� Funksjonshemmede bedes gå kjøkkenveien, sier Magnhild Sørbotten (t.h) og Camilla Wilhelmsen utenfor rådhusets garasjedør. Foto: Arnsten Linstad

Oslos politikere lyttet til Handikapforbundet. Men fortsatt får ikke drosjer lov til å kjøre funksjonshemmede til Rådhusets inngang

� Dette er dessverre bare en halv seier. Funksjonshemmede bedes gå kjøkkenveien, mener Handikapforbundet. Det oppleves som uverdig.

Publisert

— Funksjonshemmede bedes gå kjøkkenveien, sier Magnhild Sørbotten i Handikapforbundet til VårtOslo.

Vi står sammen utenfor garasjedøra til Oslos rådhus. Bystyret er akkurat ferdig med å rydde opp i gamle synder der parkeringsplasser for funksjonshemmede ble flyttet. Det er en fin sommerkveld i landets hovedstad. Ikke så varmt som for en uke siden, men Fridtjof Nansens plass yrer av liv. Glade mennesker har inntatt den delvis bilstengte plassen.

Rullestolbrukere får ikke adgang via Borggården

Men VårtOslo har for første gang opplevd hvordan enkelte rullestolbrukere opplever et besøk i Oslo rådhus. For å komme ut og inn til byens storstue og seremonibygg måtte vi via garasjen, ned i kjelleren og deretter gjennom korridorer før vi fant en heis.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan dette oppleves for en brudgom eller brud. Eller en konfirmant. Alle andre bruker inngangen i Borggården. Men i rullestol blir man "smuglet" inn nesten som en uønsket pakke. Det oppleves som uverdig.

Men å gi drosjer tillatelse til å kjøre funksjonshemmede opp til inngangen var det bare de borgerlige partiene som gikk inn for denne sommerkvelden. Det rødgrønne bystyreflertallet vil ikke la drosjer passere over Fridtjof Nansens plass og forbi sikkerhetssperringene nedenfor Borggården. Selv om drosjene frakter folk som ikke kan komme seg til inngangen for egen maskin.

Hit men ikke lenger. Bortsett fra hvis du er frisk og rask til bens, mener det rødgrønne byrådet og bystyreflertallet. Da kan du nemlig gå for egen maskin opp til Borggården. Foto: Arnsten Linstad

Men et enstemmig bystyre rettet for ordens skyld opp fadesen byrådet begikk da handikapp-plasser ble flyttet fra Fridtjof Nansens plass. Riktignok blir det færre p-plasser, men trolig ender det opp med at tre biler får handikapp-plass på nordøstsiden av plassen.

Rødgrønne stemte for det de stemte mot i april

— Vi kan leve med det antallet p-plasser. Men disse plassene hadde ikke blitt noe av uten iherdig innsats fra Frps Camilla Wilhelmsen og Høyres Ola Kvisgaard. De har virkelig stått på de siste dagene for å få et flertall i bystyret til å forstå hvor viktig det er å ha så kort avstand som mulig fra handikapp-parkering og til rådhuset, sier Sørbotten.

Handikapp-plasser ble flyttet da det rødgrønne byrådet gjorde Fridtjof Nansens plass delvis bilfri. Foto: Arnsten Linstad

Da byrådet fjernet handikapp-plassene fra Fridtjof Nansens plass, foreslo Frps Camilla Wilhelmsen å opprette nye plasser i Roald Amundsens gate. Forslaget ble fremmet fordi Wilhelmsen antok det ville være lettere å svelge for bystyreflertallet enn gjenoppretting av plasser på delvis bilfrie Fridtjof Nansens plass. Men selv om handikapp-parkering nå blir gjenopprettet, er ikke Frp og Wilhelmsen helt fornøyd.

— Jeg snakket med en i Blindeforbundet før bystyremøtet i kveld. Og det er fortsatt slik at drosjer ikke får kjøre synshemmede og andre funskjonshemmede opp til hovedinngangen i Borggården. Det er ikke bra. Der gikk dessverre ikke flertallet med på Frps forslag.

Forøvrig ble handikapp-plassene flyttet mot Høyre, Frp, Venstre og KrFs stemmer i bystyremøtet 25. april i år. De rødgrønne partiene mente byrådets erstatningsplasser var gode nok. Onsdag kveld skiftet Ap, SV, MDG og Rødt mening og stemte for noe de selv var mot for bare to måneder siden.

— Frp gir seg ikke

— Husk at dette handler om at alle har en rett til å være likestilt i samfunnet vårt. Og i rådhuset er det masse seremonier som konfirmasjon og bryllup. Dessuten er det viktige demokratiske møter. Alle har en lovfestet rett til å delta i demokratiet på like vilkår, sier Camilla Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Høyre og Frp vil tvinge byrådet til å gjenopprette handikapp-parkering

Frp-politikerens forslag om at drosjer skal få kjøre opp til rådhusets inngang i Borggården fikk kun KrF, Frp og Høyres stemmer. Dermed ble forslaget nedstemt.

Her blir de nye handikapp-plassene opprettet. Det er nok utilsiktet ironi at det er utenfor der pepperen gror. Foto: Arnsten Linstad

— Det gjenstår mye jobb før mennesker med nedsatt funksjonsevne har samme rettigheter som alle andre. Så dette er kun en delseier. Vi i Frp er ikke ferdig med denne saken, sier Camilla Wilhelmsen.

— Handikapforbundet er heller ikke fornøyd med at det ikke er satt tidsfrister for når parkeringsplassene for bevegelseshemmede på Fridtjof Nansens plass står klar igjen. Det er heller ikke satt tidsfrister for når byrådet skal sørge for tilstrekkelig med handikapp-parkering andre steder i sentrum. Eller når det skal være på plass tiltak som gjør at alle funkiser kan bruke inngangen i Borggården, legger Sørbotten til.

Bilfritt sentrum skaper vansker

I takt med at det rødgrønne byrådet gradvis gjør mer og mer av Oslos sentrum bilfritt, fjernes også ordinære parkeringsplasser. Det skaper et problem for mange bevegelseshemmede som ikke har tillatelse til å parkere på handikapp-plasser.

Et annet problem for funksjonshemmede er at andre bilister blåser i reglene. Den nærmeste bilen har ikke tillatelse til å stå på handikapp-parkering. I tillegg sperrer bilisten deler av fortauet. Foto: Arnsten Linstad

— Mange har satt sin ære i å ikke ha en handikapp-lapp liggende i frontruta på bilen. Andre får det ikke fordi de har parkering på arbeidsplassen eller hjemme. Da er det vanskelig å få innvilget parkeringstillatelse på handikapp-plasser. Til nå har de benyttet ordinære plasser. Men når disse plassene fjernes, får de vansker med å parkere i sentrum. Handikapforbundet er ikke mot bilfritt sentrum, men vi må få forholdene tilrettelagt bedre enn nå, sier Sørbotten.

— Fremskrittspartiet lover i hvert fall at vi skal følge nøye med på hva som skjer. Dette er ikke en sak som Ap/SV/MDG-byrådet kan tillate seg å somle med. Dette er viktig å få fortgang i, sier Wilhelmsen.

Powered by Labrador CMS