Ivan Näsberg og de andre Vålerenga-spillerne drømte om å komme videre i Conference League. Den drømmen brast til tross for kveldens 2-0 seier hjemme over belgiske Gent.

Bursdagsfeiring og hjemmeseier for Vålerenga, men Europa-drømmen er død

På klubbens 108-årsdag viste Vålerenga at de fortsatt kan spille god fotball når alt sitter. 2-0 seieren over Gent smakte godt etter en dårlig periode.

Etter å ha blitt rundspilt, avkledt og ydmyket i Belgia i forrige uke, var det et Vålerenga-lag som hadde lite å spille for i kveldens returmøte med belgiske Gent hjemme på kunstgresset på Valle. Kombinert med salgene av Aron Dønnum og førstekeeper Kristoffer Klaeson, var det nok en vanskelig kamp på gang for gutta i kongeblått på klubbens 108-årsdag.

Til slutt ble det en riktig så fin bursdagsfeiring for spillere og klubb. En fortjent 2-0-seier over Gent lar seg så absolutt høre.

— Førsteomgangen er veldig veldig bra og Gent er nok ikke klare for det vi viser er ute i dag, sier Vålerenga-trener Dag-Eiliv Fagermo etter kampen.

Et stort steg framover

Til tross for at Europa-drømmen mer eller mindre var knust etter første møte i Belgia, ble kveldens hjemmekamp et stort steg i riktig retning for et Vålerenga-lag som har slitt tildels kraftig de par siste kampene. Tar en også med at flere profiler har forlatt eller er i ferd med å forlate klubben, var kveldens forestilling svært oppløftende sett med en Vålerenga-supporters øyne.

Ivan Näsbergs 2-0-scoring ti minutter før slutt ga Vålerenga et lite håp, men scoringen kom for sent.

— Over to kamper er vi ikke gode nok, men hadde vi levert bedre i Belgia hadde vi klart hatt en mulighet til å gå videre, sier Fagermo.

Han mener kunstgresset på Intility utgjorde en stor fordel under kveldens kamp

— Det er helt klart en stor forskjell å spille på naturgress og kunstgress. Det er tydelig at Gent ikke var vant til underlaget, mener Vålerenga-treneren.

Ungt på benken

Resultatet fra den første kampen, som ga tilnærmet null mulighet til videre avansement, og den siste tidas spillersalg, gjorde det vanskelig å plukke en startellever for Dag-Eiliv Fagermo før kveldens returmøte.

Enda vanskeligere var det å finne nok spillere til å fylle opp reservebenken. Dermed endte reservebenken, med unntak av spissreserve Henrik Udahl, opp med å bli den yngste noen gang i en offisiell kamp for østkantlaget.

I Gent for en uke siden ble Vålerenga-spillerne statister. I kveld ville de være med på moroa. Her er det Fredrik Oldrup Jensen som setter sitt merke på en Gent-spiller.

— Laget var nok enda yngre i europacupen mot Steua Bucuresti i 2005, men det er ungt i dag også, sier Vålerenga-supporter og mannen bak Klanens Web-radio, Rune Julsvik, til VårtOslo.

I 2005 gjorde daværende Vålerenga-trener Kjetil Rekdal sine valg fordi han mente det var helt galt at spillerne hans måtte spille fire kamper på ni dager. I dag hadde Fagermo rett og slett en tynn spillerstall.

Kjempestart på 108års-dagen

Etter en delvis skrekkforestilling i Belgia for syv dager siden, var det et helt annet hjemmelag som kom på banen i de tidlige kveldstimene torsdag. Vålerenga-spillerne ville virkelig vise at også de kan spille god fotball.

Etter å ha vært i førersetet de første minuttene, skulle oslolaget etter ti minutter sjokkere belgierne. Etter mye klabb og babb i feltet finner høyreback Chrstiian Dahle Borchgrevink med en stikkball Osame Saharaoui. Via en motspiller banker så Vålerengas marokkanske juvel ballen i nota til en 1-0-ledelse for østkantlaget.

Vålerenga-kaptein Jonathan Tollås Nation og resten av forsvaret hadde god kontroll på Gent-spillerne de første 45 minuttene i kveld.

Etter scoringen fortsetter Vålerenga-spillerne det offensive presset, men etter vel 20 minutter skifter kampen plutselig karakter og Gent får trille mer ball. Det fører til en kjempesjanse da en av forrige kamps store spillere, Tarik Tissoudali, kommer alene med Vålerengas nye førstekeeper Kjetil Haug som redder til en corner.

Etter skremmeskuddet fra belgierne var det som om hjemmelaget våknet og igjen tok over kampen, og hadde ikke kaptein Jonathan Tollås Nation hatt litt mye ryggsekk etter en corner, kunne hjemmelaget fort ha ledet 2-0 til pause.

Belgisk forsøk på comeback

Etter en førsteomgang hvor de knapt viste noe positivt, var det fra avspark etter pause at Gent-spillerne ville være mer med i kampen, og etter vel fem minutters spill skulle sjansene stå i kø for belgierne. Mål ble det likevel ikke. Det kan hjemmelaget takke en svært opplagt Kjetil Haug mellom stengene for.

Men akkurat som i den første omgangen, skulle den belgiske offensiven fort dabbe av, selv om de var litt mer med i kampen enn hva som var tilfellet de første førtifem minuttene. Hjemmelaget giret nok en gang opp et hakk eller to, men akkurat som i den første omgangen uteble de helt store sjansene selv om både Christian Dahle Borchgrevink og Henrik Bjørdal prøvde skuddfoten etter vel kvarteret spilt. Begge skuddene ble reddet av Gent-keeper Davy Roef.

Unggutten Seedy Jatta var et stadig uromoment for Gent-forsvaret torsdag kveld.

Og så med ti minutter igjen å spille skulle det eksplodere på Intility arena når de kongeblå får en corner. Leveransen fra høyrebeck Dahle Borchgrevink er perfekt og Vålerenga-gutt og midtstopper Ivan Näsberg kan sette ballen i mål. Dermed trenger hjemmelaget bare to mål på ti minutter for å få ekstraomganger.

Flere mål ble det likevel ikke og dermed er Vålerengas Europa-drøm over for denne gang.