Et par timer brukte denne gjengen på å rydde 1, 2 tonn med plast. Plast som med tiden ville havnet i næringskjeden, og kanskje i vår mat. Foto: Anders Høilund

Plastpirater og gamle røvere rydder plast under bryggene ved Oslofjorden

Under lørdagens kalde to-timersøkt fjernet Plastpiratene over 1,2 tonn plast, hele veien fra Operaen til Vippetangen.

Publisert

— I dag skal vi i rydde under bryggene sammen med Røde Kors. Sammen med oss er også folk fra Medvandrerne, sier Andreas Brandvoll (39) i Plastpiratene.

Plastpiratene er en ideell miljøvernorganisasjon som opplyser om forsøpling og arrangerer miljødugnader. De har avdelinger fra Bodø og sørover i Norge. En av arbeidsoppgavene er å rydde strender for plast. Plast som ellers hadde blitt brutt ned til mikroplast og til slutt havnet i næringskjeden. Fremtidens barn fortjener å komme til en verden med mindre forurensning og forsøpling en den har i dag, heter det på deres facebookside.

Tre gager i uka samler Andreas Brandvoll pirater og reiser ut for å rydde langs strendene. Foto: Anders Høilund

— Vi står på toppen av næringskjeden, og maten vi får i oss inneholder stadig flere giftstoffer. Mye av dette stammer fra plast, sier Brandvoll.

Plastpiratene i Oslo er ute tre ganger i uka og inviterer med seg alle som har lyst til å bidra. Kjønn, bakgrunn og alder har ingen betydning.

— Vi rekrutterer gjennom sosiale medier, forteller Brandvoll. Lørdag 19. januar la isen seg i havnebassenget. Det var ingen klaging på kulda og isen fra Plastpiratene.

Astrid Bossuyt og Are Leerstein med piratflagget. Foto: Anders Høilund

Astrid Bossuyt (29) fra Belgia er kunstner og båtentusiast. Hun vil gjerne gjøre en innsats for jorda og naturen, både gjennom kunsten sin, og gjennom å hjelpe Plastpiratene, forteller hun.

— Vi kan ikke sitte å vente på at verden skal bli bedre, men må gjøre noe med den, sier hun.

Gamle stolte røvere

— Vi er en gjeng gamle røvere, og vi er stolte av det, deklamerer Are Leerstein (44) hos Medvandrerne.

— Vi arbeider for å få folk ut av rus. Vi maser ikke med å si at du må slutte med ditt og datt, vi vil heller forsøke å få rusavhengige til å fylle livet sitt med noe annet enn rusen. En slik ekspedisjon med Brandvoll under bryggene, som i dag, blir vi gjerne med på, sier Leerstein før han peker ut hvor han selv har hatt tilhold under brygga tidligere i livet.

— Å leve på gata er ikke for hvem som helst, men det kan være ganger da det er bedre å bo under brygga, enn på et masete hospits, sier han, mens han deler ut gummistøvler, hodelykt og annet nyttig utstyr.

Tidevannet kommer. Det er tid for Plastpiratene å dra ut på tokt for å fange plast under bryggene i Oslo Havn. Foto: Anders Høilund

Tidevannet kommer!

Isflakene utenfor SALT begynner å bevege på seg.

— Tidevannet kommer! Ut i jollene alle sammen, roper Brandvoll, og Plastpiratene grupperer seg i to små joller og i en ribb bemannet med dykkere og personell fra Røde kors. Minutter senere er jakten på plasten i gang.

Powered by Labrador CMS