Aina Stenersen. Foto: Privat

Frp krever at byrådet stanser utkastelse av minstepensjonisten Johanna Engen (70)

� FrP støtter Johanna Engen (70) fullt ut. Ukentlig får jeg henvendelser fra folk i kommunale boliger som sliter, sier Aina Stenersen (Frp).

Publisert

— Frp reagerer på at bydel Gamle Oslo ikke følger de nye reglene for eldre mennesker som bor i kommunal leilighet. Reglene slår klart fast at personer over 65 år med dårlig helse, og lang botid, ikke skal kastes ut, sier Frps helsepolitiske talsperson i bystyret, Aina Stenersen til VårtOslo.

— Nå må Arbeiderpartiets eldrebyråd Tone Tellevik Dahl snart komme på banen. Hun må rett og slett stanse utkastelsen av den snart 70 år gamle minstepensjonisten Johanna Engen, sier Frp-politikeren.

Etter flere år må Johanna plutselig ut

I åtte år har minstepensjonisten bodd i den samme bygården i Brinken på Kampen, i to forskjellige leiligheter. Men fordi den 46 kvadratmeter store leiligheten hun de siste årene har bebodd har ett ekstra soverom, mener bydel Gamle Oslo og kommunens bolignemd at Johanna Engen må ut. Bydelen vil tvangsflytte henne til en mindre leilighet.

— Jeg orker snart ikke mer, sier slagrammede Johanna Engen om kampen for å få lov til å bli boende i en kommnal leilighet på 46 kvadratmeter. Foto: Privat

Overfor VårtOslo oppgir bydelsdirektør Tore Olsen Pran i Gamle Oslo at det er andre som har større behov for den kommunale leiligheten med to soverom. Til tross for at bydelen helt åpenbart ikke har ment det behovet har eksistert tidligere i de 25 årene Johanna Engen har bodd i kommunale leiligheter på Kampen. Engen har nemlig ikke blitt truet med tvangsflytting tidligere.

— FrP støtter Johanna fullt ut, og jeg får ukentlig henvendelser fra innbyggere i Oslo, som sliter med ulike bydeler, og forhold rundt kommunale boliger. Kommunen må behandle disse menneskene på en verdig og mye bedre måte enn i dag, sier Aina Stenersen.

Frp går sammen med SV

— Selv om det er sommer og ferietid må den ansvarlige byråden,  Aps Tone Tellevik Dahl, snart reagere. Innbyggere som Johanna Engen må kunne forvente å bli hørt av ansvarlig byråd, legger Frp-politikeren til.

Det er SV-politiker og bystyremedlem Ivar Johansen som først omtalte Engen-saken på sin blogg.

— Man tvangsflytter ikke eldre mennesker med varig behov for kommunal utleiebolig rundt i byen, ut fra at noen andre angivelig har behov for boligen. Vi har alle behov for en stabil boligsituasjon, men noen har kanskje mer behov for dette enn andre, skriver Ivar Johansen (SV) på bloggen.

— Jeg har fulgt med i saken om Johanna Engen, og Fremskrittspartiet støtter også SV i denne saken, sier Stenersen.

Bydelsutvalg kan være pliktig til å gripe inn

Leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Line Oma (Ap), har blitt forelagt de opplysningene VårtOslo sitter med, men sier hun ikke kan gå inn og behandle enkeltsaker.

— Det er trist å lese om Johanna Engen, og jeg forstår at hennes situasjon er vanskelig. Men på generelt grunnlag kan jeg si at jeg håper bydelen og beboere kan finne løsninger som oppleves som rimelige i slike saker, sier Oma.

Bydelsutvalgsleder mener hun ikke kan gå inn i enkelsaker avgjort av bydelsadministrasjonen. VårtOslo har imidlertid sjekket. Det viser seg at både Oma og bydelsutvalget hun leder har et selvstendig tilsynsansvar. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Men dersom bydel Gamle Oslos utkastelse av Johanna Engen er i strid med reglene byrådet har pålagt å følge når kommunale leietakere er over 65 år, har bydelsutvalget ledet av Line Oma et selvstendig tilsynsansvar, slår kommunerevisjonen fast.

I kommunerevisjonens rettledning til bydelsutvalgene i Oslo står det nemlig: "Tilsyn handler om å sikre overholdelse av lover, forskrifter, bystyrevedtak og andre kommunale forordninger, og om bydelen i vid forstand gjennomfører en effektiv tjenesteproduksjon."

— Arbeiderpartiets politikere må ta ansvar

Det kan innebære at leder av bydelsutvalget, Line Oma og bydelspolitikerne i Gamle Oslo, rett og slett har en plikt til å gripe inn i Engen-saken. Selv om bydelsutvalgsleder Line Oma har uttalt det motsatte til VårtOslo.

— Hverken Arbeiderpartiets eldrebyråd Tone Tellevik Dahl eller partifellen i bydel Gamle Oslo, Line Oma, kan skyve dette ansvaret fra seg. Jeg vil berømme Johanna Engen som ikke har gitt seg i denne saken, og står opp mot systemet, for å få de rettighetene hun har krav på. Nå må kommunen begynne både å høre henne, ta ansvar, og følge opp enkeltmennesker, sier Aina Stenersen.

VårtOslo har forsøkt å få kontakt med eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), via presseansvarlig, uten å lykkes.

Powered by Labrador CMS