Oslo-budsjettet 2020

� Vi har en høyere ambisjon enn regjeringens pedagognorm. Og vi er på god vei, selv om etterslepet vi må ta igjen er stort, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) om budsjettøkningen til ansettelse av fagfolk i Oslo-barnehagene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Barnehagene vinnere i det rødgrønne byrådets budsjettforslag: 130 millioner til flere barnehagelærere i Oslo neste år

Oslos barnehager får et løft i Ap/SV/MDG-byrådets budsjettforslag om tre uker. � Vi vil bruke 130 millioner neste år på å øke antallet barnehagelærere i barnehagene, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Publisert

Oslo har slitt for å nå den statlige bemanningsnormen i både private og kommunale barnehager. Opprinnelig var fristen 1. august i år, men Oslo kommune har bedt om mer tid for å oppnå kravene.

Men når det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet legger frem sitt forslag til Oslo-budsjett for 2020 om tre uker er barnehagene blant budsjettvinnerne. Allerede nå er det klart at byrådet øker pengebruken kraftig for å nå bemanningsnormen.

Bemanningsnormen i barnehager

  • én ansatt per tre barn under tre år i barnehagen
  • én ansatt per seks barn over tre år i barnehagen
  • Barnehagene må oppfylle bemanningsnormen senest 1. august 2019. Barn regnes som 3 år fra august det året de fyller 3 år
  • én pedagogisk leder per 7 barn under tre år
  • én pedagogisk per 14 barn over tre år

— 30 millioner ekstra til bemanning

— Det å ha nok kvalifiserte og trygge voksne er avgjørende for kvaliteten i barnehagene. Derfor legger vi inn i neste års budsjett 30 millioner kroner til flere barnehagelærere. Totalt vil vi da bruke 130 millioner på å øke antallet barnehagelærere i kommunale og private barnehager i 2020, sier oppvekst- og utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen til VårtOslo.

� Det å ha nok kvalifiserte og trygge voksne er avgjørende for kvaliteten i barnehagene, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Da det rødgrønne byrådet vant valget i 2015 var det stor mangel på barnehagelærere i Oslos barnehager. Under en tredel av de ansatte hadde barnehagelærerutdanning.

— Høyre kuttet bydelsrammen med nærmere 1 milliard kroner de siste to periodene de styrte byen. Når vi vet at barnehagene utgjør 30 prosent av bydelsbudsjettene, så er det klart at slike massive rammekutt har gått hardt utover barnehagene. Vi startet derfor med et veldig dårlig utgangspunktet etter 18 år med høyrestyre, mener Thorkildsen.

— Høyere ambisjon enn regjeringen

Opposisjonen i Oslo bystyre har jevnlig hamret løs på at de statlige bemanningsnormene ikke nås innen fristen. Samtidig har det rødgrønne byrådet svart med å vise til etterslepet og bemanningen som var arven etter borgerlig styre i Oslo.

— Allerede i 2016 inngikk byrådet en bemanningsavtale med mål om at vi skal ha 50 prosent barnehagelærere, og 25 prosent fagarbeidere i barnehagen. Det er en høyere ambisjon enn regjeringens pedagognorm. Og vi er på god vei, selv om etterslepet vi må ta igjen er stort, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen.

I bystyrets møte 25. september, drøyt to uker etter valget, legger det rødgrønne byrådet frem sitt budsjettforslag for neste år. Vanligvis er styrte budsjettlekkasjer forbeholdt til den siste uka for forslaget fremmes. Men i et valgår er det andre regler som gleder. Og barnehager er et av kjerneområdene til særlig SV.

Samarbeid med OsloMet

Derfor poengterer Inga Marte Thorkildsen også at den kraftige økningen i penger til bemanning i barnehagene ikke bare er til økt lønn. SV-politikeren understreker at pengene også skal brukes til langsiktig rekruttering av fagfolk.

— Vi har en aktiv rekrutteringsstrategi for å få flere pedagoger til barnehagene. Blant annet tilbyr vi videreutdanning i barnehagepedagogikk for ansatte med annen pedagogisk utdanning enn barnehagelærer, for eksempel barnevernspedagoger og lærere, sier Thokildsen.

— Ved å ta tilleggsutdanningen kan de få fast ansettelse som pedagogisk leder i barnehage. Vi satser også på arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning og samarbeider tett med OsloMet for å få flere nyutdannede barnehagelærere til å begynne i en av Oslos barnehager, sier SVs oppvekstbyråd.

Powered by Labrador CMS