Utsikt over byen fra rekordleiligheten i Haakons gate. Skjermdump annonse. Foto: Christofer Svensson, DIAKRIT

Prisrekord på Tøyen: Loftsleilighet gikk for 8,1 millioner. Vanskeligere og vanskeligere å komme inn på boligmarkedet

Tøyen er mer populært enn noensinne. Nye leiligheter selges til en kvadratmeterpris på 100 000 kroner. Utbyggere og eiendomsmeglere jubler. Tøyen boligbyggerlag ønsker seg alternativer til boligmarkedet.

Publisert

Taksten på den 112 kvadratmeter store loftsleiligheten var allerede før salget satt til mer enn 10.000 kroner over snittet pr. kvadratmeter i Tøyen-området.

I mars gikk boligen i Håkons gate 22 hele 1,9 millioner kroner over takst og endte på 8,1 millioner kroner. Prisen er uoffisiell rekord for brukte leiligheter på Tøyen.

— Prisene stiger, og pilene peker oppover for februar og mars. Det blir spennende å se hva som skjer fram mot september. Da forventer vi en renteøkning, og vi vet ikke helt hva det vil ha å si for boligmarkedet. Det som er sikkert er at nå er det igjen mye folk og gode vibber på visningene, sier megler Marius Owesen i nye Gjensidige Bolighandel.

8,1 millioner var en overraskelse

— Vi hadde trodd at leiligheten ville gå for mellom 6 og 6,5 mill. Det var andre loftsleiligheter på Tøyen som gjorde det. Denne leiligheten var imidlertid pusset opp mer. Blant annet var det installert en app som kunne styre alt av lys og varme. Leiligheten var også pusset opp skikkelig, og det er fint å se at slikt betaler deg, sier Owesen.

— Det kommunen har gjort for å løfte Tøyen, har gjort området mer attraktivt å bo i. Tøyen torg har blitt et flott sted. Det er grønt og fint mange steder. Det er også et bra kollektivtilbud på Tøyen. Det finnes ikke mange sjabby strøk i bykjernen lenger. Flere strøk i byen blir nå mer og mer attraktive.

De som kom på visningen til rekordleiligheten var stort sett par i alderen fra 27 til 45. Par uten eller med ett barn. Å kjøpe leilighet på Tøyen eller Carl Berner nå kan vise seg å være et riktig godt valg. Her blir det attraktivt i årene framover, tror en entusiastisk Marius Owesen.

For dyrt for førstegangskjøperne

Styreleder i nystartede Tøyen Boligbyggelag (TBBL), Ole Pedersen, forteller at nye leiligheter på Tøyen går enda høyere enn brukte og blir solgt for opptil 100 000 kroner pr. kvadratmeter. Nye toppleiligheter har gått for 11,2 millioner kroner.

Det skyhøye prisnivået gjør det nærmest umulig å komme inn på boligmarkedet som førstegangskjøper på Tøyen. Tall fra en undersøkelse gjort av Norges eiendomsmeglerforbund og informasjonselskapet Ambita, gjengitt i Dagens Næringsliv, viser at antallet førstegangskjøpere av leiligheter i Oslo synker. Nedgangen har vært på nesten 1400 siden 2014. I fjor var det bare 6161 førstegangskjøpere som klarte å komme inn på boligmarkedet. Tallene gjelder for hele byen.

Styreleder i Tøyen Boligbyggerlag, Ole Pedersen, sier at skal bystyrets mål om å redusere de sosiale ulikhetene i byen nås, kan ikke det frie boligmarkedet operere helt alene. Foto: Anders Høilund

— Det er et politisk ønske om en bolig- og byutvikling som gir varierte bomiljøer over hele byen. Prisutviklingen øker forskjellene i bomiljøene. Prisene viser at boligmarkedet selv ikke klarer å regulere prisene. Derfor bør vi gjøre noen grep slik at den politiske målsetningen om et variert bomiljø kan oppnås, sier Pedersen.

De mest populære nye leilighetene på Tøyen blir solgt til en kvadratmeterpris på 100 000 kroner. Foto: Anders Høilund

— Sosiale ulikheter består

I den vedtatte Planstrategi for Oslo 2016-2019 heter det at kommunen skal utrede hvordan å bruke styringen av byutviklingen som et verktøy for sosial utjevning. I tiltredelsesplattformen for bystyret, står det: "Oslos største byutviklingsoppgave er å sørge for nok boliger til en økende befolkning og samtidig redusere de sosiale ulikhetene i byen".

— For å oppnå disse gode målene må vi ha andre virkemidler enn det åpne boligmarkedet. Det er en god målsetning Oslo kommune har satt seg, men det skorter på gjennomføringen. Vi i TBBL har fått god respons fra politikerne i Oslo på våre forslag til løsninger. Vi ønsker blant annet varige, rimeligere boliger, hvor prisen ikke bare blir styrt av boligmarkedet, sier han.

Powered by Labrador CMS