� Det som havner oppi søppelbøtta, drar måkene utover. Det er alt for intelligente fugler, og alt for sløv ungdom her i byen, mener Otto og Muhammed. Foto: Andes Høilund

– Vi er på plass halv åtte. Kommer du for seint, kan du bare dra hjem igjen. Det betyr at vi aldri rører alkohol om morgenen

Publisert

Gaterusken bryter ned fordommer mot personer med rusproblemer og er kåret til et av de beste sosialpolitiske prosjektene i Europa.

— Det er få ganger jeg føler meg så ydmyk som når jeg møter folkene i jobb for Gaterusken. Dere er rollemodeller for oss om bor i byen. Dette er ikke floskelsnakk. Når det gjelder å holde byen ryddig og uten søppel, er dere best, sier varaordfører Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam til Gateruskens arbeidslag.

— Hvis dere sørger for at alle som vil kan få jobbe hver dag, så vil vi kunne gjøre en enda bedre jobb, kontrer arbeidsgjengen. Gaterusken er en del av Kirkens Bymisjons tiltak Lønn som fortjent og fungerer så bra at det hver dag er folk som må gå skuffet hjem, etter å ha tapt loddtrekningen om å få arbeide med å rydde i Oslos gater.

Varaordfører Khamshajiny Gunaratnam tar en selfie med noen av ryddegjengene til Gaterusken. Foto: Elisabeth Tobiassen Faane

– Alt blir bedre når jeg har en jobb å gå til

— Vi er på plass halv åtte om morgenen. Kommer du for seint, kan du bare dra hjem igjen. Det betyr at jeg aldri rører alkohol om morgenen, sier Trond, som arbeider med Otto og Muhammed. Karl Johans gate og Løvebakken er blant områdene de har ansvaret for.

— Vi får en kaffekopp og en matbit, og er du heldig, blir du trukket ut til å bli med ut å jobbe. Vi jobber ute fra klokka ni til ett. Da får vi lønna vår. Å få arbeid og å få lønn hjelper på alt, sier Mohammed.

– Fuglene i byen er alt for intelligente

Det er mest å gjøre på mandager og etter 17. mai og nyttårsaften. Når det er vått på bakken, er det vanskeligere å få opp sneiper og annet smått. Da bruker arbeidsgjengene gjerne egne, smarte, hemmelige triks for å få jobben gjort.

— Det er mest eldre folk som gir oss ros. De unge gir oss jobb med å kaste sneiper og snus på gata. Vi må kanskje finne en ny type søppeldunker. Fuglene i byen har blitt alt for intelligente, og ungdommen alt for sløve. Derfor havner mye søppel utenfor søppeldunkene, og det som havner oppi drar måkene utover igjen, sier Otto.

Arbeidsgjengen, ruskenledelsen, Kirkens Bymisjon og varaordfører Kamzy står sammen for en ren by. Foto: Anders Høilund

Rusken og Kirkens Bymisjon samarbeider

Det var i 2010 at Rusken tok et initiativ overfor Kirkens Bymisjon til sammen å forsøke å få til noe som både kunne være til nytte for byen, og for noen av innbyggerne som sliter mer enn andre med livet sitt.

— Slik ble Gaterusken etablert. Den er et samarbeid mellom Rusken og Kirkens Bymisjon. Vi får mye positive tilbakemeldinger på prosjektet, både fra næringslivet og fra privatpersoner. Prosjektet har også blitt kåret til et av de beste sosialpolitiske prosjektene i Europa. Dette er et prosjekt vi er stolte av å være en del av, forteller Rusken-general Jan Hauger.

Kirkens bymisjon tar inn arbeidere til Lønn som fortjent. Det er et tilbud til personer som har et rusproblem, og som ikke klarer seg i arbeidslivet. De som har helse til det, får tilbud om å jobbe ute i ryddegjenger inntil fire dager i uka. Avdelingsleder Eli Svardal i Kirkens Bymisjon sier at tiltaket fungerer godt for arbeiderne, og at det samtidig er med på å bryte ned fordommer mot rusmisbrukere.

Powered by Labrador CMS