Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Under de arkeologiske utgravningene i forbindelse med utbyggingen av Follobanen fant arkeologer nylig godt bevarte rester av Bispeallmenningen i Bjørvika. Gata er en av Oslos eldste gater og var i middelalderen den viktigste ferdselsåren i hovedstaden.
Nå viser det seg at det historiske funnet snart kan være tapt for framtiden. Det finnes verken penger eller plass til å ta vare på gjenstandene arkeologene har gravd fram.
LES OGSÅ: Disse menneskene vil ta Oslo tilbake til middelalderen
Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo er ansvarlige for å ta vare på funnene fra utgravingene rundt Follobane-prosjektet. Museet har verken plass eller økonomi til å ta vare på det nye funnet.
— Det er mye tremateriale som må konserveres. Det tar utrolig mye plass og koster mye penger, sier professor og middelalderarkeolog Brit Solli til NRK Østlandssendingen.
— Hadde vi hatt de pengene, så ville jeg gjerne ha bevart alt, slik at folk kunne ha luktet, tatt og gått på middelalderen. Men sånn er ikke situasjonen, sier middelalderarkeologen.
Det er heller ikke aktuelt å selge eller gi bort deler av funnene til privatpersoner eller organisasjoner. En spredning av funnene vil, ifølge professoren, skape historisk forvirring.
LES OGSÅ:Arkeologiske utgravninger ved Follobanen avdekker lag på lag med Oslo-historie og en pavebulle
Hos byantikvaren i Oslo er de svært glade for funnene som er gjort. Avdelingsleder for enhet Vest, Morten Stige, peker på at funnene gir en helt ny nærhet til hvordan byen så ut i middelalderen.
— Det er et helt usedvanlig funn og det gir oss en nærhet til middelalderbyen Oslo som ingen har hatt på hundre år. Funnet burde ha en fremtid i et museum, hvor man kunne komme middelalderen nær, sier han til NRK.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.