— Dette er biler som ikke brukes så ofte, så det er en type biler vi i MDG liker godt, sa Arild Hermstad og høstet latter fra alle partier i bystyresalen. Foto: Oslo kommune-tv
— Dette er biler som ikke brukes så ofte, så det er en type biler vi i MDG liker godt, sa Arild Hermstad og høstet latter fra alle partier i bystyresalen. Foto: Oslo kommune-tv

– Det blir amcar i Frognerparken. Men om det blir på gresset eller p-plassen må jeg komme tilbake til

Miljøbyråd Arild Hermstad (MDG) fikk amcar-spørsmål i bystyrets møte onsdag. Høyre ville vite om han kom til å instruere bymiljøetaten til å snu og tillate amerikanske veteranbiler i Frognerparken.

Publisert

— Blir det amcar-utstilling i Frognerparken slik som tidligere under 4. juli-arrangementet? Og vil miljøbyråd Arild Hermstad følge oppfordringen fra Høyre og Ap om å instruere bymiljøetaten til å snu, spurte Nicolai Øyen Langfeldt (H) i bystyrets møte.

— Takk for et gøyalt spørsmål, var åpningen på miljøbyråd Arild Hermstads svar.

— Aldri søkt om arrangement

— Denne saken har jo skapt en del engasjement. Jeg er opptatt av at man må vite hva som har skjedd før jeg går ut og mener for mye. Det er en generell regel jeg som byråd må være nøye med å følge, fortsatte miljøbyråden, som vikarierer for Lan Marie Berg.

— Sannheten er at det aldri har blitt søkt om å få amcars inne i selve parken. Ja, det har blitt gjort. Men det har og kommet klager på at det har skjedd. Arrangøren har også sagt til oss at det er litt vanskelig for dem å regulere dette, sa Hermstad.

— Dette er altså utgangpunktet før vi nå forhåpentligvis skal ha et veldig hyggelig møte med både Amcar-foreningen, arrangøren og bymiljøetaten. Så finner vi en løsning som gjør at 4. juli-arrangementet blir en hyggelig og god feiring. Og der blir det anledning til å se amcars, lovet MDG-byråden i bystyret.

Les også: – I 30 år har det vært amcar-utstilling i Frognerparken uten noen problemer, sier BU-leder Jens J. Lie (H)

— Bymiljøetaten dummer seg ut

Bymiljøetaten i Oslo kommune har pådratt seg vrede fra flere hold etter beslutningen om å nekte amerikanske veteranbiler under det årlige arrangementet som holdes i Frognerparken tett opp til USAs nasjonaldag 4. juli.

— Jeg forventer at bymiljøetaten tenker seg om en gang til og gjør om på dette. Hvis ikke må vi be byrådet om å gripe inn, sier Frode Jacobsen (Ap). Foto: Arnsten Linstad
— Jeg forventer at bymiljøetaten tenker seg om en gang til og gjør om på dette. Hvis ikke må vi be byrådet om å gripe inn, sier Frode Jacobsen (Ap). Foto: Arnsten Linstad

Begrunnelsen bymiljøetaten til nå har brukt er at det er "veldig uheldig å tillate et stort antall biler i en fredet park".

— Vi er veldig restriktive med utleie av Frognerparken. Dette er en fredet, grønn park som er sårbar, og vi må begrense slitasjen i parken. Et biltreff akkurat her er ikke tilrådelig, skriver kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i en uttalelse til NTB.

Før bystyremøtet hadde Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen, gått ut og bedt bymiljøetaten snu.

— Bymiljøetaten dummer seg ut. Og dette rammer selvfølgelig byrådspartiene, sa Frode Jacobsen tirsdag.

Politikerne fikk seg en god latter

Uttalelsen fra Ap ble selvfølgelig brukt av Høyre i bystyrets spørretime, der byrådet må svare på spørsmål fra Oslos folkevalgte.

— Hva er det kommunen eller byrådet er redd for, spurte Nicolai Øyen Langfeldt (H). Foto: Oslo kommune-tv
— Hva er det kommunen eller byrådet er redd for, spurte Nicolai Øyen Langfeldt (H). Foto: Oslo kommune-tv

— Jeg må jo si at hele denne situasjonen er litt komisk. Spesielt uttalelsene bymiljøetaten og kommunen har kommet med. Hva er det kommunen eller byrådet er redd for? Er det at ungdom kan forledes til å lengte tilbake til bensinslukende amerikanske biler fra 1950- og 60-tallet? Hva vil miljøbyråd Hermstad gjøre med at, slik Arbeiderpartiet sier, bymiljøetaten har dummet seg ut, spurte Høyres Nicolai Øyen Langfeldt.

— Nei, jeg er ikke bekymret for at ungdom skal gå tilbake til og kjøre disse bilene hver dag. Jeg er tvert imot opprømt dersom de vil mekke på gamle kulturminner, svarte Arild Hermstad.

Så fortsatte MDG-byråden med en uttalelse som fikk bystyrepolitikere i alle partier til å le.

— Det er en fin hobby, og dette er biler som ikke brukes så ofte, så det er en type biler vi i MDG liker godt, repliserte miljøbyråden.

— Glad i krom og forgassere

Men Høyre var ikke helt fornøyd med svaret fra Hermstad. Derfor stilte Eirik Lae Solberg et oppfølgingsspørsmål til MDG-byråden.

— I likhet med MDG er også jeg glad i krom, forgassere og amerikanske veteranbiler. Men kan vi bare avslutte dette med å være helt sikre på at det blir amcars, krom og forgassere i Frognerparken under 4.juli-arrangementet? Altså i selve parken og ikke på en parkeringsplass et stykke unna?

— Det jeg kan love er at vi skal gjøre dette på en måte som gjør 4. juli-arrangementet flott. Det har vært hevdet at amcars er det viktigste som skjer i Frognerparken på dette arrangementet. Det er jo ikke tilfelle. Det er veldig mange andre positive elementer som skjer der, svarte Arild Hermstad.

— Det jeg kan love er at vi skal finne en løsning som gjør at folk skal klare å se amcar når de er på 4. juli-arrangementet i Frognerparken. Men nøyaktig hvordan dette skjer, om det er på gresset eller på en parkeringsplass ved siden av, må vi avklare når vi har hatt møte, avsluttet den vikarierende miljøbyråden fra MDG.

Powered by Labrador CMS