Ordfører Anne Lindboe (H) smiler mens kulturminister Lubna Jaffery håndhilser på kronprins Haakon ved ankomsten til Operaen for å dele ut Kim Frieles minnepris under festkonserten i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.

Kronprinsen, ordføreren og kulturministeren stilte da den første i sitt slag skulle deles ut: – Har bygget bro

Onsdag kveld var den røde løperen rullet ut utenfor Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika.

Publisert

Ordfører i Oslo, Anne Lindboe (H), tok sammen med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) imot kronprins Haakon da han ankom Operaen for å dele ut Kim Frieles minnepris under festkonserten i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.

Det er første gang minneprisen deles ut. Kim Frieles minnepris 2024 tildeles Støttegruppa 25. juni og den ukrainske gruppen Insight.

– Ved å tildele prisen til både en norsk og en internasjonal aktør, anerkjenner vi at Norge ikke kan lukke øynene for de vanskelighetene skeive har ute i verden. Samtidig må vi ikke tro at vi er i mål her i Norge, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at begge prisvinnerne gjør et viktig arbeid for skeives rettigheter, og han er glad for at Støttegruppa 25. juni og Insight er årets prisvinnere.

Hedrer den fremste forkjemperen

Kim Frieles minnepris hedrer minnet til en av de mest innflytelsesrike forkjemperne for homofiles rettigheter i Norge, som gikk bort i 2021.

Det var pyntet i regnbuens farger i Operaen i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Konferansierene Noman Mubashir og Silya Nymoen under festkonserten i Operaen i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Mahsa Vahdat og Jarle Bernhoft opptrådte under festkonserten.
Mahsa Vahdat og Jarle Bernhoft med orkester i ryggen.
Operasjef Randi Stene på scenen i Operaen i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Kronprins Haakon deler ut Kim Frieles minnepris til Støttegruppa 25. juni ved leder Espen Evjenth.
Støttegruppa 25. juni ved leder Espen Evjenth med prisbeviset flankert av kulturministeren og Kronprinsen.
Kronprins Haakon deler ut Kim Frieles minnepris til den ukrainsk LHBTQI-organisasjonen Insight ved leder Olena Shevchenko.
Kim Frieles minnepris gikk til Støttegruppa 25. juni ved leder Espen Evjenth og den ukrainsk LHBTQI-organisasjonen Insight med leder Olena Shevchenko.
Området rundt Operahuset ble stengt av i forbindelse med utdelingen av Kim Frieles minnepris i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Kulturminister Lubna Jaffery og ordfører i Oslo, Anne Lindboe, tar imot kronprins Haakon som ankommer Operaen for å dele ut Kim Frieles minnepris under festkonserten i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Kulturministeren, ordføreren og Kronprinsen på vei inn på rød løper.

Prisen skal deles ut årlig til en person eller organisasjon som aktivt har jobbet for å bedre situasjonen til skeive.

– Til tross for alle fremskritt vi har gjort, er det fortsatt arbeid som gjenstår. Kim Frieles minnepris er viktig for å synliggjøre at kampen for rettighetene til skeive må fortsette, sier Jaffery.

Prisvinnerne mottar en pengegave på 500.000 kroner hver.

Jobber for skeives rettigheter

Støttegruppa 25. juni ble opprettet etter terrorangrepet under pridefeiringen i Oslo i 2022.

Skytingen utenfor London Pub og Per på Hjørnet 25. juni 2022 kostet to mennesker livet og skadet et titalls personer. Gruppen mottar prisen for støtten de har vist og sin tydelige stemme for de som ble rammet.

– Støttegruppa har vært opptatt av hvordan det er å være skeiv og muslim i Norge etter terroren og bygget bro mellom skeive og muslimske miljøer, heter det fra juryen.

Insight mottar prisen for sin sentrale rolle i å fremme rettighetene til skeive i krigsherjede Ukraina. Gruppen har bidratt til at Ukraina har blitt et land der rettighetene til LHBT-miljøet står på dagsordenen.

Ifølge juryen har Insight blant annet spilt en viktig rolle i å avskaffe sterilisering og tvungen psykiatrisk innleggelse for transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn.

Juryen for prisen består av juryleder Kristin Halvorsen, Guro Sibeko, Kjell Erik Ullman Øie og Knut Olav Åmås. Sekretariatet for prisen er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Markerer starten på Oslo Pride

Festkonserten «For en stemme!» i Operaen med Noman Mubashir og Silya Nymoen som konferansierer markerte starten på Oslo Pride og pridefeiringens 50-årsjubileum i Norge. Oslo Pride pågår fra 19. juni til 29. juni.

– Menneskestemmene våre er noe av det mest fascinerende og det mest individuelle vi har. Når menneskestemmer kommer sammen, viser det både hva vi er i stand til å skape som felleskap, og skjønnheten som bor i mangfoldet blant oss, uttalte operasjef Randi Stene i forkant av festkonserten. 

Et mangfoldig stjernelag, bestående av blant andre Ane Brun, Samuel Mariño, Adrian Angelico, Mahsa Vahdat i duett med Jarle Bernhoft, kveder Kim Rysstad, Sofie Asplund med «Glitter and be gay», Operaens barnekor og KORK under ledelse av Daniela Musca ble annonsert.

Powered by Labrador CMS