Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Bare ett av ni undersøkte Escape Rooms i Oslo hadde godkjente lokaler
Plan- og bygningsetaten har undersøkt Escape Rooms i Oslo i etterkant av dødsbrannen som krevde fem menneskeliv i Polen. Nå må alle escape rooms i Oslo søke om å få drive.
4. januar i år gikk fem glade 15-åringer inn i et Escape Room i byen Koszalin i Polen. Venninnene kom aldri levende ut igjen. Da det brøt ut brann i resepsjonen var jentene sjanseløse.
Dørhåndtaket på den eneste døren i rommet, var fjernet og gjemt. En av oppgavene var å finne det. Vinduene var «murt» igjen med gipskartong. Den ansatte som kunne låst opp døren fra utsiden, ble selv hardt skadet, og brannen hindret ham i å nå til døren. Flammene nådde aldri inn til de fem tenåringene, men røyken gjorde. De døde av kullosforgiftning.
I Polen er det 1100 Escape Rooms. 200 ble undersøkt de første dagene etter dødsbrannen. 13 ble umiddelbart stengt på grunn av manglende sikkerhet. Eieren er anklaget for brudd på sikkerhetsforskriftene og uaktsomt drap.
På branntilsyn i Oslo
Hvor er nødutgangen? Hva med røykvarslere? I Oslo finkjemmes samtlige Escape Rooms for å kontrollere om brannsikkerheten er god nok.
Tre damer i gule vester snor seg opp trange trapper og åler seg gjennom små åpninger i veggen. Det er så mørkt at vi ikke ser fot for oss. – Dette rommet har røykvarsler og brannvarsler, men hvor er nødlyset?
Ragnhild Ertshus, prosjektingeniøren i plan- og bygningsetaten er sammen med to kolleger på branntilsyn i Oslos Escape Rooms.
I et spillrom i Skippergata er tilsynet tilfreds med at nødlyset er på plass, slik at spillere lett kan finne veien ut, hvis det skulle oppstå brann.
Samarbeider med brannvesenet
For å skaffe oversikt over situasjonen i Oslo, samarbeider plan og bygg med brann- og redningsetaten.
– Det er viktig å finne ut om bruken av lokalene er i samsvar med kravene som stilles for denne type rom, forklarer avdelingsdirektør Anne-Marie Vikla i teknisk avdeling i plan- og bygningsetaten.
Tilsynsteamet krysser av på en liste etterhvert som de går gjennom lokalene. Det spørres om rømningsveier, nødlys, åpningsmuligheter for dørene, røykvarslere.
– Vi har noen helt klare krav, som er lette å følge, sier senioringeniør Rahele Rahmati.
Hun er utdannet bygningsingeniør med brannsikkerhet som fagområde.
Hun ramser opp: Rømningsdøren skal ikke låses med nøkkel, den skal ha en åpningsknapp. Det skal være nødlys i rommene, slik at man lett finner nødutgangen. Det skal være brannslukningsapparater i lokalene.
Tommestokken blir flittig brukt. Er vinduene brede nok som rømningsvei? Er den smale og kronglete vindeltrappen egnet?
Må søke om godkjenning
Escape Room er et nokså nytt fenomen i Oslo. Det første åpnet for fire år siden. I dag er det tolv. Spillrommene ligger typisk i leide lokaler i eldre bygninger, som stort sett er godkjent for annen bruk, som kontorer og bolig, og har brannforskrifter deretter.
Og her er vi ved selve dilemmaet. Hva er et Escape Room?
Ennå har ingen definert hvilken kategori spillrommene skal sorteres under. Dermed er det heller ikke utarbeidet retningslinjer for hvordan slike steder skal brannsikres. Det kan først gjøres klart etter at det er meldt om bruksendring av bygningen.
Her syndes det mye
– Skifte av bruksendring i Oslo skjer ofte, men meldes altfor sjelden inn til plan og bygg, hevder Rahmani.
– Alle som besøker et Escape Room forventer at brannsikkerheten og rømningsveiene er i orden. Det er alvorlig at de ansvarlige for aktiviteten tar for lett på sikkerheten. Det skal alltid søkes om tillatelse for å få godkjenning til å drive Escape Rooms. Det kan virke som om ikke alle har vært klar over det, sier teknisk direktør Anne-Marie Vikla.
Bare ett av ni undersøkte Escape Rooms i Oslo hadde godkjente lokaler.
– Dette er alvorlig. Brannsikkerhet og rømningsveier er kritiske for denne typen lokaler, sier avdelingsdirektør Vikla. Nå må alle Escape Rooms søke om å få drive.
– Hvis de søker, og vi finner at lokalene ikke egner seg, vil de få avslag. Det står fast, sier Vikla.
Retningslinjer for brannsikring trengs
Brann- og redningsetaten støtter kravet om brannsikring.
– Det er tydelig at det burde foreligge klare retningslinjer til hvordan Escape Room skal brannsikres. Derfor ser vi nytten av et samarbeid med plan- og bygg, slik at vi sammen kan identifisere tilfredsstillende brannsikkerhetsnivå på slike steder, sier Astrid Rydholt, spesialkonsulent i brannforebyggende avdeling i brann- og redningsetaten.
Tilsynsvaktene er enige i at selv om det kan skorte på kunnskap om brannsikring, så er folkene som driver Escape Rooms i Oslo villige til å gjøre det som skal til for å sikre kundene mot brann.
Kun ved ett tilfelle fant brannvesenet en mangel som de krevde måtte utbedres på dagen.
– Det manglet varsling og tilstrekkelig med slokkemidler i lokalene. Dette måtte utbedres før åpningstid, forteller Rydholt.
Føler seg trygge
– Vi visste at vi kunne komme oss ut av rommet, hvis vi trengte det, sier 16-åringene Emma Gullord og tvillingene Ida-Marie og Vilde Selmersen. Alle tre hadde observert nøkkelen ved døren, som var tydelig plassert i en rød boks.
Venninnene fra Lørenskog er fortsatt fulle av smil og latter etter å ha brukt en knapp time på å løse mordgåten i spillrommet de hadde fått tildelt. De føler seg trygge på at gamemaster Jørgen Egner Granerud fulgte dem på monitor fra «bakrommet» hele tiden, og de var i kontakt med ham flere ganger underveis.
Jentene gir gamemasteren god karakter for ikke å blande seg for mye inn i spillet.
– Det ga oss en god mestringsfølelse, sier de.
Denne reportasjen ble først publisert på nettsidene til ByplanOslo.