Oslo 20240102. Buss mot Kværnerbyen kjører forbi Middelalderparken i Oslo.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
- Vi jobber nå med en omfattende plan for at bussen skal komme til rett tidspunkt, sier Elisabeth Skarsbø Moen i Ruter.

Først kommer det snø, så blir det igjen kaldt. Det kan bety nytt busskaos: - Vi jobber med en plan, svarer Ruter

I begynnelsen av uken er det meldt snø i Oslo. Deretter skal temperaturen ifølge meteorologene synke, kanskje ned til minus 17 grader. Dermed vil byens elbusser igjen slite med lading og rekkevidde.

Publisert

- Kulden påvirker rekkevidden til bussene. Det kan derfor raskt oppstå forsinkelser og avvik, opplyser Ruter.

- Dette gjelder særlig i morgen- og ettermiddagsrushet da det er mange som reiser, skriver administrasjonsselskapet med ansvar for kollektivtransport i Oslo.

Ruter: - Jobber tett med operatørene

Ruter kjører hverken buss, trikk eller T-bane. Det skjøttes av Sporveien og ulike busselskaper. 

Men Ruter har på vegne av Oslo kommune oppgaven med å bestille og kjøpe kollektivtjenester. Samt å stå for billettsystemet og prisene på reiser.

- Ruter jobber nå tett med operatørene for at kunden skal oppleve minst mulig konsekvenser av neste kuldeperiode og resten av vinteren, lover selskapets kommunikasjonsdirektør Elisabeth Skarsbø Moen.

- Omfattende plan for buss

- Vi jobber nå med en omfattende plan sammen med en rekke aktører for at bussen skal komme til rett tidspunkt, året rundt, uansett vær i hele Oslo og Akershus. Også når det er kuldeperioder, lover Ruter-direktøren på selskapets nettside.

En historie som illustrerer hvor dårlig batterikapasitet og dårlig rekkevidde det er på de 183 nye elbussene i Oslo, er opplevelsen bussjåfør Marit Sauge fortalte om til VårtOslo nylig.

- Jeg overtok en elbuss som hadde igjen 52 prosent batterikapasitet, fortalte Sauge til VårtOslo.

- Måtte slå av all varme

- I tillegg var avgangen allerede en halv time forsinket. Jeg fikk kjørt halvannen tur. Da var batterikapasiteten på 9 prosent, fortalte klubblederen og den erfarne bussjåføren.

- Jeg måtte slå av all varme for å klare å komme tilbake til bussanlegget. Og hadde da jeg altså kun 9 prosent batterikapasitet igjen. Det er mange førere som opplever det samme, sa Marit Sauge.

Ved kulde eller snøfall, der det kan oppstå forsinkelser, viser Ruter til sine reiseråd:

  • Du får best informasjon om hvordan din reise eventuelt påvirkes i reiseplanleggeren på nett og i Ruter-appen. Her finner du reiseplanleggeren på nett.
  • Planlegg i god tid og husk å kle deg godt før du skal reise kollektivt.
  • Reisegarantien gjelder. Blir du mer enn 20 minutter forsinket fordi vi ikke er i rute, refunderer vi dokumenterte utlegg med inntil 750 kroner.

Her kan du lese mer om garantien og hvilke vilkår som gjelder.

Powered by Labrador CMS