I et åpent brev erkjenner svenske Voi at oligarken Gavril Yushvaev er en av eierne. En annen styrtrik investor med russiske røtter har også aksjer i selskapet.
I et åpent brev erkjenner svenske Voi at oligarken Gavril Yushvaev er en av eierne. En annen styrtrik investor med russiske røtter har også aksjer i selskapet.

Russisk oligark medeier i en av Oslos største elsparkesykkel-aktører

En av Oslos største utleiere av elsparkesykler, Voi, innrømmer at den russiske oligarken Gavril Yushvaev er en av eierne i selskapet. 64-åringen ble rik under glasnost og perestrojka på sent 1980-tall, og er nå milliardær i dollar.

Publisert

— Som mange andre tech-oppstarter det siste tiåret har vi mottatt investeringer fra folk med russiske røtter, skriver svenske Voi og administrerende direktør Fredrik Hjelm i et åpent brev lagt ut på selskapets nettside.

Voi er en av de største utleierne av elsparkesykler i Oslo og kjemper nå for å bli ett av selskapene kommunen tillater å drive videre etter 31. mars.

Tjente seg rik etter ransdom på 80-tallet

Da skal antallet utleieselskaper reduseres fra dagens 11 til tre aktører. 1. april trer en ny forskrift i kraft, som skal redusere antallet elsparkesykler i byen.

Gavril Yushaev skal ha en formue på 1,5 milliarder dollar.
Gavril Yushaev skal ha en formue på 1,5 milliarder dollar.

Den russiske oligarken med en større aksjepost i svenske Voi er milliardæren Gavril Yushaev.

64-åringen har ifølge Forbes først tjent seg rik på blant annet kasinoer og bilsalg i Moskva. Deretter skal Yushaev ha blitt storinvestor innen eiendom og metall.

Oligarken skal ha en formue på rundt 1,5 milliarder 5amerikanske dollar. Eller drøyt 13 milliarder norske kroner.

Pengene begynte Yushaev å tjene under "perestrojka" og "glasnost" i Sovjetunionen på slutten av 1980-tallet.

Da hadde han sonet ferdig en ransdom på over åtte år i sovjetisk fengsel.

— Har aldri skjult at vi har russiske investorer

Det var den svenske næringslivsavisen Dagens Industri som først omtalte den russiske oligarkens eierpost på 2,9 prosent i Voi.

Nyheten kom etter et åpent brev fra Vois administrerende direktør Fredrik Hjelm.

Også Voi-aksjonæren Aleksander Eliseev har russiske røtter, og eier 1,2 prosent av Voi.

— Vi har aldri skjult dette, og ikke på noe tidspunkt har disse investorene stått på noen sanksjonsliste, skriver Voi-direktør Hjelm på selskapets nettside.

Hjelm, som selv har en arbeidsbakgrunn fra Moskva, skriver i det åpne brevet at Eliseev og Yushaev er klar over den "kompliserte situasjonen".

— Donerer penger til FNs flyktningarbeid

— Vi har derfor bedt dem overføre sin stemmerett i styret til meg, skriver Vois administrerende direktør.

Han forsikrer også at selskapet kraftig fordømmer Russlands krig mot Ukraina. Og viser til at Voi-sykler fra og med 8. mars i to uker har hatt blinkende lys i de ukrainske gule og blå fargene en time daglig.

— Voi vil donere alle inntekter fra den timen til FNs høykommisær for flyktninger, skriver Fredrik hjelm.

Powered by Labrador CMS