Arfan Bhatti avbildet i 2012. Han ble fredag utlevert til Norge etter å ha sittet i varetekt i Pakistan i over halvannet år.
Arfan Bhatti avbildet i 2012. Han ble fredag utlevert til Norge etter å ha sittet i varetekt i Pakistan i over halvannet år.

Bhatti bestred fengsling, men settes i varetekt i fire uker: – Kommer ikke til å avgi vitneforklaring i retten

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke Arfan Bhatti for medvirkning til 25. juni-skytingen. Selv har han ingen planer om å forklare seg, ifølge forvarer John Christian Elden.

Publisert

Oslo tingrett tok lørdag ettermiddag stilling til pålemyndigheten krav om å varetektsfengsle Arfan Bhatti for fire uker.

I kjennelsen går det fram at retten mener det er skjellig grunn til å mistenke Bhatti for samtlige av de forholdene han er siktet for, og at han derfor må sitte i varetekt i fire uker, slik påtalemyndigheten ba om.

Zaniar Matapour var den som utførte masseskytingen i Oslo sentrum dagen før Pride-paraden i 2022. 

To personer ble skutt og drept da terrorsiktede åpnet ild mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub

Politiet mener han utførte dette etter å ha blitt påvirket av Arfan Bhatti.

– Siktede (Bhatti, red, anm.) var ikke i Norge da handlingene ble utført. Retten mener imidlertid det er sannsynlighetsovervekt for at han har medvirket psykisk i forkant ved at han har styrket Matapours forsett, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Uenig i fengsling

– Nå er det et rettsmøte i Oslo tingrett der retten skal avgjøre om Bhatti har bestridt at han har noe med denne skyteepisoden å gjøre og mener for øvrig at det ikke er grunnlag for fengsling, sa Bhattis forsvarer John Christian Elden i forkant.

– Dommeren må foreta en selvstendig vurdering om vilkåret for fengsling er til stede, og vi har bestridt det, sier Elden.

Bhatti, som ble utlevert til Norge fredag, møtte ikke opp fysisk, og fengslingsmøtet ble derfor gjennomført som såkalt kontorforretning.

Psykisk medvirkning

46-åringen har sittet fengslet i Pakistan det siste halvannet året, hvor det har vært utallige rettsmøter for å få ham utlevert til Norge.

– Vi mener at det ikke er skjellig grunn til mistanke, altså at det er sannsynlighetsovervekt for at han har noen form for straffbar medvirkning i denne saken. Det er på det rene at han var i Pakistan 25. juni da denne skyteepisoden skjedde, slik at det er spørsmålet om forutgående psykisk medvirkning som er tema, sier Elden.

Strafferammen for psykisk medvirkning er den samme for hovedforbrytelsen, 30 års fengsel.

Avgir ikke vitneforklaring

– Nå er Bhatti bare siktet, han er ikke tiltalt, ikke anklaget. Politiet sier det gjenstår lang etterforskning før de eventuelt kan avgjøre tiltalespørsmålet mot ham, sier Elden.

Bhatti blir tirsdag og onsdag neste uke fremstilt som vitne i den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour, ifølge Oslo-politiet. Der kommer ikke Bhatti til å forklare seg, ifølge advokaten.

– Han kommer ikke til å avgi noen vitneforklaring i retten. Retten er meddelt dette på forhånd, sier Elden.

Vil ha Bhattis vitnemål

Påtalemyndigheten skulle gjerne se at Bhatti likevel møter i Oslo tingrett i saken mot Matapour.

Politiadvokat Ingvild Myrold vil også at Bhatti skal vitne mot Matapour.

– I alle straffesaker ønsker vi å belyse straffespørsmålet i størst mulig grad. Bhatti kunne belyst Matapour som menneske, og det kunne vært nyttig for retten å høre hans vitnemål, sier Myrold.



Powered by Labrador CMS