— Fagforbundets medlemmer i barnehager og AKS er forbanna og lei seg. De føler seg mindre verdt enn lærerne, sier Berit Tevik.

Byrådet holder barnehager og AKS åpne: - Vi er forbanna! Oppleves som hån mot ansatte, tordner Berit Tevik i Fagforbundet

— Igjen viser byrådet liten forståelse for hvordan situasjonen er, sier Berit Tevik i Fagforbundet. Hun reagerer kraftig på at byrådet holder barnehager og aktivitetsskoler åpne mens Oslo-skolene stenges.

Publisert

— Dette oppleves som et hån mot våre medlemmer i AKS og barnehage. Vi har over lengre tid bedt om at det settes inn tiltak for å ivareta de ansatte, sier leder av Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik.

Over 6.500 medlemmer av Fagforbundet omfattes av byrådets beslutning om å å holde barnehager og AKS åpent. Samtidig stenges skolene fra fredag og det innføres digital hjemmeskole for elevene.

— Signaliserer hvilke ansatte som er mest verdt

Med andre ord skjermes lærerne i skolen for koronasmitte, mens ansatte i barnehager og AKS fortsatt må møte på jobb og ha nærkontakt med både barn, foreldre og kolleger i en by der smittetallene slår alle tidligere rekorder.

— Igjen viser byrådet liten eller ingen forståelse for hvordan situasjonen er. Med dette sender de også signaler om hvilke ansatte som har mest verdi, sier Tevik til VårtOslo.

— Steng skoler, barnehager og AKS, sa Rødst Eivor Evenrud allerede mandag denne uken. Her med leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri.

— Fagforbundet er smertelig klare over at noen barn trenger barnehagen og skolen, men de ansatte har også behov for et vern. Vi har bedt om redusert tilbud i romjula slik at det kun er sårbare barn og de med foresatte i samfunnskritiske funksjoner som skal få tilbud i barnehager og AKS, sier lederen av Fagforbundet Barn og Oppvekst.

Rødt foreslår å stenge barnehager og AKS

Tidligere i uken gikk Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, ut og krevde at også barnehager og AKS må stenges i den alvorlige smittesituasjonen.

— Steng ordinært pedagogisk tilbud, aktivitetsskole og barnehager fra 18. desember og sett alle ressurser inn i barnevern, forsterka tilbud, BUP, mental helsehjelp og spesialpedagogisk tilbud, skrev Evenrud på sin Facebook-side.

I bystyret fremmer Rødt forslag om å gi ansatte i AKS og barnehager tjenestefri med lønn. Dette innebærer i praksis en stenging dersom bystyreflertallet støtter Rødt-forslaget.

— Det henger ikke på greip når byrådet mener at arbeidsmiljølovens krav om et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø, skal gjelde for ansatte i skole, men ikke for de som jobber i barnehager og AKS, sier Siavash Mobasheri (Rødt) til VårtOslo.

Rødt-politkeren presiserer at barn og unge med foreldre i samfunnskritiske funksjoner, samt barn med særskilte behov eller i sårbare livssituasjoner skal få forsvarlig tilbud dersom også barnehager og AKS blir vedtatt stengt av bystyret.

— Fraværet er som vi alle vet skyhøyt i AKS og barnehager, vikarer er ikke å oppdrive og det er praktisk umulig å ha nærkontakter i omsorgsyrker som dette, sier Mobasheri.

Forsvarer å holde AKS og barnehager åpne

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) ville imidlertid ikke stenge, og stilte seg bak regjeringens gjeninnføring av trafikklysmodellen i skoler, barnehager og AKS.

I tillegg har byrådet hatt en strategi med massetesting av alle skoleelever for å holde kontroll på koronasmitten.

To dager etter klar beskjed om å holde skolene åpne, snudde byrådet. Og stenger nå altså skolene. I stedet skal elevene få digital hjemmeundervisning.

På mandag bestemte skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) at skolene skulle holdes åpne. Nå har hun og byrådet snudd og innfører hjemmeundervisning, men velger å holde barnehager og aktivitetsskoler åpne.

I en pressemelding fra byrådet forsvarer Holmås Eidsvoll å holde barnehager og AKS åpent.

— Vi sikrer et tilbud for de minste barna ved at barnehagene og AKS er åpent, sier Holmås Eidsvoll.

— Barnehager og aktivitetsskole er derfor åpne, men karanteneregler og bemanningsutfordringer kan gjøre det nødvendig å redusere åpningstid lokalt for å sikre smittevernforsvarlig drift, heter det i pressemeldingen fra byrådet.

Berit Tevik i Fagforbundet forteller at mange av hennes medlemmer i barnehager og AKS føler seg mindre verdt enn lærerne, som nå får jobbe hjemmefra.

— Medlemmene våre er forbanna!

— Fagforbundets medlemmer er forbanna og lei seg. De føler seg nok en gang nedprioritert. Veldig mange ansatte i skolen sier de føler seg mindre verdsatte enn lærerne, sier lederen for Fagforbundet Barn og Oppvekst.

— Våre medlemmer har vært på jobb gjennom hele pandemien. Selv om smitten er i samme rom har de kun antibac å beskytte seg med. Medlemmene frykter en jul alene i karantene uten mulighet for å treffe nære og kjære. Den psykiske belastningen dette medfører er bekymringsfull, sier Tevik.

— Hvilke beskjed ønsker Fagforbundet å sende til byrådet, og til bystyreflertallet?

— Nå må byrådet lytte til Fagforbundet og de ansatte! Vi stiller oss helt bak forslaget til Rødt som skal behandles i kveldens bystyremøte. Dette er en uforsvarlig situasjon og konsekvensene av dette kan bli sektor som i lang tid blir stående med store bemanningsutfordringer, sier hun.

— Smitten er nå nest høyest i gruppen 0-9 år i Oslo. Det er derfor merkelig at man ikke setter inn tiltak som reduserer smitten her, mener Berit Tevik.

Powered by Labrador CMS