Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
— Denne delen av sentrum har et enormt ubrukt potensial og denne nye fine versjonen av Dronningens gate kommer til å bidra til at dette området blir mer brukt, mener byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.
— Som en del av Bilfritt byliv har Dronningens gate gjennomgått en oppgradering med bredere fortau, nye benker samt planter og trær i potter. Dronningens gate vil nå oppleves som grønnere, mer inviterende og tilrettelagt for de som beveger seg til fots, mener Marcussen.
— Denne gangen har vi fått med oss hele gata på Vårfest. Fra antipodes café på Grev Wedels plass og opp til Dronningen Kebab ved basarene i Kirkeristen, sier kunstprodusent og arrangør Ingrid Økland fra kulturbyrået Mesén.
— Da Samisk hus flyttet hit, spurte de om de kunne ha et marked i Dronningens gate i forbindelse med sin vårfest. Vi i Mesén tenkte at hvorfor ikke ta med alle i Dronningens gate. Det ble starten til festen vi arrangerte i fjor, og som i år har enda flere deltagere. Hele 30 i tallet, forteller arrangøren.
— Forretningsdrivende og beboere i gata er henrykte over hvor fint det har blitt her. De brede fortauene har vært spesielt velkomne, ikke minst for cafeene butikker i Dronningens gate, mener Økland.
Utenfor Samisk hus var det stor interesse fra publikum for samiske smykker og plagg. Inne i fra duftet det god mat. Reinskav og reinsdyr-wrap sto på menyen. På fortauet kunne du teste om du var noe tess med lasso.
— Vårfesten er en stor happening for Oslo-samer. Det ligger mye dugnad og planlegging bak det vi har fått i stand her. Vi har dog fått hjelp med salgsteltet av Oslo kommune, sier Rauni West, som solgte smykker i teltet.
— Det kommer mye folk innom. En god del turister også. Vi har også julemarked i Oslo. Det har også blitt populært blant turistene i byen. Vi opplever at det er stor interesse for samisk kultur, mener West.
Hele 10 av bygningene i Dronningens gate er merket med blått skilt fra Oslo Byes Vel.
— I dag er en fin dag for å bli mer kjent med historien bak disse bygningene, sier kommunikasjonsansvarlig i Selskabet Oslo Byes Vel, Astrid Ledang.
Ledang delte ut informasjonsbrosjyrer, og de gikk unna til kunnskapslystne besøkende.Oslo Byes Vel har flyttet inn i det som en gang var rådhuset i byen, i Rådhusgata 7, på hjørnet at Dronningens gate.
— Det er fint at folk vil lære om byen. Jeg tror at når informasjonen om byens historie blir lettere tilgjengelig, vil fler fatte interesse for den, sier Ledang.
Murbyen Oslo stod sammen med Oslo Byes Vel på Vårfesten. Murbyen Oslo holder også til i det gamle rådhuset. De stilte med informasjon om vedlikehold og reparasjoner av byens mange murhus fra 1805 til 1930.
— Vi har hele tiden oppdaterte lister over hvilke håndverkere som gjør faglig godt arbeid å murgårdene. Vi hjelper huseiere og leietagere med råd om det som har med vediehold og oppussing å gjøre. Send oss en e-post, så hjelper vi gjerne, sier prosjektmedarbeider i Murbyen Oslo, Elisabeth Høvås.
— Vi skulle i byen på shopping, og så fulgte vi etter korpset ned gata her. Det er jo kjempefint at alle forretningene har flyttet ut på gata i dag. Vi koser oss med en vaffel, og nyter at det ikke regner, sier familien Pankaj.
Moa Hedman og foreningen NOAH- for dyrs rettigheter hadde flyttet ut på gata i anledning Vårfesten i Dronningens gate.
Hos NOAH kunne du lære hvordan du kan lage et fint hus for pinnsvinet som tasser rundt huset ditt om natta. Et mer kontroversielt dyr, som du også kunne få vite mer om, er ulven. Hedman og NOAH hadde tatt med en hel flokk med hjemmelagde ulver ut på fortauet.
— Vi har ofte stand rundt om i byen, og her i dag ønsker vi spesielt å spre kunnskap om ulven. Ulven, og de store rovdyrene er viktige i naturen for å holde bestandene av planteetere friske. For meg er det underlig at noen elsker hunder, men hater ulv. Det er nesten det samme dyret, sier Hedman.