Advokat og styreproff Stig L. Bech går av som styreleder i Boligbygg etter å ha ledet en omfattende opprydding i det skandalerammede kommunale foretaket. Foto. Arnsten Linstad

Hardt pressede Boligbygg mister styrelederen som ryddet opp

Stig L. Bech ble ny styreleder i Boligbygg for å rydde opp etter skandaleavsløringene i fjor høst. Men nå går han av etter eget ønske for å bli toppsjef i et privat eiendomsselskap.

Publisert

— Dette er et naturlig ønske knyttet til den nye jobben som leder av en stor privat boligaktør, skriver Stig L. Bech i en epost til Dagens Næringsliv.

Fra fra 1. januar blir Bech toppsjef i eiendomsselskapet Solon Eiendom.

Boligbygg

  • Boligbygg Oslo KF er et kommunalt foretak som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger.  Foretaket har over 11.000 boliger og er Norges største utleier av boliger.
  • Bydelene tildeler kommunal bolig til personer som trenger en tilpasset bolig eller er i en vanskelig livssituasjon, og derfor trenger hjelp til å skaffe seg en bolig.
  • Boligbygg investerer rundt to milliarder i nybygging og utvikling av boligporteføljen de nærmeste årene. Boligbygg kjøper boliger i Oslo for rundt 600 millioner kroner i år.

I fjor høst rammet den såkalte Boligbygg-skandalen Oslo kommune med full kraft. Tilsammen kan 115 millioner av fellesskapets penger være tapt for alltid gjennom hodeløse eiendomskjøp det kommunale foretaket Boligbygg gjorde.

Boligbygg uten styring i årevis

Hele styret ble skiftet ut, og inn som ny styreleder kom advokaten og styreproffen Stig L. Bech. Han fikk hovedansvaret for å sette i gang en omfattende ryddejobb i Boligbygg.

Disse to "heftene" koster Oslo kommune over 13 millioner kroner. Det prislappen på Deloittes omfattende gransking av kommunale Boligbygg. Foto: Arnsten Linstad

Det var Dagens Næringsliv som gjennom en dokumentar avdekket at det kommunale foretaket hadde gjort en rekke tvilsomme eiendomstransaksjoner med konkursgjengangere. Avsløringen satte i gang en omfattende gransking av Boligbygg, og fortsatt etterforsker Økokrim saken.

I begynnelsen av september i år kom den eksterne granskingsrapporten gjort av revisjonsgiganten Deloitte. Rapporten avdekket brudd på lover, regler, normer og politiske vedtak. Og viste at Oslo kommunes kommunale foretak Boligbygg i årevis hadde vært uten styring fra topp til bunn.

— Bech har gjort en svært god jobb

Deloitte-rapporten avdekker at 110 av tilsammen 532 granskede boligkjøp i regi av det kommunale foretaket kan ha påført fellesskapet et tap på opp mot 115 millioner kroner.

— Ikke bare er Boligbyggs anseelse svekket, men også tilliten til hele Oslo kommune og det offentlige, sa styreleder Stig L. Bech til VårtOslo da granskingsrapporten ble lagt frem.

� Bech har gjort en svært god jobb, sier Kjetil Lund (Ap). Lund er egentlig på vei ut av politikken og jobben som eierskaps- og næringbyråd i Oslo. På nyåret er Lund en av Norges mektigste byråkrater når han blir direktør for Norges vassdrags- og energiverk, NVE. Foto: Arnsten Linstad

— Dette er penger som skulle kommet offentligheten til gode. Etter kjøpsstoppen i fjor høst har styret og den nye ledelsen i Boligbygg jobbet hardt med å bygge en ny struktur som gjør fremtidige boligkjøp forsvarlig, sa Bech.

Men nå er den erfarne advokaten og styreproffens rolle i skandalerammede Boligbygg over.

— Bech har gjort en svært god jobb som styreleder i en krevende tid. Marchand har sittet som nestleder i samme periode, og jeg er glad for at hun nå går inn som styrets leder, sier nærings og eierskapsbyråd Kjetil Lund (Ap) i en pressemelding.

Granskingsrapport til 13 millioner

Deloittes granskingsrapport er på 593 sider og et vedleggshefte med ytterligere 247 sider. Bak rapporten ligger et enormt arbeid, som kostet Oslo kommune 13,3 millioner kroner. Og denne rapporten var bare første del av en føljetong med granskinger.

Med ansvar for 11.000 boliger fordelt på 900.000 kvadratmeter er Boligbygg Norges største utleier. Foto. Arnsten Linstad

Revisjonsbyrådet BDO ble engasjert av byrådet for å granske Boligbygg. I tillegg har kommunerevisjonen utvidet granskingen til også å omfatte av hva som egentlig gikk galt fra bystyrets fattet vedtak om store boligkjøp i forbindelse med det såkalte Tøyenløftet.

Og på toppen av dette kommer altså Økokrims strafferettslige etterforskning samt finans- og skattemyndighetenes undersøkelser av milliardkjøpene som Boligbygg skal ha gjennomført.

Kort tid etter avsløringene i fjor høst ble en innleid salgskonsulent i Boligbygg siktet for grov økonomisk utroskap. Konsulenten skal ha kjøpt 51 leiligheter for 222 millioner, og mistenkes for å ha samarbeidet med flere kjente konkursgjengangere ved salgene. Selgerne er også i Økokrims søkelys, mistenkt for å ha trikset til seg titalls millioner kroner.

Powered by Labrador CMS