— Vær så religiøs du bare vil, men lev og la andre leve. Ikke dikter hvordan andre skal leve sine liv eller hvem de skal elske, sier Saida Begum. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Alt for mange i religiøse miljøer må skjule homofil legning, sier Høyres ordførerkandidat Saida Begum

— Vær så religiøs du bare vil, men lev og la andre leve. Ikke dikter hvordan andre skal leve sine liv eller hvem de skal elske, sier Høyres ordførerkandidat Saida Begum. Nå hyller hun Pride og festivalens 50-årsjubileum.

Publisert

Denne uken, rett før åpningen av Pride-festivalen, besøkte Saida Begum Helseutvalget i Oslo sammen med helseminister Bent Høie (H). Helseutvalget har siden 1983 jobbet med å redusere hiv-smitte, og ble opprettet som et svar på hiv-epidemien blant menn som har sex med menn.

Gratis selvtesting for hiv

— Hiv-smitte blant homofile går stadig nedover, særlig i Oslo ser vi en stor nedgang. Nedgang på 80 prosent sammenlignet med 2009. Dette er en svært positivt og gledelig trend. Forebyggende tiltak er viktig, der gjør Helseutvalget en kjempejobb, sier Saida Begum.

Leder for Helseutvalget Rolf Martin Angeltvedt sammen med ordførerkandidat Saida Begum (H) og helseminister Bent Høie (H). Foto: Saliba Andreas Korkunc

Under besøket hos Helseutvalget ble Høyres Saida Begum og helseminister Bent Høie utfordret til å støtte arbeidet med gratis selvtesting for hiv. Utvalget mener det vil kunne føre til at de når ut til flere, og dermed reduserer hiv-smitte ytterligere. Selv om Helseutvalget ikke fikk noen løfter fra de to Høyre-politikerne, understreket Begum viktigheten av både testing og forebyggende arbeid.

— Forebyggende arbeid er utrolig viktig for å minske smitterisikoen, at folk tar vare på helsen sin, er føre var og bruker kondom. Men det er også utrolig viktig for å fjerne stigmaet rundt hiv-smitte, slik at flere oppsøker behandling når de trenger det, sier Saida Begum.

— Ikke dikter hvem andre skal elske

Høyres ordførerkandidat har selv muslimsk bakgrunn, og er opptatt av at homofile i religiøse miljøer skal slippe å leve i frykt.

— Alt for mange i religiøse miljøer lever med legningen sin i skjul. Mitt budskap til alle, er: Vær så religiøs du bare vil, men lev og la andre leve. Ikke dikter hvordan andre skal leve sine liv eller hvem de skal elske, sier Saida Begum.

Pride-paraden fra Grønland til Spikersuppa var en fargeeksplosjon i strålende sol i fjor. Her representert ved Bamseklubben. Til stor jubel fra de omlag 250.000 som omkranset paradens 40.000 deltakere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Høyres ordførerkandidat hyller Pride, og understreker hvorfor festivalen er viktig

— I år er Pride-festivalen 50 år. Vi ser at Pride-festivalen fortsatt er nødvendig. Jeg har en venn som har opplevd mye hets, og som ble slått ned sammen med kjæresten sin på gaten i Oslo for et par år siden. "Homo" er fortsatt et av de mest brukte skjellsordene i skolegården, sier Saida Begum.

— Arbeidet med å skape et fritt, tolerant og inkluderende samfunn for alle, er langt fra over. Retten til å elske den du vil er helt sentral for enkeltmenneskets frihet. Oslo skal være byen for alle, uavhengig av hvem du elsker, avslutter Høyres ordførerkandidat.

Powered by Labrador CMS