Bildetekst: SVs Ivar Johansen husker da Oslo-politikere fikk gratisbillett på trikken, egen VIP-losje på Ullevål, frikort på byens kinoer og gullpensjon. Foto: Arnsten Linstad

SV-veteran vil fjerne politikeres gratisparkering og kutte lønningene

Publisert

Samtidig som Oslo-politikerne stenger hovedstadens sentrum for biler, beholder de sin egen gratisparkering i rådhuset. Ivar Johansen mener dette må opphøre.

— Nå må gratisparkeringen opphøre, mener SV-veteranen og mangeårig bystyrepolitiker Ivar Johansen.

Ivar Johansens blogg skriver han: "Politikere bør ha det som folk flest. Reise med de samme transportmidler, stå i de samme helsekøene, og ha lønns- og pensjonsvilkår som sammenlignbare yrker."

— Garasjen i rådhuset bør stenges for politikernes biler og gjøres om til en ren sykkelparkering, sier Johansen til VårtOslo.

Han presiserer at det selvsagt skal tas hensyn til politikere og ansatte med bevegelshemming eller som trenger særskilte sikkerhetstiltak.

Betaler egen skatt til SV

Sosialistisk Venstreparti ilegger alle sine politikere såkalt partiskatt. Alle SV-ere som mottar honorar eller lønn for politisk virksomhet må betale ti prosent av inntekten til partiet.  Ivar Johansen er fritidspolitiker og mottok omlag 100.000,- kroner i politiker-godtgjørelse i fjor.

— Jeg regnet på det og kom frem til at timelønna ble omtrent 30 kroner. Samlet betalte jeg 10 000 kroner i partiskatt til SV. Så jeg driver ikke med politikk for å bli rik, sier han.

— SV-ordfører Marianne Borgen tjener for mye

— Men du skriver likevel i bloggen din at Oslos heltidspolitikere tjener for godt. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og din partifelle ordfører Marianne Borgen (SV) har samme lønn som statsråder (1,3 millioner kroner), byråder har 90 prosent av statsrådslønn (1,2 millioner kroner) og ledere/nestledere av bystyrekomiteer har 91 prosent av stortingsrepresentantenes lønn (845.000 kroner). Hvor mye bør Oslos heltidspolitikere gå ned i lønn?

— Vel, jeg mener at en reduksjon på mellom 100 000 til 200 000 kroner ville sendt et viktig og riktig signal til byens innbyggere. Politikere skal ha det som folk flest, uten særfordeler. Derfor må gratisparkeringen opphøre og lønningene må ned, avslutter Johansen.

Ivar Johansen. Foto: Arnsten Linstad

VIP-losje og gratis kino- og trikkebillett

På bloggen sin beskriver Ivar Johansen hvordan Oslo-politikere før i tiden hadde goder ingen av velgerne kunne drømme om å få:

"De første årene jeg var medlem av Oslo bystyre hadde bystyremedlemmer frikort for reiser med Oslo Sporveier, og frikort til Oslo-kinoen. I mange år ble medlemmene av bystyrets finanskomite invitert til VIP-losjen på fotballkamper på Ullevål."

Gull-pensjon for politikere

SV-veteranen beskriver også hvordan Oslo-politikere bare trengte å jobbe halvparten så lenge som kommunens ansatte for å oppnå full pensjon: 

"Heltidspolitikerne i Oslo kommune (og på Stortinget) hadde en meget raus pensjonsordning; det mange omtalte som gullpensjon: De kunne gå av når de var 65, men vel så viktig: Mens kommunens ansatte måtte jobbe i 30 år for å ha rett til full pensjon så holdt det med 16 år for politikerne. Sånn kan det selvsagt ikke være, og heldigvis er det i hovedsak ryddet opp i disse eksemplene."

Powered by Labrador CMS