Årets sesong har gitt Vålerengas trenerduo Raymond Mikkelsen (t.v) og Jack Majgaard Jensen nok å tenke på.
Årets sesong har gitt Vålerengas trenerduo Raymond Mikkelsen (t.v) og Jack Majgaard Jensen nok å tenke på.

Et skritt tilbake fra fjorårssesongen, men Vålerengas kvinner kan fortsatt ta gull

Offensivt har det skrubbet litt for Vålerenga-damene i år, men brukes sommeren godt er det fortsatt mulig å forsvare seriegullet fra i fjor.

Publisert

Sesongen 2020 var spesiell i kvinnefotballen. Ikke bare skapte koronaviruset kaos og problemer i forbindelse med avvikling av både cup og serie, men serien fikk også en ny ledestjerne. Vålerengas seriemesterskap, og påfølgende cupfinaletriumf mot erkerival og mangeårig lokomotiv i norsk kvinnefotball Lillestrøm, viste at det var et nytt lag som virkelig ville stå fram i norsk kvinnefotball årene som kommer.

Da trener Jack Majgaard Jensen ankom hovedstaden før forrige sesong, var det med en ambisiøs plan om først å bli best i Norge, så i Norden og så etterhvert kanskje også å kunne spise kirsebær med storklubbene ute i Europa. Fjorårssesongen viste at han er godt på vei til det første målet. Starten på årets sesong har derimot vært en liten nedtur for de kongeblå.

Den vanskelige andresesongen

Det snakkes ofte om den vanskelige andresesongen i fotballen, og det er mye som tyder på at det er den som har kan ha truffet Majgaard Jensen og hans disipler i år. Etter en kjempesesong i fjor, har ting i år ikke gått helt på skinner. Tre tap så langt i sesongen, mot ett i hele fjor, og seks poeng opp til serieleder Rosenborg etter halvspilt serie, viser at det er en jobb å gjøre på treningsfeltet når spillerne returnerer fra sommerferie.

Det er historisk ikke uvanlig at lag kan slite etter en fantastisk sesong. Derfor er det ikke noen grunn til panikk foreløpig. Likevel må det være lov til til å stille spørsmål om hva som har gått galt denne sesongen. Hva er skjedd med laget som i fjor kjørte over all motstand, til tross for at de til slutt bare vant serien på bedre målforskjell enn RBK?

Fjorårets serie- og cupmestre har ikek fåt spillet til å gli like bra denne sesongen som i den forrige.
Fjorårets serie- og cupmestre har ikek fåt spillet til å gli like bra denne sesongen som i den forrige.

Det finnes flere faktorer som kan forklare problemene østkantlaget har slitt med denne sesongen. Den første er at konkurrentene virkelig har latt seg «skremme» av de kongeblås fjorårssesong Gjennom vinteren og våren la flere av klubbene seg virkelig i selen og fikk inn midler til å forsterke spillerstallen. Det har uten tvil ført til at kvaliteten på de tre-fire beste lagene i serien har blitt enda jevnere. Spesielt har Rosenborg og Sandviken hatt økonomiske midler til å hente inn spillere, som har gjort lagene bedre rustet til å stå en lang sesong helt ut.

Det lugger offensivt

En annen viktig faktor er tapet Vålerenga har hatt av flere sentrale spillere før denne sesongen og problemene med å erstatte disse på en skikkelig måte. Spesielt er det tydelig at klubben foreløpig ikke har fått inn gode nok erstattere for hverken midtbanegeneral og kaptein Sherida Spitse, som i vinter returnerte til Nederland, eller toppscorer Ajara Njoya.

Spesielt midt på gresset har mangelen på en ordentlig midtbanesjef til å trygge det defensive bak Dejana Stefanovic vært synlig I løpet av sesongen har både stortalentet Rikke Nygard og nysigneringen Ylinn Tennebø vært forsøkt som makkere til serberen dypt på midtbanen, men ingen av dem har helt klart å fylle det store tomrommet etter den beste spilleren norsk kvinnefotball noen gang har sett. Denne uka ble det kjent at kubben gjør nok et forsøk på styrke midtbaneleddet ved at klubben signerte Thea Bjelde fra Arna Bjørnar.

