Det er byrådet i Oslo som legger frem revidert budsjett for bystyret. Foto: Sturlason)

Revidert budsjett: Byrådet satser ekstra på lærere, helsesykepleiere og sommerjobber

Men også Grüner hockey, skolehager og opprydding av plast i indre Oslofjord får mer penger. Oslo kommune vil også forsøke å utvikle alternativer til gummigranulat på fotballbanene.

Publisert

Det rødgrønne byrådet foreslår i dag revidert budsjett for Oslo i 2019. Revidert budsjett er byrådets forslag til økonomisk styring av overskudd eller inndekning av underskudd fra i fjor. I forslaget setter byrådet av 53 millioner kroner ekstra til:

  • Nesten 100 nye lærere i grunnskolen
  • 45 ekstra helsesykepleiere i skolehelsetjenesten
  • Sommerjobber for ungdom i alle bydeler
  • Sommeråpne skoler

Innfrir lærernormen

Det statlige tilskuddet til ny lærernorm i grunnskolen er ikke tilstrekkelig for å dekke kommunens kostnader. Byrådet foreslår derfor å avsette 28 millioner kroner for å dekke den statlige underfinansieringen i 2019.

I 2020 vil byrådet sette av 67 millioner kroner til normen. Midlene er tilstrekkelig for å ansette nesten 100 nye lærere. Lærerne vil bli ansatt på skoler som i dag ikke innfrir lærernormen, i hovedsak skoler i Oslo vest.

Byrådet setter av ytterligere 15 millioner kroner, dvs. 35 millioner kroner i helårsvirkning i 2020, for å ansette 45 ekstra helsesykepleiere i skolehelsetjenesten. Med ekstrabevilgningen vil byrådets bemanningsnorm i skolehelsetjenesten innfris, og barn og unge ha fått lettere tilgang til skolehelsetjenesten. Totalt har dagens byråd satt av 90 millioner kroner til skolehelsetjenesten og fått om lag 115 ekstra årsverk.

Sommerjobber til barn

Byrådet foreslår å styrke satsingen på forebyggende barn- og ungdomsarbeid, herunder sommerjobbtiltak, i bydelene med 5 millioner kroner. Det settes dermed av 30 millioner til forebyggende tiltak blant barn og unge i 2019.

Ungdommer som har fått seg sommerjobb i regi av Bydel Frogner. Her i bakgården til et eldrehjem i Frognerveien 54 hvor de kastet gamle møbler.

– Sommerjobb til ungdom ble i fjor en braksuksess med 1200 ungdom i jobb. Politiet sier det er blant de roligste somrene på lenge. Byrådet styrker nå det forebyggende arbeidet så enda flere ungdom får viktig jobbtrening og egen inntekt, sier byrådsleder Raymond Johansen (AP).

Dårlig økonomi gjør at en del barn og unge ikke reiser på ferie, men for byrådet er det viktig at barn likevel har et tilbud. Det foreslås derfor avsatt 5 millioner kroner til åpne skoler i sommer- og høstferien.

Alternativer til gummigranulat

Skolehager er en stor glede for barn og unge og gir et viktig innblikk i hvordan naturen virker. Byrådet foreslår derfor å styrke skolenes muligheter til å bruke skolehager med 3,5 millioner, som blant annet skal gå til styrket undervisningsopplegg og tilskudd til plantekasser for skoler med lang reisevei til skolehager.

For å følge opp handlingsplanen for redusert plastforurensing i Oslofjorden foreslås det avsatt 6,4 millioner kroner som blant annet skal gå til opprydning i indre Oslofjord og testing av alternative innfyll til gummigranulat på kunstgressbaner i Oslo.

Arild Hermstad går inn for at Oslo kommune skal bekjempe plastforurensning. Foto: Ole Christian Klamas / MDG

– Vi er i ferd med å kvele havene våre med plast, og jeg tror alle kjenner at det stikker i hjertet når vi ser bilde av en død hval eller en sjøfugl med magen full av plast. Det er fantastisk å se det store folkelige engasjementet for å rydde opp i plastforsøplingen. Nå følger byrådet opp med flere midler for å gjøre Oslofjorden renere, sier Arild Hermstad, byråd for miljø og samferdsel (MDG).

Betaler ned på lånet

Byrådet foreslår også 769 millioner kroner til ekstraordinær nedbetaling av lån.

- Byrådet fører en bærekraftig og ansvarlig økonomisk politikk. Vi senker kommunens gjeldsgrad for tredje år på rad. Oslos økonomi er solid og drives godt med et budsjett på over 70 milliarder kroner i året, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

I forslaget til revidert budsjett setter byrådet av 135 millioner kroner for å dekke lavere avkastning enn forutsatt i 2018 på pensjonsmidlene i Oslo Pensjonsforsikring.

Oslo pensjonsforsikring får 135 millioner kroner ekstra for å dekke lavere avkastning enn forutsatt i 2018. Foto: Vegard Velle

Brytere og hockey får mer penger

Norges Bryteforbund ble høsten 2018 tildelt VM i bryting i 2021. Byrådet foreslår å støtte VM med 15 millioner kroner i tilskudd.

Byrådet legger i revidert budsjett også fram kostnadsrammen for det nye Tøyenbadet. Det nye badet får fire innendørs og tre utendørs basseng i tillegg til en flerbrukshall for Tøyen. Kostnadsrammen er på 1,4 mrd. Det nye badet står ferdig i 2023.

For at Grüner ishockey skal få spille sine hjemmekamper i Grüner ishall etter opprykket til GET ligaen, må hallen settes i stand i henhold til Norges Ishockeyforbunds minimumskrav for dispensasjon. Til det foreslår byrådet en bevilgning på 500 000 kroner.

Revidert budsjett vedtas av bystyret før sommeren. Les mer om byrådets forslag til revidert budsjett.

Powered by Labrador CMS