Den trafikkerte 20-bussen er blant linjene som får færre avganger de neste dagene.

Ruter reduserer tilbudet når kulda setter inn på ny – færre avganger på sentrale linjer

Noen av byens mest trafikkerte bussruter får færre avganger når det fra tirsdag og i dagene fremover er ventet en ny kuldeperiode.

Publisert

Som kollektivkoordinerende selskap for Oslo-området, har Ruter fått en tøff start på året med tidvis hundrevis av innstilte bussavganger som følge av snøkaos og elbusser som har fått trøbbel med lading og rekkevidde i kulda.

Etter noen dager med mildvær, er det igjen meldt langt kaldere temperaturer. Tirsdag står 16 kuldegrader som høyeste temperatur, og det er også meldt tidvise snøbyger, ifølge Yr.no.

Færre avganger

Tidlig mandag ettermiddag opplyste kommunikasjonssjef i Cathrine Myhren-Haugen til VårtOslo at Ruter ville komme tilbake til hvorvidt de ville gjøre spesielle tiltak foran morgendagen når det er meldt både kaldt vær og nedbør og om reisende burde være forberedt på innstillinger været tatt i betraktning.

I en pressemelding fra Ruter senere samme ettermiddag kommer det frem at løsningen er å ha færre avganger på flere linjer i kuldeperioden med det selskapet selv betegner som «et kontrollert redusert tilbud som har minst mulig konsekvenser for kundene».

«Dette betyr i praksis at høyfrekvente linjer får noe færre avganger gjennom dagen, men vil fremdeles kjøre med høy frekvens både i morgen- og ettermiddagsrush. På denne måten får bussene ladet gjennom dagen», heter det videre fra Ruter.

Sentrale ruter rammes

Busslinjene som vil få færre avganger er 20, 21, 24, 25, 28, 30, 31, 31E, 34, 37, 54, 58, 60, 66, 67, 69, 71, 76, 79, 80E, 81, 81E, 83, 84E og 580. 

Dette gjelder fra 16. januar til og med 20. januar eller til endringer blir kunngjort, ifølge Ruter som ber kundene holde seg oppdatert via app eller ruter.no.

Ruter presiserer at bestillingstransport i form av Tilrettelagt transport (TT) og Aldersvennlig transport, som også er deres ansvarsområde, er planlagt kjørt som normalt.

– Vi har hatt et godt samarbeid med operatørene våre de siste dagene og sammen utarbeidet en plan for å gi et forutsigbart tilbud til befolkningen i Oslo og Akershus, uttaler administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Økt bemanning

«Snø og kulde skaper utfordringer for ladingen, og på bussanleggene er det derfor satt inn ekstra tiltak for å sikre god håndtering av ladeprosessen. Mobile ladere kan også tas i bruk på kort varsel dersom det oppstår problemer», heter det videre fra Ruter.

Det koordinerende kollektivselskapet understreker at de har løpende kontakt med både bymiljøetaten og vegtrafikksentralen og legger til at både Ruter og operatørene har økt bemanning de neste dagene for å «sikre et mest mulig forutsigbart tilbud og god kundeinformasjon».

– Vi tar i bruk alle tilgjengelige busser, som gassbusser og dieselbusser i tillegg til vår elektriske vognpark, sier administrerende direktør i Unibuss, Øystein Svendsen, i samme pressemelding.

«Det er færre busser i trafikk, men målet er å bruke det vi har best mulig for å redusere ulempene», oppsummerer Ruter i en oppdatering på sin X-konto.

Innstillinger på buss og trikk

Også mandag har det vært innstillinger i busstilbudet i hovedstaden.

– Det er noen innstilte avganger og forsinkelser, men alt i alt går det ganske greit med trafikken i dag, sier pressevakt Cathrine Myhren-Haugen til VårtOslo.

Hun har imidlertid ikke tall på hvor mange kjøretøy som er ute av drift. Det er mandag også enkelte trikkeinnstillinger i tilknytning til vognsettet på de aktuelle linjene.

– Det er noen få avganger på linje 17 og 18 som i ettermiddag er innstilt mellom Rikshospitalet og John Colletts plass. Dette fordi noen få enkelte avganger kjører med en trikk som ikke kan snu på Rikshospitalet, opplyser Myhren-Haugen.Powered by Labrador CMS