Så får høstsesongen vise hvem som blir Stefanovics faste makker, og om valget vil gjøre midtbanen med defensiv trygg, noe som også vil være med på å bedre arbeidsvilkårene for en forsvarsfirer som fram til 0-3-tapet borte mot Sandviken i nest siste kampen før serien har virket bunnsolid.

Elise Thorsnes har vært god i enkeltkamper, men har slitt med å prestere jevnt over lengre tid foreløpig denne sesongen Her scorer hun i hjemmekampen mot Lyn denne sesongen.
Elise Thorsnes har vært god i enkeltkamper, men har slitt med å prestere jevnt over lengre tid foreløpig denne sesongen Her scorer hun i hjemmekampen mot Lyn denne sesongen.

Store forhåpninger

Lenger fram på banen har det heller ikke alt alt vært rosenrødt så langt denne sesongen, og selv om trener Majgaard Jensen peker på at laget hans både scorer mye mål og skaper sjanser, er det noe som mangler i forhold til fjorårssesongen. Mens Synne Jensen har hatt en mye bedre sesong enn i fjor og foreløpig har scoret åtte mål, har ikke erstatteren for toppscorer Ajara Njoya vært like heldig.

Mange hadde store forhåpninger til landslagsveteran og tidligere utenlandsproff Elise Thorsnes, men så langt har hun bare levert varene i et par enkeltkamper, som da hun scoret ekte hattrick i bortekampen mot Stabæk. Thorsnes selv innrømmer også at denne sesongen kanskje har vært den vanskeligste i hennes lange og meriterte karriere så langt.

Fortsatt håp om gull

Så ligger det i fotballens underlige vesen at selv om det til nå ikke har vært helt fjorårstendenser ute på kunstgresset på Valle kan ting snu fort. Det bor fortsatt så mye i dette laget at én på ingen måte skal avskrive mulighetene for spillerne i kongeblått til å forsvare fjorårets seriemesterskap. Og hvem vet kanskje kan det bli en dobbelttriumf i år igjen, selv om det er uttalt at cupen, på grunn av spill i Mesterligaen, vil bli nedprioritert?

Optimismen for siste de av sesongen bunner mye i det at grunnspillet og kvalitetene fortsatt ligger i laget. I tillegg vil høsten høyst sannsynlig by på flere nye fjes. Thea Bjelde er allerede nevnt, men like viktig blir det nok at amerikanske Katie Stengel, som debuterte rett før fotballferien satte inn og danske Agnete Nilsen, som er spilleklar fra 1. august, vil tilføre laget mer kvalitet og dybde i spillerstallen.

Den siste kampen før ferien borte mot Lillestrøm ble Celin Bizet Ildhusøys foreløpig siste kam som Vålerenga-spiller. Nå flytter hun til Paris og storklubben PSG.
Den siste kampen før ferien borte mot Lillestrøm ble Celin Bizet Ildhusøys foreløpig siste kam som Vålerenga-spiller. Nå flytter hun til Paris og storklubben PSG.

Dansk bidrag?

Spesielt knytter det seg stor spenning til den danske kantspilleren Agnete Nilsen. Hun er hentet inn fra Brøndby, som erstatter for Celin Bizet Ildhusøy som er forsvunnet til storklubben PSG i Frankrike, og mange innad i klubben mener at dansken faktisk er hakket bedre enn Ildhusøy. Det gjør at det skal bli spennende å se hva dansken kan bidra med så fort hun er blitt varm i den blå trøya.

Det gjenstår fortsatt ni serierunder og det aller meste kan skje. Hvem som blir seriemester i år ser ut til å bli en kamp mellom Vålerenga, Sandviken og Rosenborg, med Lillestrøm som utfordrere Brukes sommeren godt og jentene får spillet til å sitte et hakk bedre i andre del av sesongen, kan det bli fort bli en gjentakelse av jubelsesongen fra i fjor, men det gjenstår et godt stykke arbeid før Vålerenga er der per dags dato.

Seriespillet i Toppserien starter igjen etter fotballferien lørdag 7. august. Da tar Vålerenga imot Kolbotn hjemme på Intility arena.

Powered by Labrador CMS