DEBATT

Regine Folkman Rossnes
– For min del er Pride først og fremst en protest, og kampen er langt fra over, mener Regine Folkman Rossnes.

– Jo, Pride bør også markeres i skolen

– Er du stolt over å være hetero? Fint for deg at du er klar over din egen legning. Men jeg tror faktisk ikke du vet hvor privilegert du faktisk er. Som slipper å være redd for å bli slått ned på åpen gate fordi du holder kjæresten din i hånda. Du slipper at andre synes det er ekkelt når du kysser den du elsker.

Publisert

Etter terrorangrepet i 2022, trodde jeg det ville være åpenbart hvorfor vi trenger å markere Pride. Men nei. Flere mener dette ikke var rettet mot LHBTQ+-bevegelsen, siden det skjedde på åpen gate. Et argument fra folk som åpenbart aldri har vært i nærheten av Oslo Pride.

Dette året foregikk Pride Park i Spikersuppa. Men Pride Park hadde stengt for kvelden. Da valgte mange å ta festen videre til de skeive utestedene som ligger i nærheten – London, Elsker og Cesar.

Folk flest har glemt skuddene for to år siden. For oss i målgruppen er 25/06/2022 en dato som har brent seg like mye fast i minnet som 22/07/2011.

Seksualisering av barn

Et annet argument for å ikke markere Pride, som vokser seg større og større, er å holde barn utenfor, for å unngå seksualisering av barn og kjønnsforvirring.

Men det er ikke sånn at man finner ut av legning eller riktig kjønnsidentitet den dagen man blir myndig. Og hva med de barna som vokser opp med foreldre innenfor LHBTQ+-paraplyen?

En i klassen min på grunnskolen hadde en lesbisk mor med samboer. Flere i klassen sa at det var synd på henne. Selv om jeg syntes det var rart å mene, ble jeg med på tankegangen. I etterkant har jeg heldigvis endret syn.

Homo, et skjellsord

Selv er jeg glad over at jeg fant ut av legningen min i sen alder, slik som miljøet på grunnskolen var. 

I en samfunnsfagtime på ungdomsskolen kom det frem at flere gutter i klassen var homofobe. Noen sa de ikke engang så på skeive som mennesker: «Det var Eva og Adam, ikke Adam og Adam!».

Læreren den gangen så sjokkert ut, men sa ingenting. Denne samtalen ble aldri nevnt siden. Verken av lærere eller elever.

Skeiv og homo ble brukt som skjellsord. Jeg gikk ut av ungdomsskolen våren 2008, noe som begynner å bli ganske lenge siden. Likevel er homo og skeiv fremdeles skjellsordet som blir brukt mest på skolen. Barn lærer av de voksne, som kanskje slenger det ut på en fotballkamp.

Jeg skulle ønske jeg hadde en voksenperson som Hallgeir Buset da jeg gikk på skolen. Rektoren i Ålesund som heiste Pride-flagget i protest.

En trygg skole

For meg var det på videregående veldig overraskende å finne ut at jeg er bifil. Og selv om jeg tok det fint og relativt med ro, er det ikke slik for alle. Det finnes ingen mal.

Hvis man ikke har trygge relasjoner hjemme, er ikke nettopp skolen en plass man kan finne hjelp? Alle har ikke nødvendigvis skeive organisasjoner eller foreninger tilgjengelig der man bor. Og så klager bygdesamfunn på at ungdommen flytter vekk?

Pride, en protest

I forrige uke overhørte jeg to gutter utenfor huset mitt, som hevdet at det er gay å gå i Slottsparken. Jeg skulle gjerne visst hva de mente. Fordi det er plassert en regnbue i Ingrid Alexandras park?

Uansett kan jeg garantere at Sofienberg snart blir enda mer «gay» enn før, siden Pride Park arrangeres der i år. Det gjør meg stolt. Dette er en av plassene hvor homofile en gang i tiden kunne møtes i skjul.

I 1991 var det også et homofobisk drap i akkurat denne parken. For min del er Pride først og fremst en protest, og kampen er langt fra over. Selv skal jeg jobbe som bartender i løpet av Pride Park. Det er fint å være en del av det å skape hyggelige opplevelser for andre.

Du slipper stresset

Er du stolt over å være hetero? Fint for deg at du er klar over din egen legning. Men jeg tror faktisk ikke du vet hvor privilegert du faktisk er. Som slipper å være redd for å bli slått ned på åpen gate, fordi du holder kjæresten din i hånda. Du slipper at andre synes det er ekkelt når du kysser den du elsker.

Er du stolt over å være cis? Bra for deg at du er klar over kjønnsidentiteten din. Tenk på alt det ekstra stresset du slipper å leve med. Vi har mange gode grunner til å nettopp markere Pride.

Powered by Labrador CMS