Hvordan så året 2022 ut i Oslo? Her er noen av høydepunktene

2022 var året da Nasjonalmuseet og Langøyene åpnet, det var også året da Reza Rezaee og Shabana Rehman døde og da Oslo ble preget av storpolitikken gjennom ukrainske flyktninger, 25. juni-skytingen og aksjonister som limte seg til Munch.

Publisert

Januar

17. januar: De nye trikkene har ankommet byen, og Sporveien starter prøvekjøringen.

28. januar: Oslo kommune ber innbyggerne spare på vannet for å unngå vannmangel, blant annet gjennom kortere dusjer og å samle opp klesvask. Tiltakene oppheves først 4. oktober.

Februar

Avduking av Oslos nye trikk på rådhusplassen. En 18 meter lang modell av Oslos nye trikk avduket.

5. februar: Den siste oppgraderingen av Langøyene er endelig ferdig. Oslos gamle søppelfylling i fjorden var i ferd med å bli et miljømareritt. Til slutt måtte Langøyene stenges.

14. februar: Barcode Street Food åpner med 14 spisesteder. Gründerne bak Oslo Street Food i gamle Torggata bad satser for fullt også i Bjørvika.

Mars

2. mars: I nattens mulm og mørke lyssatte performance-kunstnere det ukrainske flagget på den russiske ambassaden og arresterte Vladimir Putin – foran de russiske diplomatene på vei ut til bilene sine.

Her blir den russiske ambassaden lyssatt med de ukrainske fargene.

11. mars: De første ukrainske flyktningene kommer til Scandic Helsfyr. Ukrainske Zefar Shekh: – I går ville jeg kjøpe tomater i en butikk på Helsfyr, men de som sto i kassen sa velkommen og ville ikke la meg betale. Det har jeg aldri opplevd før.

28. mars: Extinction Rebellion starter en serie av blokader og okkupasjoner på Sjursøya mot lastebiler og tog knyttet til transport av flybensin. Flere har i etterkant blitt dømt for aksjonene.

April

21. april: Kvinne i slutten av 50-årene omkom etter at hun havnet under en lastebil i en trafikkulykke på St. Hanshaugen. Lastebilsjåføren ble senere siktet.

Mai

17. mai: Det største barnetoget på lange tider i Oslo etter at folk endelig kan feire dagen uten korona-restriksjoner.

Juni

11. juni: Nasjonalmuseet til over seks milliarder åpnes: - Et flott hjem for norsk kunst, mener statsministeren.

Oslo 20220610. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på offisiell middag i forbindelse med åpning av Nasjonalmuseet.

25. juni: To personer blir drept og 21 skadd når Zaniar Matapour skyter mot folk på utestedene London Pub og Per på hjørnet.

25. juni: Flere tusen går i et spontant Pride-tog fra Grønland til London Pub, til tross for at politiet sterkt har anbefalt å avlyse feiringen. I toget blir det ropt «We’re here, we’re queer, we won’t disappear».

Juli

6. juli: Deler av gata Grønland stenges for biler og det blir mer plass til folk, plantekasser og utemøbler. Grønnsakshandler Erkan jubler over stengingen. — Dette er paradis.

Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen.

18. juli: Sagaen om hvalrossen Freya starter. Hvalrossen har skapt kaos for småbåteierne på Sørlandet, men blir nå observert på Skarpsno. Hvalross-ekspert Rune Aae bedyrer viktigheten av å la henne få være i fred.

August

14. august: Hvalrossen Freya blir avlivet. Ifølge Fiskeridirektoratet oppsto det flere farlige situasjoner fordi folk ikke fulgte anbefalingen om å holde avstand til det rundt 600 kilo tunge sjøpattedyret.

September

10. september: Over 72.000 mennesker deltar ifølge arrangøren Oslo Pride på et regnbuetog gjennom Oslos gater. Det er ny rekord og 20.000 flere enn ved det forrige tilsvarende arrangementet, som var i 2019.

— Vi skal vise at kjærligheten vinner, og at vi skal ha et samfunn der alle skal kunne være den de er og elske den de elsker, sier Dan Bjørke, leder i Oslo pride.

Oktober

17. oktober: Det blir barnehagestreik som følge av brudd i meklingen mellom Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta og motparten Private Barnehagers Landsforbund. 42 private Oslo-barnehager blir tatt ut i streiken. Striden står om pensjonen for barnehageansatte.

29. oktober: 35 personer pågrepet etter nynazistmarkering i sentrum. Gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen står bak. De fleste deltakerne blir bortvist til Sverige og Danmark.

31. oktober: Dødsfallet til Sagene-politiker Reza Rezaee sjokkerer og rører mange.

November

11. november: Aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletingen prøver å lime seg fast på maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet. Senere i måneden griser aktivister fra samme organisasjon til «Monolitten» i Vigelandsparken i Oslo med maling.

Oslo 20221118. Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletinga har griset til Monolitten i Vigelandsanlegget.

15. november: Samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali anmelder komiker og programleder Atle Antonsen for grove hatefulle ytringer og hensynsløs atferd på et utested i Oslo i oktober. Politiet henlegger saken, en avgjørelse som Statsadvokaten fastholder. Avgjørelsen er klaget inn for Riksadvokaten.

23. november: Arkitekturopprøret kårer Nasjonalmuseet til Grøss-medaljen for landets styggeste nybygg. — Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, sier juryen.

Desember

12. desember: Follobanen, som består av Nordens lengste jernbanetunnel, blir offisielt åpnet. Den halverer reisetiden med tog fra Oslo S til Ski. De påfølgende dagene er det en rekke problemer på strekningen, som etter hvert blir stengt – minst ut januar.

20. desember: Som første bydel i ytre by innfører Stovner beboerparkering. Det har fått Hassan Ali (34) til å starte et opprør. — Jeg ser jo at mange i nabolaget og bydelen sliter økonomisk. Vi kan ikke finne oss i det!

Hassan Ali (34) står bak Facebook-siden "Vi som er mot beboerparkering".

29. desember: Komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman dør, 46 år gammel. Hun fikk tidligere i år påvist uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen.

Powered by Labrador CMS