Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Koronaviruset har forandret hverdagen for mange. Atle Jensen jobber til vanlig delvis på Kampen Omsorg+ og delvis her på seniorsenteret på St. Hanshaugen, som drives av Kirkens Bymisjon på oppdrag fra bydel St. Hanshaugen. Nå kan han kun jobbe ett av stedene – for å minimere sjansen for at smitte sprer seg mellom virksomheter.
Og der jobben hans vanligvis er å sjonglere roller som vaktmester, frokostvert og arrangementsfikser på seniorsenteret, sykler han nå ut middag til de eldre hjemmeboende.
— Det er utrolig fint, sier 92 år gamle Sigrid Tuftin om å få middagen sin rett hjem på døra.
Hun kjenner Jensen godt. 92-åringen har vært fast gjest på seniorsenteret lenge. Selv bor hun omtrent i samme gård som senteret og har ikke lange veien å gå til middag på seniorsenteret. Men nå er senteret stengt, og Tuftin kan ikke gå ut på grunn av risiko for smitte.
— Jeg hadde lungebetennelse før dette skjedde, så det passer ekstra fint å få maten hjem. Det er jo trist med det som skjer nå, men man får prøve å gjøre det beste ut av det, sier hun.
St. Hanshaugen seniorsenter har også til vanlig en ordning om utkjøring av mat til alle i bydelen som trenger det. Nå utvides den, slik at også de som tar beina fatt til senteret til vanlig, får middag hjemme.
— Åh, jeg håper det er noe ekstra godt i dag! sier Astrid (88) når hun åpner opp døra sammen med vennen Stig Otto (87).
Jensen leverer ut to porsjoner med fiskegrateng med råkost, og håper de blir fornøyde. Middagen er hvert fall «ekte vare», i den forstand at det ikke er snakk om ferdigmat.
På St. Hanshaugen seniorsenter er det alltid hjemmelaget mat som står på menyen, laget på seniorsenterets eget kjøkken. Ofte, som i dag, er det tradisjonell husmannskost som står på menyen. Men det hender også at de serverer retter som indisk lammegryte og indisk fiskesuppe – kokken er tross alt fra Romania, og er godt bevandret i det internasjonale kjøkken.
Sykkelbud Atle starter til fots med de nærmeste blokkene, før han tar sykkelen fatt. Munnbind og hansker er på fra starten – det er viktig å sørge for god hygiene i disse tider generelt, og spesielt når man skal ut og møte mennesker i risikogruppene.
Den elektriske sykkelen har han lånt av Kampen Omsorg+. Vanligvis brukes den til å ta eldre som bor der ut i frisk luft. Men i disse dager kommer den bedre til nytte andre steder.
Click to add image captionClick to add image-byline Og det er tydelig at de han besøker setter pris på at han kommer. Alle åpner døra med et smil.
— Det er imponerende! sier Anne-Lisbeth (86).
Vanligvis er hun selv frivillig på seniorsenteret, og utarbeider kjørelistene for de som får matlevering med middag. Nå får hun selv sitte i mottakerenden.
—Det er fint. Dagene er jo litt annerledes nå, sier hun.