Elevrådsleder Hanan Zaaj har blitt enig med rektor Astrid Grytten om å henge opp en tekstplakat ved siden av kunstverket.

Hersleb skole setter opp en plakat som skal forklare «rasistisk» kunstverk

– Jeg vil at det skal stå på plakaten at rasismen og undertrykkingen vi ser her ligger i fortiden og ikke er noe denne skolen står for.

Publisert

«At elevene hver dag må bli konfrontert med Axel Revolds kolonialistiske bilde oppfattes ganske ydmykende. Kolonialismen bygger tross alt på et rasistisk syn som unnskylder umenneskelig utnyttelse av en annen befolkning og del av verden», skrev Rana Issa i et debattinnlegg i VårtOslo.

Når VårtOslo ringer elevrådsleder Hanan Zaaj må hun innrømme at hun ikke har lagt merke til maleriet før.

– Det bildet viser skal jeg ta opp med ledelsen snarest og på neste elevrådsmøte, sier Zaaj.

Fresken «Geografien» henger på Hersleb videregående skole og er laget av Axel Revold i 1927.

– Ikke noe skolen står for

Et par dager senere har Hanan snakket med rektor Astrid Grytte.

– Nå har jeg snakket med rektor, og vi har blitt enige om å henge opp en tekstplakat ved siden av bildet. Jeg vil at det skal stå på plakaten at rasismen og undertrykkingen vi ser her ligger i fortiden og ikke er noe denne skolen står for.

– Vi har blitt enige om at vi kan bruke det i undervisningen for å fortelle oss om hvordan verden var før i tiden, og at vi har utviklet oss videre fra den gang. For sånn vil vi ikke ha det i dag. Man så jo ned på, forskjellsbehandlet og undertrykte de som var mørke i huden. Det en historie vi ikke skal glemme bort. Maleriet kan henge der og minne oss på hvor langt vi har kommet og at slikt er noe man ikke gjør på denne skolen, sier hun.

Kan provorsere

Rektor Astrid Grytte er en sterk tilhenger av at bildet blir hengende.

– Det kunne vært fint om noen voksne uttalte seg her. Jeg har aldri hørt verken elever, foresatte eller ansatte bli fornærmet eller provosert av kunstverket.

Hun forteller at skolen har vist frem fresken av Axel Revold og de to andre freskene på skolen til besøkende utenfra.

– Kunst kan provosere og tolkes på ulike måter. Kunst er også en fantastisk mulighet til å utvide perspektiver og snakke om vanskelige temaer.

– Bør ikke fjernes

Hun ønsker å bruke «Geografien», som er tittelen på fresken, til å vise elevene hva kunst er, hvordan det kan provoserer og å snakke om historien.

– Jeg synes ikke alt som er vanskelig eller provoserende skal fjernes. Men jeg er glad for at elever engasjerer seg og vil gjerne lytte til elevrådet, sier rektoren.

Powered by Labrador CMS