Vannet renner rett gjennom fjellet og ned på gulvet til Carl Berner t-banestasjon. Dermed blir det fuktig på gulvet. Foto: Anders Høilund

Vannet renner fortsatt gjennom taket på Carl Berner T-bane, men bruk noen sekunder på kunsten der nede, neste gang du farer forbi

Carl Berner T-banestasjon kan framstå som trist og sliten, men Josefine Lyches kunst lyser for tiden opp og setter farge på stasjonen.

Publisert

På en vanlig hverdag er det mellom fire og fem tusen personer som haster gjennom Carl Berners plass T-bane. Haster er akkurat det rette ordet. Fra buss og trikk på Carl Berners plass løper folk ned under jorda til T-banen. Men alt vannet på gulvet der nede gjør t-banestasjonen til et mindre trivelig sted å være.

Vannet drypper ikke fra taket i gangen inn til stasjonen, det renner. Lyden er som fra en fjellbekk en sommerdag.

Ingen plan for å tette lekkasjen

Fuktproblemene på stasjonen er velkjente. Det porøse fjellet over tunnelen i området lekker. Både Carl Berner T-banestasjon samt tunnelen fra Tøyen til Sinsen er utsatte for dette.

— En utbedring vil være en omfattende og kostnadskrevende operasjon og ligger følgelig et stykke frem i tid. Inntil så skjer, vil det ved behov bli gjennomført midlertidige utbedringer av forholdene, sier presse- og mediekontakt Jan Rustad i Sporveien.

Taket over mingleområdet og billettautomatene er nå tettet, og gulvet her er, i motsetning til gangene, tørt.

En fuktig Carl Berner t-bane. Foto: Anders Høilund

Galleri på T-banen

I gangen på T-banen kan du også finne to forretningslokaler. Ett er utleid til en herrefrisør, det andre disponeres av Sporveien, som har en avtale med Norsk billedhoggerforening. Billedhoggerforeningen inviterer kunstnere til å presentere sine prosjekter i det som kalles Carl Berner prosjektrom.

Akkurat nå er det Josefine Lyche som viser fram sin installasjon, Crystal Cult, på T-banestasjonen. Lyche har markert seg innenfor maleri og skulptur og har de siste årene jobbet med stedsspesifikke arbeider og utstillinger. Verket hennes skal stå der frem til april. I tillegg vises gipsfigurer og utvalgte fotografier i montre på veggen i gangen inn til perrongen.

Folk haster forbi Josefine Lyches Crystal Cult. De som ser opp og til siden vil se et rom med stadig skiftende farger og lys. Foto: Anders Høilund

Her er et utdrag av hvordan kunstneren selv presenterer Crystal Cult

Crystal Cult åpner for assosiasjoner til scener fra et parallelt univers eller kanskje til utsikten fra vinduet til et romskip på vei til en ukjent Galakse, et sted utenfor vårt rom – og vår tid.

Josefine Lyche har laget installasjonen Crystal Cult som er utstilt på Carl Berner T-banestasjon. Foto: Anders Høilund

Krystallprismer er hengt opp og opplyst, slik at når lyset treffer prismene, vil rommet rundt bli opplyst av refleksjoner og regnbuer som kommer fra lysbrytningen.
På veggene bakerst i rommer vises geometriske former som kan minne om logoene på en romferge.

Mindre hærverk

Den utstillingen som i løpet av de årene har fått mest oppmerksomhet, var Ivan Johansonsni mongolske ørkenrotter, som bodde på T-banen i 2012.

— Sporveien har fortalt oss at det er mindre hærverk og tagging på stasjonen når vi har våre installasjoner der. Vi i billedhoggerforeningen synes det er fint om folk som bruker T-banestasjonen, får et lite inntrykk av kunsten vår, sier Silja Leifsdottir.

Billedhoggervillaen åpner i august

Norsk billedhoggerforening holder til i en villa i Hekkveien ved Carl Berners plass, godt gjemt i bakken ovenfor T-banestasjonen.

Silja Leifsdottir, fra Norsk billedhoggerforening, står midt i oppussingen av foreningens hus på Carl Berner. I august tar de imot besøkende. Foto: Anders Høilund

— Når denne villaen står ferdig oppusset i august, åpnes det galleri her. Vi vil kunne skifte ut skulpturene i Skulpturparken oftere, og vi håper vi kan være med på å gjøre Carl Berners plass til et mer spennende og levende sted enn nå, sier Leifsdottir.

Prosjektrom Carl Berner følger t-banens åpningstider.

Powered by Labrador CMS