Artikkelforfatterne mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har brutt løfter han ga til skeive før valget i 2015. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

— Byrådets løftebrudd til oss skeive

I 2015 fridde byrådslederkandidaten fra Ap til det homofile miljøet med å love at Oslo skulle gå foran og ta et initiativ til statlige myndigheter om å bosette flere LHBTIQ-flyktninger i hovedstaden.

Publisert

Fire år etter så er det klart at han ikke var ærlig.

Det er fire år siden forrige valgkamp. Før valgkampen begynner på ordentlig satt vi på Pride House og klappet for en byrådslederkandidat fra et annet parti. Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet var den kandidaten.

Han hadde en inspirerende tale til oss skeive. Han skulle, om han ble valgt, gi et klart signal til statlige myndigheter om at Oslo skulle ta imot regnbueflyktninger fra Syria. Det var det klareste løfte i den valgkampen til alle oss som er skeive i Oslo fra noen politiker. Den grusomme krigen i Syria førte til store flyktningstrømmer, og tilstedeværelsen til IS og al-Qaida satte skeive i livsfare.

To modige menn

Endelig tenkte vi, skal vi snakke om hvem som flykter og hvordan de skal tas imot. Homofile menn i krigstilstander i Syria opplever den mest sjelsettende form for tortur som ikke egner seg for sarte lesere eller øyne. Den frykten ble personlig forklart av to modige menn på Pride House som fortalte om voldtekt og tortur, men som opplevde det som utrygt å bli tatt bilde av eller stå frem med egne navn, selv om de på tidspunktet bor i Tyskland.

Høyre har gjentatte ganger siden byrådsskiftet fulgt opp byrådslederens klare løfte til skeive i hovedstaden. Svarene fra byrådet har vært kalde og avvisende. Det har ikke vært en klar innsats fra Oslo til å bosette de mest utsatte og sårbare flyktninger i byen vår. Det er skuffende og det oppleves som et svik at byrådslederen ikke har løftet en finger for å holde sitt eget løfte.

— Fraranet mangfoldskronen

Høyre har alltid ønsket at Oslo skal være en mangfoldig og fri by hvor det også er rom for annerledeshet. Vi bor i en by rettet mot verden og med en verden som retter seg mot oss. De verdier som preger og farger alle de ulike stripene i Tigerstaden bør vi fremelske og omfavne.

I Bergen har initiativ fra Venstres byråd Erlend Horn ført til gjennomføring av det løftet Raymond Johansen ga. Der har man satset på å bosette skeive flyktninger og tatt ansvar der byrådet i Oslo svikter.

Vi kan ikke akseptere å bli fraranet mangfoldskronen av vestlandsbyen. Det er Oslo som er en beste byen for å bosette skeive flyktninger. Det er her vi har de beste tilbudene og hjelpeapparatet som traumatiserte LHBTIQ-flyktninger fortjener. Da holder det ikke at byråd Tone Tellevik Dahl i sitt svar til bystyrerepresentant Jon Ole Whist påpeker at Oslo kommune har vært i kontakt med IMDi om sårbare personer og påpeker at «LHBT-flyktninger inngår i gruppen sårbare personer».

Heldigvis har regjeringen siden 2016 gitt prioritet for kvoteflyktninger med LHBTI-bakgrunn, men det burde også byrådet ta inn over seg. Byrådets passivitet i møte med skeive flyktninger samsvarer ikke med deres medieutspill. Det er ikke nok å bare uttale seg positivt om man svikter så fort kameraene er slått av.

I 2015 klappet vi for Raymond Johansens utspill. Etter fire år er armene våre i kors. Det er ikke grunn til å tro på at byrådet vil jobbe for en mangfoldig inkludering når de svikter selv på sine egne løfter. Oslo må være regnbuebyen, så får heller Bergen ta norgesrekorden i å være regnbyen.

Powered by Labrador CMS