Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Huset på Haugen endelig åpnet: - Åpningsfesten ble ikke avlyst. Den ble bare utsatt, sier Alba (14)
Etter årevis med politisk krangel, korona og byråkratisk rot er ungdomshuset i Stensparken åpnet. Nå er det endelig blitt liv i den gamle presteboligen. Og det er det ungdommen selv som har tatt mye av ansvaret for.
Fredag åpnet ungdomshuset Huset på Haugen i Stensparken. Huset har blitt til gjennom et samarbeid mellom bydelene St.Hanshaugen og Frogner.
I mange år var den gamle presteboligen i Stensparken et smertensbarn for lokalpolitikerne. Den tidligere praktboligen som hadde blitt brukt som bolig av byens overborgermester lå uten vedlikehold, og var mer til skjensel enn til pryd.
— Åpningsfesten planlagt i lang tid
Nøkkeloverrekkelsen var i sommer, nå ønsker Huset på haugen ungdom velkommen inn. Smittevernrestriksjoner begrenser besøket til 20 personer.
— Åpningsfesten, som vi har planlagt i lang tid, er ikke avlyst, bare utsatt, sa husvert Alba Stagrim-Dulsrud (14)
Ungdom får jobb
Huset gir nå arbeid til 17 ungdommer. Sju er ansatt som kaféverter, og resten som husverter. Oppgavene for husvertene er å planlegge driften framover, samt å være med på å arrangementene.
— Vi hadde 60 ungdommer til intervju, etter å ha fått in 90 søknader på jobbene, fortalte Teamleder Tine Rastad i bydel St. Hanshaugen. En av de som fikk jobb som kafévert var 14 år gamle Alfonso Almeida.
— Jeg ville ha en jobb, og jeg liker å lage mat. Jeg ble med på et matlagingskurs på Geitmyra, da fikk jeg vite mye som jeg får bruk for her, sier han.
— De søkte etter ungdommer
15-åringen Khalid Abdi liker å engasjere seg i samfunnet, og syntes prosjektet med et ungdomshus så interessant ut, og ble med.
Konferansier under åpningen og veiviser sammen med Khalid Abdi inne i huset var Alba Stagrim-Dulsrud.
— Jeg bor like i nærheten, og har vært mye i Stensparken. Moren min så at de søkte etter ungdommer som kunne jobbe på huset. Jeg søkte, og fikk jobb. En jobb som ikke føles helt som en jobb, fortalte hun.
Både bydel St. Hanshaugen og Froger var tungt representert med sine respektive bydelsdirektører og bydelsutvalgsledere.
Bydelsutvalgsleder Jens Jørgen Lie (H) fra Frogner var enda blidere enn vanlig under åpningen. Lie har fått mye av æren for at planene om huset kunne gjennomføres. For St. Hanshaugens bydelsutvalgsleder Ingrid Fjellberg (MDG), var også gleden i deg stor.
Spørsmålet om hva som skulle gjøres med den gamle presteboligen i Stensparken var ett av de aller første som havnet Fjellbergs skrivebord som nyvalgt bydelsutvalgsleder.
Eiendomsdirektør i Oslo bygg, Bente Børmark Hansen takket for samarbeidet med byantikvaren under arbeidet med å få huset på beina igjen, uten å forringe det historiske ved bygget 1887.
Hun takket også ungdommene fra Ung Ambassadør som hadde kommet med innspill om hva huset burde inneholde, og forslag på hvilke løsninger som passet best inn.
— Jeg må også ende en takk til naboer som har holdt ut med byggestøy, og naboer som har kommet med tilbakemeldinger, sa Børmark Hansen.
— Ta godt vare på huset
Ordfører Marianne Borgen (SV) gratulerte begge bydelene i sin tale, og la til at dette huset var en fantastisk gave til hele byen. Borgen arbeidet på ungdomsklubb på 70-tallet, og så da den store verdien et slikt samlingssted hadde for ungdom.
— Dette er et hus hvor du kan være med venner, og et hus hvor du kan få nye venner. Et slikt sted å være for ungdom har blitt kalt et verksted for selvtillit, og når jeg ser hva dette huset inneholder, er jeg sikker på at også Huset på haugen kan bli et slikt sted. Ta godt vare på dette, sa ordfører Borgen.
Ungdommene har selv kommet med innspill om hva husets fire etasjer skal inneholde. Lydstudio, musikkrom, danse- og bokserom, et vanlig oppholdsrom med skjermede kroker for de som vil være i fred, gamingrom og et rom for bordtennis og biljard var noen av rommene som ble vist fram.
Ungdommene har vært med på oppussing
I tillegg til rommene hvor ungdommen kan utfordre sin fysikk eller kreativitet, kommer et rom som er tenkt som et rom for fortrolige samtaler. Dette rommet kan også innredes som et rom hvor helsepersonell kan arbeide.
Alle rom var lekkert malt av ungdommen selv. Til og med møblene hadde ungdommen snekret.
I tillegg kommer kaféen og kjøkkenet. Huset på haugen holder åpent fra klokka 13.30 hver dag. Mandag og tirsdag holder de åpent til kl. 17.00. Onsdag og torsdag er dørene åpne til kl. 21, og på fredag til kl 22. Det er også kveldsåpent siste lørdag i måneden.