Oslos politikere ga nylig byrådsleder Raymond Johansen (Ap) et solid lønnshopp. Bare siden i fjor har lønna økt med 40.000, og nå får byrådslederen 1.365.016 kroner i årslønn. Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (til venstre for Johansen) får 1.228.514 kroner årlig. Foto: Arnsten Linstad

Ap og Høyre nekter å diskutere politikerlønningene i Oslo. Stemte ned forslag om ny lønnsvurdering

Oslos politikere har nylig gitt seg selv en solid lønnsøkning. Men noen debatt eller vurdering av politikerlønningene blir det ikke. Det blokkerer Høyre og Arbeiderpartiet.

Publisert

Mandag ettermiddag møttes Oslo bystyres forretningsutvalg, tilsvarende stortingets presidentskap. På bordet lå et forslag fra utvalgets leder, ordfører Marianne Borgen (SV), om å gå gjennom systemet for politikerlønningene i Oslo.

Et system som ikke har vært diskutert eller vurdert på 18 år. Onde tunger vi ha det til at de kongeliges apanasje er gjenstand for hyppigere og grundigere diskusjoner enn lønna til Oslos heltidspolitikere.

— Min begrunnelse er at det er lenge siden vi har hatt en gjennomgang av godtgjørelser til folkevalgte i Oslo kommune, sier ordfører Marianne Borgen til VårtOslo.

Men ordfører Borgens forslag fikk kun stemmene fra Fremskrittspartiet, Miljøpartiet, Rødt og hennes eget parti SV. Dermed falt forslaget om å vurdere lønnssystemet mot stemmene fra Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre.

— Hvorfor skal Oslos politikere ha millionlønn?

— Jeg mener det er viktig at vi har en løpende diskusjon og åpenhet om lønninger og godtgjørelser til folkevalgte i hele Oslo kommune. Man bør ha slike diskusjoner jevnlig. Men forslaget ble dessverre stemt ned av Ap, Høyre og Venstre, sier Borgen.

� Etter 18 år er det naturlig å vurdere lønssystemet for Oslos politikere, mener ordfører Marianne Borgen (SV). Hun tjener nå 1.365.016 kroner i året. Varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) får tilsammen 938.632 kroner årlig. Foto: Arnsten Linstad

Rødt har i alle år foreslått i budsjett etter budsjett at bystyret skal redusere lønna til Oslos heltidspolitikere. Mandag stemte Rødt også for ordfører Borgens forslag om å få en gjennomgang og vurdering av politikernes lønnssystem.

— Hvorfor skal byen fremste tillitsvalgte ha lønninger på over en million kroner årlig? Å ha vervet er en mulighet til å virkelig påvirke politisk, og sette preg på samfunnsdebatten. Det gir ingen mening at man skal ha over en million i lønn fordi man har flertallets tillit, sier Rødst gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud.

Systemet ordføreren ønsket å få vurdert på nytt er forankret i et bystyrevedtak fra 2000. Da besluttet bystyreflertallet at heltidspolitikere som ordfører, varaordfører, byrådsleder, byrådsmedlemmer og ledere/nestledere i bystyrets komiteer skulle stortingets lønninger. Eller rettere sagt en prosentandel av det en storingsoppnevnt kommisjon forslår som lønn til de folkevalgte i regjering og nasjonalforsamlingen.

Får 90 prosent av statsministerens lønn

Det innebærer at byrådsleder og ordfører får 90 prosent av statsminister Erna Solbergs lønn. Fra og med mai i år betyr det at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) hver får en årslønn på 1.365.016 kroner.

Tilsvarende lønnsordning har også lederne og nestlederne av bystyrets komiteer. De får drøyt 90 prosent av stortingsrepresentantenes lønn, og har fra mai en årslønn på 870.381 kroner.

— Oversikten bør se Oslo politikernes lønnsutvikling i lys av den generelle lønnsutviklingen i kommunen generelt og for ledere spesielt. I saken skal også det gis en oversikt over hvilke regelverk andre større kommuner har for politikerlønninger, foreslo ordfører Marianne Borgen i forretningsutvalget.

— Ingen grunn til å endre et velfungerende system

Men nå blir all diskusjon og vurdering av politikerlønningene effektivt blokkert av Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre. De tre partiene utgjør et solid bystyreflertall, og det innebærer at lønnsspørsmålet ikke blir diskutert av byens fremste tillitsvalgte.

� Vi ser ingen grunn til å endre et velfungerende lønssystem, sier Aps gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen. Han får en årslønn på 870.381 kroner etter lønnshoppet sist uke. Foto: Oslo Arbeiderparti

— Vi mener ordningen bystyrets har hatt i 18 år fungerer bra. Lønna blir fastsatt etter regler i tråd med det stortingets lønnskommisjon kommer frem til. Dette har satt seg som et velfungerende system over tid, og det er ingen grunn til å endre det, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen.

— Men forstår du at folk reagerer når byrådsleder Raymond Johansens lønn har økt med 100.000 kroner siden dere vant valget i 2015?

— Hvis man sammeligner over år, blir det et høyt tall. Men denne lønna er økt etter prosentsats i tråd med det stortingets lønnskommisjon kommer frem til. Vi ser ingen grunn til å ha en ny vurdering av et velfungerende system, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS