Venstres Odd Einar Dørum (t.v) og Ola Elvestuen vil ha stortingsflertallet med på nasjonalt fotoboks-forsøk utenfor flere Oslo-skoler. Målet er å legge press på det rødgrønne byrådet som ikke har fulgt opp bystyrevedtak om fotoboks utenfor Ruseløkka skole. Foto: Arnsten Linstad

Mens de rødgrønne somler, går Venstre til Stortinget for å få fotobokser utenfor Oslo-skoler

Publisert

Ni måneder er snart gått uten at det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet har klart å følge opp bystyre-vedtaket om fotoboks utenfor Ruseløkka skole i Oslo. Nå tar Venstre affære.

Venstre tar saken til Stortinget for å få fotobokser utenfor flere Oslo-skoler der bilistene ikke respekterer fartsgrensen på 30 km/t.

— Vi vil først ha et forsøk med fotoboks i Hagegata utenfor Tøyen skole, for å se hvilken effekt det har. I Hagegata kjører alt for mange over fartsgrensen på 30 km/t, sier Venstres bystyrepolitiker Odd Einar Dørum og partiets stortingsrepresentant Ola Elvestuen.

— Men flere andre skoler bør også få fotoboks. Fotobokser er uhyre disiplinerende, effektivt og samtidig et billig tiltak for å sikre barns rett til trygg skolevei.

Ni måneder uten at noe er gjort

De to rutinerte Venstre-politikerne er oppgitt over at det rødgrønne byrådet fortsatt ikke har klart å få Statens vegvesen til å sette opp fotoboks utenfor Ruseløkka skole. Dette til tross for at bystyreflertallet ga byrådet marsjordre for snart ni måneder siden.

Byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel satte bymiljøetaten på saken. Men en pinlig byråkrat-tabbe hos bymiljøetaten i Oslo kommune gjorde at forespørselen aldri ble sendt over til vegvesenet. I stedet tolket etaten praksisen feilaktig slik at fotobokser kun kan settes opp der fartsgrensen er over 50 km/t.

Først da saken ble omtalt i media kom det frem at vegvesenet aldri hadde mottatt forespørselen. Og de statlige vei-myndighetene er slett ikke fremmede for å sette fotobokser i 30-soner nær skoler.

Hagegata utenfor Tøyen skole er tydelig merket som 30-sone. Men mange bilister raser forbi i langt høyere hastighet. Foto Arnsten Linstad

Vil ha stortinget til å legge press på rødgrønt byråd

— Nå vedtas Nasjonal Transportplan (NTP) av stortinget, og innbakt i den ligger en del som heter Barnas transportplan. Det er naturlig å ta denne saken til stortinget og få med et flertall på forsøk med fotoboks utenfor skoler, sier stortingsrepresentant og Oslo Venstres 2.kandidat ved høstens valg, Ola Elvestuen.

— Ola og jeg har i årevis samarbeidet slik. Da jeg var samferdselsminister og justisminister satt han lokalt. Nå er det jeg som er lokalpolitiker og Ola som er rikspolitiker. Det utnytter vi slik at det blir et nasjonalt press på det rødgrønne byrådet i Oslo, sier Odd Einar Dørum.

— Dessuten vil dette være en nasjonal sak dersom et forsøk utenfor Tøyen, Ruseløkka og andre Oslo-skoler viser seg å være vellykket. Folk kjører jo langt over 30-grensen også andre steder i landet. Slik vil ikke vi i Venstre ha det. Og jeg har vanskelig for å se at andre partier er uenige med oss. Dette må vi da kunne få til, sier Elvestuen til VårtOslo.

Tre alvorlige påkjørsler på under ett år

Utenfor Tøyen skole var det lite trafikk da VårtOslo tok bilder en vanlig formiddag. Men de fleste bilene som passerte raste likevel rett forbi skolen i langt mer enn 30 km/t.

— Den delen av Hagegata som går forbi skolen er rene fartsetappen for en del bilister. Det er rett og slett livsfarlig for både barn og voksne, sier en sjokkert Odd Einar Dørum.

Venstre-mannen med erfaring som samferdselsminister er overbevist om at fotoboks vil dempe farten både på Tøyen, Ruseløkka og utenfor andre Oslo-skoler.

På under ett år har det vært tre alvorlige påkjørsler av fotgjengere i tungt trafikkerte Løkkeveien. Likevel glimrer den vedtatte fotoboksen med sitt fravær.

 

Powered by Labrador CMS