Saida Begum (H) har som medlem av bystyrets kultur- og utdanningskomité profilert seg som utdanningspolitiker. Og er inne i sin andre periode i Oslos bystyre. Nå foreslår en enstemmig nominasjonkomité at 31-åringen blir Oslo Høyres ordførerkandidat neste høst. Foto: Arnsten Linstad

31 år gamle Saida Begum (H) kan bli Oslos neste ordfører

Oslo Høyre er i ferd med å skrive politisk historie. 31 år gamle Saida Begum er av nominasjonskomitéen foreslått som fylkespartiets første ordførerkandidat noensinne med minoritetsbakgrunn.

Publisert

Oslo Høyre har ikke hatt en kvinnelig ordførerkandidat siden kommunevalget i 1991. Da tapte de borgerlige kampen om Oslo til Arbeiderpartiet og SV som dannet hovedstadens første koalisjonsbyråd fra venstresiden.

Neste høst er det 28 år siden Høyre stilte med en kvinnelig ordførerkandidat i Oslo. Da med Astrid Nøkleby Heiberg som partiets kandidat til det formelt sett fremste tillitsvervet i landets hovedstad. Siden den gang har to menn svingt ordførerklubba i bystyresalen for Høyre. Både Per Ditlev-Simonsen og Fabian Stang fikk to perioder som ordførere i Oslo.

Eirik Lae Solberg soleklar toppkandidat

Men mest oppsiktvekkende med nominasjonskomiténs forslag om å nominere Saida Begum som Oslo Høyres ordførerkandidat, er ikke at hun er kvinne. Men at hun er høyrepolitiker med minoritetsbakgrunn. Dernest at Begum er relativt ung. Begge deler er nye takter fra Oslo Høyre. Men egentlig er Saida Begum, tross minoritetsbakgrunn, i likhet med dagens varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), opptatt av at hun er en ekte osloborger.

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg (til venstre) med partifellene Per Trygve Hoff og James Stove Lorentzen. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg er en ung kvinne som brenner for Oslo. Jeg har bodd i Vestre Aker, i Hausmanns gate i sentrum, på Stovner, Høybråten, Grünerløkka og nå på St.Hanshaugen. Jeg er en skikkelig Oslo-nomade, som elsker byen min, sier Saida Begum til NRK.

På topp har Oslo Høyres nominasjonkomité ikke uventet satt Eirik Lae Solberg. 47-åringen er i dag gruppeleder for Høyre i bystyret. Men var før valgnederlaget i 2015 finansbyråd da Stian Berger Røsland (H) var byrådsleder i Oslo. Eirik Lae Solberg har også fartstid som politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe, og vært statssekretær og politisk rådgiver i henholdsvis arbeids- og administrasjonsdepartementet og nærings- og handelsdepartementet.

— Urealistisk med Høyre-ordfører etter borgerlig seier

Men det store spørsmålet er om det er noen som helst form for realisme i at Saida Begum blir Oslos neste ordfører. Dersom de borgerlige vinner tilbake makten i byen, og danner byråd, er det enten i koalisjon med KrF og Venstre. Eller i et byråd sammen med Fremskrittspartiet. Eventuelt et byråd med alle de fire partiene.

Saida Begum flankert av Høyres mangeårige oslopolitiker Grete Horntvedt (t.v) og leder av bystyrets kultur- og utdanningskomité, Harald Nissen (MDG). Foto: Arnsten Linstad

Høyre vil da prioritere å få Eirik Lae Solberg som byrådsleder. To sentrale kilder i Oslo Høyre er, uavhengig av hverandre, helt krystallklare på at byrådsledervervet er viktigst å sikre seg. Og trolig vil da det koalisjons- eller støttepartiet som er nest størst på borgerlig side kreve å få ordførerevervet. Derfor er det lite sannsynlig at Saida Begums ordførekandidatur er reelt. Selv etter en borgerlig valgseier i Oslo, mener flere i Høyre.

— Det er mer sannsynlig å se for seg en ordfører fra Frp, KrF eller Venstre, sier en sentral politiker i Oslo Høyre til VårtOslo.

Dermed er sannsynligheten stor for at juristutdannede Saida Begum i realiteten blir Høyres varaordfører-kandidat i Oslo dersom de borgerlige tar makten etter kommunevalget neste høst. Men også dette vervet skal det forhandles om mellom borgerlige partier, hvis de går seirende ut av et valg som på meningsmålingene det siste året er dødt løp mellom rød og blå side.

12 av 20 er kvinner

Det er en enstemmig nominasjonskomité i Oslo Høyre som står bak forslaget om Begum på andreplass ved neste høsts kommunevalg. Nominasjonskomitéen er enstemmig på samtlige av de 20 første plassene på kommunevalgslista, får VårtOslo opplyst.

De ti første plassene på lista foreslås å være forhåndskumulerte plasser. Interessant å merke seg er også at av de 20 øverste navnene på lista nominasjonskomitéen foreslår, er det 12 kvinner.

Her er innstillingen fra Oslo Høyres nominasjonskomité med de 20 øverste kandidatene:

1. Eirik Lae Solberg 2. Saida Begum 3. Pia Farstad von Hall 4. Øystein Rikheim Sundelin 5. Jenny Clemet von Tetzschner 6. Yassine Arakia 7. James Stove Lorentzen 8. Silje Lutro 9. Ola Kvisgaard 10. Anne Haabeth Rygg 11. Nicolai Øyen Langfeldt 12. Elin Horn Galtung 13. Camilla Strandskog 14. Bjørgulv Vinje Borgundvaag 15. Kristina Furnes 16. Kaia Marie Rosseland 17. Mehmet Kaan Inan 18. Grete Horntvedt 19. Alice Aarebrodt 20. Tove Gjersrud

Powered by Labrador CMS