Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Frelsesarmeens Jobben fortsetter å gå på epleslang i Oslos hager
— Jeg var litt skeptisk da de ba oss om hjelp i 2019, sier daglig leder Jorunn Mathisen i Frelsesarmeens Jobben. Etter to års fruktbart samarbeid lar Eplesang-gründerne Jobben i Gamlebyen overta konseptet på permanent basis.
— Epleslang har vært en flott reise siden starten , sier Anne Dubrau. Hun er en av flere personer som dro igang konseptet i 2012.
Det aller viktigste var å skape en mestringsarena og arbeidsplass for de som er ute og plukker eplene. Ikke å skape en gullgruve for eierne. Epleslang har vokst organisk, og de har lært etterhvert som stien har blitt gått opp.
—Vi kaller de som plukker for hovedpersonene. Kombinerer man bra folk med et godt produkt må det komme noe bra ut i andre enden, forklarer den avtroppende Epleslang-gründeren.
Over tusen hager
Anne Dubrau forteller om en stor heiagjeng som har fulgt selskapet på veien. Hageeiere, naboer og ikke minst matkjeden Meny, som slapp Epleslang inn i butikkene med eplemosten sin.
— Nå har vi over tusen hageeiere i Oslo som er innmeldt i systemet vårt, sier Dubrau energisk.
— En av utfordringene med dette konseptet er at det er sesongarbeid. I prinsippet kan vi tilby jobb tre måneder hver høst, forklarer hun.
Det ble etterhvert klart at Epleslang måtte se seg om etter en samarbeidspartner. Valget på Frelsessarmeens arbeidstreningstilbud Jobben i Gamlebyen. Dette er et arbeidstreningstilbud for tidligere eller aktive rusavhengige over 18 år.
—Vi har samarbeidet med Jobben i to år. Når de nå tar over konseptet føler vi oss både glade og takknemlige for at de tar over stafettpinnen etter oss, avslutter Epleslang-gründeren.
Samarbeidet med Epleslang kom altså i gang i 2019, da Jobben fikk en henvendelse fra Epleslangs arbeidsleder. De ikke hadde nok plukkemannskap, kanskje Frelsesarméen tenke seg å bli med på dette?
— Jeg husker godt at jeg var skeptisk til at vi skulle ta på oss dette oppdraget. Plukke 25 tonn med epler i Oslo sine hager.
Det er Jorunn Mathisen, daglig leder i Jobben, som sier dette.
— Får vi til dette?
Hvorfor var hun skeptisk? Erfaringene viser at nye prosjekter ofte blir mottatt med stor begeistring, men at entusiasmen fort kan dale. Jobben driver et frivillig arbeidstreningstilbud, så de kan ikke pålegge folk å komme på jobb.
— Jeg tok skammelig feil da jeg var usikker på om vi klarte dette. Det gjorde vi med glans! 25 tonn epler ble plukket i 2019 og vi hadde venteliste for å delta på epleplukkingen, forteller Jorunn Mathisen.
Jobbens daglige leder har gjort seg noen tanker om hvorfor dette ble dette så populært. Dels har mange gode assosiasjoner til å plukke eller gå på epleslang i hager. Frisk luft, lettere fysisk arbeid og hyggelig hage-eiere er også noe av forklaringen, mener Jorunn Mathisen.
I tillegg får man i følge Mathisen et resultat som er av ypperste kvalitet - den beste eplemosten du kan tenke deg. Som du til og med kan gå og kjøpe i nærbutikken din.
Mye mestringsfølelse
— Dette ga fantastisk god mestring for den enkelte deltager. Så god at vi skrev en ny kontrakt med Epleslang for å plukke epler høsten 2020, fortsetter den daglige lederen for Frelsesarmeens Jobben.
Interessen for å være med på epleslang i år har vært like stor som i 2019, men dessverre har rognebærmøllen og en frostperiode på våren gjort at det ble mye mindre epler i år enn i fjor.
Men det har vært en like stor suksess arbeidstreningsmessig i år som i fjor.
— Vi i Jobben er veldig fornøyd med å kunne overta et slikt godt konsept. Både som en god arbeidstreningsarena og ikke minst et produkt av ypperste kvalitet, avslutter Jorunn Mathisen.