Leder av Oslo Frp, Mazyar Keshvari, har erkjent å ha jukset med reiseregninger. Samlet har 37-åringen levert udokumenterte krav på 290.000 kroner i reiseregninger til Stortinget. Foto: Frp

— Keshvari var gallionsfiguren vår i innvandringsdebatten. Men kan ikke lede Oslo Frp lenger

� Mazyar Keshvari har vært en veldig god eksponent for oss, ikke minst siden Frp har blitt beskyldt å være et rasistisk parti, sier en lokallagsleder i Oslo Frp. Etter avsløringen om juks med reiseregninger, er han uønsket som leder av fylkespartiet, uttaler flere lokallagsledere.

Da Frp og Høyre dannet regjering etter valget i 2013, ble Frp-leder Siv Jensen finansminister. Dermed rykket vara-representanten Mazyar Keshvari inn som fast møtende stortingsrepresentant for Oslo Frp. Senere ble han også partiets innvandringspolitiske talsmann. Og leder av fylkespartiet i Oslo.

I flyktning- og innvandringsdebatten har Keshvari hatt en lang rekke kontroversielle utspill. Blant annet har han tatt til orde for folkeavstemning om Norge skal ta imot flyktninger og innvandrere. Han har også uttalt at mange innvandrere hater Norge.

37-åringen gjorde seg også svært bemerket da han på Frps landsmøte i 2015 mente Norge burde gjøre det umulig for flyktninger å søke asyl i Norge. Keshvari har selv bakgrunn som flyktning fra Iran.

Får alvorlig konsekvenser

Mange Frp-ere følte partiets brunsvidde rykte var i ferd med å renvaskes med at en norsk-iraner frontet partiets harde linje i innvandrings- og flyktningspørsmål. Men etter avsløringen av omfattende juks med reiseregninger er tonen en litt annen i Frps lokallag i Oslo.

Frp-leder Siv Jensen uttaler til Aftenposten at saken vil få alvorlige konsekvenser for Keshvaris politiske fremtid. VårtOslo har ringt rundt til Frps 14 lokallagsledere og snakket med alle utenom én, som vi ikke fikk tak i. Ingen av lokallagslederne stiller seg bak Keshvari.

� Etter min mening kan ikke Keshvari fortsette som leder av Oslo Frp, sier leder av Frogner Frp, Camilla Wilhelmsen. Foto: Arnsten Linstad

— God å ha når Frp beskyldes for rasisme

— Mazyar Keshvari har vært en veldig god eksponent for Fremskrittspartiet, ikke minst siden Frp har blitt beskyldt å være et rasistisk parti. Keshvari vært en slags gallionsfigur for oss, sier Hans A. Aanesen, leder av Nordre Aker Frp.

Onsdag avdekket Aftenposten at Keshvari har levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner til Stortinget. Avisen dokumenterer at han har levert krav på 36.000 kroner mens han ikke var på reise.

Lokallagslederene VårtOslo har snakket med torsdag formiddag, er alle samstemte i at det blir vanskelig for Keshvari å fortsette som leder i Oslo Frp etter avsløringene om juks med reiseregninger. Partiets bystyrerepresentant og leder av Frogner Frp, Camilla Wilhelmsen er helt tydelig.

— Litt synd på Keshvari

— Etter min mening kan Keshvari ikke komme tilbake som leder av Oslo Frp når sykemeldingen utløper. Men nå er han sykemeldt, og det er Tone Ims Larsen som er fungerende leder av fylkespartiet, sier Wilhelmsen til VårtOslo.

— Det er litt synd på Keshvari, og det er jo ikke bra det han har gjort. Det kan bli vanskelig for han å fortsette som leder nå, men vi får se, sier lokallagsleder Berit Riis, i Ullern Frp.

— Vi har fått opplæring i å ikke gjøre sånt som Mazyar Keshvari har gjort med reiseregningene. Det er en integrert del av opplæringen vår, og jeg har selv vært kurs i regi av Oslo Frp om dette. Jeg regner med at også Keshvari har vært innom disse kursene. Derfor synes jeg dette er skuffende og overraskende, sier leder av Stovner Frp, Ombir Upadhyay.

Og legger til at han mener Keshvari ikke kan bli sittende frem til årsmøtet i februar neste år.

— Hyklersk hvis vi ikke reagerer

— Jeg husker at Carl I. Hagen gikk hardt ut da Raymond Johansen og Lan Marie Nguyen Berg manglet taxi-kvitteringer for reiseregningene i 2017. Det blir litt hyklersk om ikke vi slår ned på dette når det skjer hos oss selv, sier leder av Sagene Frp, Kristoffer Laursen.

Frps gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen, gikk i 2017 hardt ut mot Raymond Johansen (Ap) fordi det manglet opplysninger i byrådslederens drosjeregninger. Det ble senere slått fast at Johansen ikke hadde gjort noe lovstridig. Foto: Arnsten Linstad

— Vi kommer nok til å slå hardt ned på dette. Selv skriver jeg som regel opp mindre enn det jeg bruker, for å være på den sikre siden. I Keshvaris tilfelle dreier det seg ikke en gang om jobbens penger, men skattebetalernes, sier Laursen.

— Dette er en trasig sak, sier Beate Holland, lokallagsleder i Vestre Aker Frp.

— Slo ned som en bombe i hele Frp

Oslo Frps nestleder Tone Ims Larsen tar over som leder mens Mazyar Keshvari er sykmeldt. Foto: Privat

— Alle kan gjøre feil, men Keshvari må selvsagt stå til rette for ulovligheter og lovbrudd, og det kan godt være han skal straffes. Jeg tror nok han må trekke seg. Det tar tid å bygge opp tillit, og det vil ta lang tid før han kan få denne tilliten igjen. Mazyar Keshvari kan nok ikke være leder av Oslo Frp på en god stund, sier Vidar Haugan, leder av Grorud Frp.

Når VårtOslo ringer rundt til andre Frp-politikere, er det få som vil uttale seg offentlig. Men en sentral Frp-politiker sier saken kom som et sjokk på hele partiorganisasjonen.

— Den slo ned som en bombe i hele partiet. Jeg vil ikke uttale meg offentlig, men det er klart denne saken er svært uheldig for Frp.

— Trist på vegne av partiet

VårtOslo har prøvd, men ikke lykkes med å få tak i Mazyar Keshvari eller hans advokat Arve Lønnum. Men stortingspolitikeren er nå sykmeldt, og Oslo Frps nestleder Tone Ims Larssen fungerer som leder av fylkespartiet.

— Dette er trist for Mazyar, og jeg er trist på vegne av partiet. Dette er en sak som sentralstyret og stortingsgruppa i Frp skal håndtere. Bare de vet hva som skjer med ham videre. Vår rolle i lokalpartiet er å ta vare på enkeltmennesket Keshvari, sier Ims Larssen til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS