Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Voldsutsatte Clemens Saers får ikke saken opp i Høyesterett
Læreren Clemens Saers fikk livsvarige skader da han ble angrepet av en 18 år gammel elev som forsøkte å ta seg inn i klasserommet hans på Oslo handelsgymnasium i mai 2014
Oppfølgingen Clemens Saers fikk av skoleledelsen, gjorde ham utrygg og ensom. Selv i 2020 sitter han med følelsen av manglende forståelse for det han ble utsatt for.
Men den voldsutsatte læreren får ikke saken sin opp i Høyesterett. Det er klart etter at ankeutvalget nekter saken fremmet.
Etter å ha tapt i to rettsinstanser, anket Saers til Høyesterett før jul i fjor. I mars ble anken avvist, melder Utdanningsnytt.
— Skoleledelsen bagatelliserte
Ifølge Saers var skolens ledelse klar over at eleven kunne være farlig, og de hadde leid inn tre securitasvakter for å passe på eleven noen uker i høstsemesteret 2013. Men lærerne ble ikke informert, og Saers valgte å gå rettens vei for å få skadeerstatning.
Den 18 år gamle eleven tok tak på hver side av strupehodet til Saers. Da to av jentene i rommet oppfattet at det sto om livet til læreren, kastet de en feiekost og en pult etter ham, slik at den unge mannen slapp taket.
2020 sitter han med følelsen av manglende forståelse for det han var igjennom.
– Skoleledelsen bagatelliserer det hele. Vi lærere ble nullet ut, sier han.
Clemens Saers mener han burde fått hjelp til å komme seg til legevakten på skadedagen, siden han selv ikke var i stand til å tenke klart.
— Jeg var i sjokk, fortalte Saers til VårtOslo tidligere i år. Da satte han sin lit til at saken ville komme opp for Høyesterett.
— Måtte be om psykologhjelp
Han mener også det var feil av skoleledelsen å unnlate å varsle Arbeidstilsynet.
— De måtte tvinges til fylle ut skademeldingen, og det skjedde først fem måneder etter hendelsen. Heller ikke fikk jeg noen omsorg eller støtte fra lederen min, og rektor var mest opptatt av budsjettet, sykefraværsprosenten og skolens omdømme. Gang på gang måtte jeg be om psykologhjelp, forteller han.
Samtidig som han selv opplevde oppfølgingen som traumatiserende, reagerer han på at jentene som reddet livet hans ikke ble takket. Tvert imot ble de bedt om ikke å snakke om hendelsen, forklarer Saers.
— Kommunen ikke erstatningspliktig
Han er overbevist om at han med god støtte og vennligsinnet oppfølging ville stått i jobben til han ble 70.
I dag er det såvidt over seks år siden skadedagen, og Clemens Saers er blitt pensjonist. Saken har gått to runder gjennom rettssystemet, i 2018 og 2019. Og der stopper også saken, har ankeutvalget bestemt.
— Det er svært trist at han opplevde dette og at det fikk de konsekvensene det gjorde for ham. Tingretten kom imidlertid til at kommunen ikke var erstatningsansvarlig for handlingen Saers ble utsatt for, sa tidligere rektor Trond Lien til Utdanningsnytt i mai i fjor.