Oslo 20230701. Prideparaden går fra Grønland til Pride Park på Kontraskjæret i Oslo lørdag.
Årets Pride parade går fra Grønland, via Jernbanetorget og til Pride Park i Sofienbergparken.

Slik blir årets Pride-feiring i Oslo. Se den store oversikten her

I år er det 50 år siden den første pridemarkeringen i Oslo, og Pride er blitt større enn noensinne. – I år har vi et flott program som er mer omfattende enn noensinne, som viser veien mot et samfunn der alle kan være seg selv og elske den en vil.

Publisert

I år er det 50 år siden den første Pride-markeringen i Norge. 250 modige stemmer ropte ut på Universitetsplassen: Vær deg selv – elsk den du vil. Det samme budskapet gjelder fortsatt.

Årets Oslo Pride blir en storslagen markering. Over 280 programpunkter er fordelt over festivalens ti dager, fra 19.-29. juni. Selve Pride Park ligger Sofienbergparken på Grünerløkka.

Området inneholder tre scener, serveringssteder, mingleområder, barer og Pride-butikken, stands fra ulike organisasjoner og foreninger, og et kjempestort dansegulv!

Pride paraden
Pride paraden i fjor var rekordstor. Mange ser frem til å si ifra om de rettighetene den skeive bevegelsen fremdeles må kjempe for.

Heis flagget

– Nå skal vi stå sammen og vise hvilket samfunn vi skal ha. I år har vi et flott program som er mer omfattende enn noensinne, som viser veien mot et samfunn der alle kan være seg selv og elske den en vil. Heis flagget, bli med på tidenes Pride, oppfordrer leder i Oslo Pride, Dan Bjørke.

  1. Hovedscenen i Pride Park byr på den svenske rapperen Timbuktu, electroclash-legenden Peaches, sommerlige hits med Fagernes Yacht Club og Plaza fra folkefavoritten Undergrunn.
  2. BamseScenen gir plass til fremadstormende artister, det folkelige, det sære og det morsomme. Publikum kan oppleve en homage til Édith Piaf, folkrock-bandet Mio, det kvinnelige storbandet SheBop Big Band og Tess fra den svenske hitfabrikken Alcazar.
  3. På Kulturscenen inviterer Oslo Pride inn ulike kulturinstitusjoner, inkludert Øyafestivalen, by:Larm, Riksscenen, Oslo Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene, Oslo World og Skeiv verden.
Dan Bjørke
Dan Bjørke, leder Oslo Pride, er takknemlig for hjelpen Oslo pride har fått fra kommunen.

Oslo Pride åpner på Operaen

Selve åpningen av årets Oslo Pride skjer onsdag 19. juni og er en storslått feiring av den mangfoldige menneskestemmen. Oppstarten inkluderer Nasjonaloperaen, Kringkastingsorkestret og sangere fra mange sjangre, aldre og kulturer, og har fått navnet For en stemme!

På scenen står blant annet Ane Brun, sopranist Samuel Mariño – med den lyseste mannsstemmen du kan forestille deg, Adrian Angelico, med både joik og operastemme, Mahsa Vahdat i duett med Jarle Bernhoft, kveder Kim Rysstad, Sofie Asplund med «Glitter and be gay», og Operaens barnekor og KORK under ledelse av Daniela Musca. Noman Mubashir og Silya Nymoen er konferansierer.

Kronprinsen deler ut Kim Frieles minnepris under festkonserten i Operaen.

Pride House

Debatt-arenaen Pride House holder til på Christiania Torv, i Legenes hus. Denne arenaen skal synliggjøre bredden i den skeive kulturen gjennom debatter, foredrag, workshops og kulturuttrykk.

I år er det over 80 ulike programpunkter på Pride House som tar alt opp fra eldreomsorg for skeive, Bufdirs nye rapport om minoritetsstress, til workshopper i kvensk og sør-samisk håndverk.

Publikum koser seg i Pride Park i fjor.
Publikum koser seg under fjorårets Pride Park.

Mini Pride

Rett ved siden av Pride Park, ligger Mini Pride, en trygg møteplass for skeive barn, unge og barnefamilier, og et sted der barn og ungdom kan lære mer om temaer som mangfold og likestilling.

Programmet vil bestå av kunst og kultur i et bredt utvalg av sjangre, som teater, musikk, dans, drag, litteratur, samt andre kreative og sosiale aktiviteter tilrettelagt for den yngre målgruppen.

Pride Parade

For mange er det paraden som er selve høydepunktet under Pride. Lørdag 29. juni feires rettighetene den skeive bevegelsen har oppnådd og kampen fortsetter for de rettighetene som ennå ikke er på plass.

I fjor gikk hele 50-60.000 i toget, ifølge politiet. I år er det påmeldt 147 ulike seksjoner, og det er Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens som leder an med første flåte.

Pride paraden i Oslo
Pride paraden er både en feiring og en aksjon for å markere viktige saker homobevegelsen stadig kjemper for.

– Transpersoner sto aller først på barrikadene under Stonewall-opprøret, og har kjempet frem mange av de rettighetene skeive har i dag. Verdens første pridemarsj i 1970 var dedikert til de modige menneskene som gjorde opprør på Stonewall. Når vi i år markerer 50 år med Pride i Norge er det bare på sin plass å hedre de som banet vei, sier Oslo Pride-leder Bjørke.

I år går paraden fra Grønland via Jernbanetorget til Sofienbergparken. Det blir egen tv-sending fra paraden på NRK1.

Oslo Pride Parade 2024
Ruten til årets Oslo Pride Parade.

Skeive Scener

Skeive scener er et selvstendig scenekunstprogram over hele Oslo. Oslo Pride og ulike scenekunstaktører fremhever og utvikler skeiv scenekunst.

I år skjer dette på Black Box teater, Cosmopolite, Dansens Hus, Dramatikkens Hus, Nordic Black Theatre, Oslo Nye Teater, SALT, TekstLab, Unge Viken Teater, Oslo Fusion, og Vega Scene.

Oslo Prides offisielle åpningsfest, Drag Sunday, OSLOEROTIC, skjer på Salt fredag 21. juni.

Oslo Pride Business Forum

Under Pride-uken inviterer også Oslo Pride til en konferanse om mangfold og inkludering i arbeidslivet. Tirsdag 25. juni blir det paneldebatter, presentasjoner og samtaler med næringslivsledere, akademikere, mangfold- og inkluderingseksperter, politikere og ulike interesseorganisasjoner.

Blant speakerne finner vi Laura Liswood (generalsekretær i The Council of Women World Leaders), politiker Henrik Asheim, mangfold- og inkluderingseksperten Kimiya Sajjadi (Big Enough Global) og Brita Møystad Engseth.

Oslo 20220625. Det er avfyrt flere skudd i 1.15-tiden natt til lørdag på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. Flere er skadd, opplyser politiet.
Det er avfyrt flere skudd på utsiden av London pub. Flere er skadd, meldte politiet 25. juni 2022.

Minnemarkering

Tirsdag 25. juni blir det minnemarkering i Rosenkrantz gate.

Det skjer utenfor London Pub og Per på Hjørnet der terrorskytingen som kostet to mennesker livet og skadet et titalls mennesker den 25. juni 2022 fant sted.

Powered by Labrador CMS