. 

Nødetatene måtte, som tidligere omtalt, komme til unnsetning da flammer fra en grill spredde seg til vegg og tak i en firemannsbolig i boligstrøket Dal/Brenna på Søndre Nordstrand.

Naboer og andre i området ble oppfordret til å lukke vinduer og dører da røyken bredte seg.

Det ble ikke meldt om personskader, men seks beboere ble rammet i den forstand at to boenheter i firemannsboligen ble ubeboelige som følge av brann- og røykskader etter brannen.

Forkullede rester på grillen flammene spredte seg fra.

Denne uken, noen dager etter at dramatikken oppsto, deler Oslo brann- og redningsetat (OBRE) bilder som viser skadene flammene etterlot seg.

Varmestråling og stikkflammer

På grillen lå det kun forkullede rester igjen.

– Der hadde dessverre varmestråling og stikkflammer fra en grill i bruk, antent panelveggen grillen var plassert inntil. Brannen spredte seg fra vegg til gesims og loft, med omfattende brann- og røykskader på to av boligene, oppsummerer brannvesenet i sitt innlegg.

Det er synlige spor etter hvor flammene spredde seg fra i vegg og tak bak der grillen sto.

– Vi føler naturligvis med de som ble rammet, og ønsker at andre ikke skal oppleve det samme. Spre derfor denne informasjonen, er etatens klare oppfordring videre.

Ifølge brannvesenet, er det en gyllen regel at grillen når den er i bruk bør plasseres minst en halvmeter, det vil si 50 centimeter, fra vegg og annet brennbart materiale.

Godt vedlikehold viktig

De ber samtidig folk om å være obs ved bruk av gassgrill og sørge for godt vedlikehold for å minske brannfaren.

Jevnlig rengjøring, sjekk av slanger og pakninger samt korrekt plassering og bytte av gassflasker er blant det viktigste man bør huske på i denne forbindelse, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine råd via deres nettside sikkerhverdag.no.

Råd for å grille trygt med gass:

Se etter lekkasjer:

  • Se over slanger og pakninger
  • Se spesielt etter sprekker og skader der slangen er festet eller bøyes, hvor det gjerne sprekker først 
  • Direkte sollys kan gjøre gasslangen sprø, slik at den sprekker fortere 
  • Bytt ut slangene etter to til fem år

Unngå brann:

  • Husk å sette grillen i trygg avstand fra huset, så ikke kledningen tar fyr
  • Rengjør grillen jevnlig da fett som samler seg i bunnen av grillen og i fettoppsamleren under kan ta fyr og gi en kraftig brann
  • Ikke sett gassflasken under grillen, til tross for at grillen har et eget skap under for oppbevaring av gass, bør gassflasken stå ved siden av og i litt avstand fra grillen når den er i bruk slik at det er enkelt å komme til for å stenge gasstilførselen ved behov, i tillegg kan det bli så varmt under grillen at slangen blir tørr og sprø

Bytte gassflaske:

  • Tomme gassflasker kan byttes inn hos bensinstasjoner, jernvarehandlere, gassforhandlere og en rekke andre steder
  • Sørg for at regulatoren er satt riktig på plass når du skal koble slangen på den nye flasken da feil montering kan føre til lekkasje og brann eller eksplosjon
  • DSB anbefaler at man kjøper regulatorer som ikke slipper gassen igjennom før de er montert riktig på flasken

La flasken stå under transport:

  • Gassflasken skal stå oppreist under transport
  • Alle gassflasker har en sikkerhetsventil som slipper ut gassen hvis trykket i flasken blir for stort
  • Hvis flasken transporteres liggende og sikkerhetsventilen går opp, vil det lekke ut store mengder propan i flytende form som umiddelbart vil omdannes til gass som lett kan ta fyr, i tillegg kan propan som lekker ut gi frostskader
  • Kilde: DSB / sikkerhverdag.no



Powered by Labrador CMS