Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
På DJ Skolen lærer ungdommene å mikse og drive DJ-foretak. Trym (15) satser på Tomorrowland i Belgia
Oh! Mama Crew arrangerer DJ-skole for ungdom i alderen 13 til 23 år. Snart har 100 elever i Oslo gått igjennom kurset. De lærer seg å uttrykke følelser gjennom musikken.
Oh Mama! Crew er et DJ-kollektiv med seks damer som holder til i Oslo. Det er de som driver DJ Skolen i samarbeid med Oslo Røde Kors-sentrene Café Condio og Orkis.
Der får elevene lære seg å skape sitt eget musikalske uttrykk. De får lære seg hvordan DJ-utstyret faktisk fungerer og hvilke hjelpemidler som kan brukes. Hvordan starte opp et foretak og alt det innebærer. De skal kunne uttrykke følelser, skape stemning og fortelle en historie gjennom musikkvalget.
Dette gjøres blant annet gjennom å få større musikkforståelse og sjangerkunnskap. I tillegg har DJ Skolen ofte besøk av frivillige gjestelærere som deler av sin kunnskap. Målgruppen er ungdom fra 13 til 23 år. Alt er helt gratis.
Dette gjøres gjennom å få større musikkforståelse og sjangerkunnskap. Målgruppen er ungdom fra sjetteklasse på barneskolen til tredjeklasse på videregående.
To timer på Majorstua skole hver tirsdag
Tidligere Oh! Mama Crew-elev DJ Nina Bosslady var gjestelærer. Hun hadde med seg et miksebord, en DJ-controller. Ved hjelp av den kan DJen mikse musikk og legge til effekter. For noen av elevene var det første gangen de arbeidet med en DJ-controller.
DJ Nina var selv elev både på DJ Skolen og på et av privatkursene som Oh Mama! Crew også holder. Nå har hun spillejobber, både i her i byen, og utenfor landets grenser.
— Vi trenger flere gode DJer for å forbedre utelivet i byen, sier hun.
— Elevene må søke for å få være med. De går igjennom et intervju før de starter på kurset. Så setter vi sammen to team, ett på hvert senter. Det er dessverre ikke plass til alle som søker hvert semester, men kommer man ikke med første gang så får man plass neste semester. Siden å være DJ også kan være en jobb lærer vi elevene å starte opp eget foretak og ting som å sende en faktura også, forteller Elisabeth Larsen i Oh Mama! Crew.
Har utviklet musikksmaken
— Musikk er veldig kult, men jeg har aldri lært meg å spille et instrument selv. Det er en av grunnene til at jeg meldt meg på kurset, sier 14 år gamle Oda Kolbjørnsen-Tomassen. Hun meldte seg på etter at skolen hun går på fikk besøk av Elisabeth Larsen og Oh Mama! Crew sitt DJ-kurs for Den kulturelle skolesekken.
— Jeg tenkte det ville være kult å kunne lage et musikalsk uttrykk som DJ. Å oppleve at produktet lages mens du holder på er spennende. Jeg har lært mye her, og jeg har blitt kjent med flere musikksjangere jeg ikke visste så mye om før. Det har gjort at jeg har utviklet musikksmaken min, forteller Oda Kolbjørnsen-Tomassen.
Elevene på kurset kommer fra hele byen og enda litt til. Oda går til daglig på Montesoriskolen på Vettakollen. At elevene har forskjellig bakgrunn trekker hun fram som svært positivt.
— Hva jeg liker av musikk? Oda trekker pusten, og sier: Jeg liker veldig mye forskjellig. Pop, afrobeat, karibisk, hard rock, hip hop, elektronika, R&B, og jeg har en spesiell favoritt i Stefflon Don. Det siste applauderes av medelev Hana Shala.
Gjestelærer DJ Nina lot elevene få prøve seg ved miksebordet. For noen var dette første gang de brukte et slikt hjelpemiddel.
Trym vil bli best
En elev som føler seg trygg bak miksebordet er Trym Ellingsen (15) fra Bråtejordet skole på Strømmen.
— Ja, jeg er bra på det her, sier han bestemt. Jeg elsker å mikse musikk og ønsker å utvikle meg videre. Derfor meldte jeg meg på kurset. Jeg har øvd mye de siste to-tre årene. Jeg har jobbet mest med elektronisk dansemusikk (EDM), høytempo musikk for folk å danse til. Her, hos Elisabeth Larsen og Oh! mama Crew, kommer vi borti all slags musikk, og det er bra. Jeg merker at øving hjelper, sier han.
Ellingsen går med en drøm om å kunne spille på noen av verdens største scener. Steder som Ultra Music Festival i Miami og Tomorrowland i Belgia.
— Det er målet mitt, sier han.
Elevene får spillejobber
Elevene blir oppfordret til å ta sjanser ved miksebordet. De blir oppfordret til å utfordre både seg selv og publikum. Slik skal de bli enda bedre.
— — Når Elisabeth begynner å bevege seg i takt med musikken i en overgang, da er den godkjent, hvisket noen oss i øret.
Både Emil Andenæs Torp og Tarik Be fikk applaus fra medelevene under sine framføringer.
— Hvis elevene vil spille mer, og komme seg ut på spillejobber etter kurset, hjelper vi dem så godt vi kan. Vi er som en liten familie. For tiden har vi 14 team med seks til åtte ungdommer. DJ Skolen har blant annet fått spillejobber på Miniøya, Parkteatret, Kulturfest Tøyen, Nationalteatret, Norway cup, samt på skolefester. Vi håper at elever som har deltatt her hos oss kan være med på å lære bort videre det de har lært her, viktigheten av å gi noe tilbake fokuserer vi på, sier Larsen.
Bortimot 100 elever har gått på disse kursene. Kursene varer i ett skoleår, med to timer kurs og øvinger hver fredag.
- Les mer her:
Instagram: @ohmamacrew @djskolen