Zaniar Matapour i rettssal 250 i Oslo tinghus. Han er tiltalt for grov terror etter at han åpnet ild utenfor Per på hjørnet og London pub i Oslo natt til 25. juni 2022.

Matapour protesterte mot at terrorsaken gjennomføres under ramadan

Allerede før retten fikk navn og personalia av terrortiltalte Zaniar Matapour, protesterte han mot at saken går under den hellige muslimske måneden ramadan.

Publisert

– Hvorfor gjennomføres dette opplegget under ramadan, samtidig som det er pause under jødiske og kristne helligdager som søndager og påske, sa Zaniar Matapour etter at retten var satt tirsdag formiddag.

Han ankom rettssalen iført håndjern og hadde med seg to mapper. Han satt rolig og snakket med forsvareren før dommerne ankom salen.

Den terrortiltalte ristet på hodet da han ble spurt hvordan han stiller seg til tiltalen da saken startet i Oslo tingrett tirsdag.

Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling etter at han natt til 25. juni i 2022 avfyrte 18 skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub i Oslo sentrum under pridefeiringen.

To menn ble drept og ni andre personer ble påført skuddskader. Ifølge påtalemyndigheten befant det seg minst 560 mennesker på og rundt de to utestedene da skuddene ble avfyrt.

Tiltalte Zaniar Matapour ankom rettssalen iført håndjern og hadde med seg to mapper.

Vil ikke forklare seg i retten

Det knytter seg spenning til om Matapour i det hele tatt kommer til å ytre seg om saken. Han har varslet at han ikke ønsker på benytte seg av retten til å forklare seg.

Påtalemyndigheten er forberedt på at terrortiltalte ikke vil forklare seg i retten. Flere vitner skal belyse spørsmålet om tilregnelighet.

– Vi må forsøke så godt vi kan å belyse saken uten hans forklaring, sier statsadvokat Sturla Henriksbø under et pressetreff i Oslo tingrett tirsdag formiddag.

Retten skal høre flere fornærmede de første ukene, før Matapour selv skal få muligheten til å forklare seg. Det kommer imidlertid neppe til å skje. 

Matapours forsvarer, advokat Marius Dietrichson, har tidligere uttalt til NTB at han vil formidle den tiltaltes standpunkt om at han ikke ønsker å forklare seg til retten.

Spørsmål om tilregnelighet

Særlig spørsmålet om tilregnelighet vil være vanskeligere når den tiltalte ikke forklarer seg, ifølge statsadvokat Henriksbø.

– Da må vi føre vitner fra hans nettverk og familie som kan bidra til å belyse det, sier han.

– Det er tre sakkyndige. To mener at han har en diagnose, mens én mener at han ikke har det. Det er viktig for oss å sørge for at retten har et godt grunnlag for å treffe riktig avgjørelse, sier statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås.

– Siden den tiltalte ikke selv forklarer seg vil bevisfølelsen rundt tilregnelighet bli ekstra bred, sier hun.

Grundig kartlegging

Hovedspørsmålene i rettssaken vil være om Matapour hadde terrorhensikt med angrepet.

– Gjennom etterforskningen har politiet gått grundig til verks med å kartlegge hans bevegelser i forkant. Det vil bli en del av bevisførselen, sier Henriksbø.

Sverget troskap til IS

Mindre enn én time før Matapour rettet våpen mot folk i Oslo sentrum, sverget han troskap til ekstremistorganisasjonen IS, ifølge aktor.

Troskapseden ble tatt opp på mobiltelefonen til en kamerat av Matapour klokken 00.25 natt til lørdag 25. juni 2022 og ble avspilt i retten tirsdag formiddag.

Etter å ha sverget troskap til IS, tok Matapour drosje til Oslo sentrum og videre til Holbergs plass, hvor han gikk på en trikk i retning Per på Hjørnet og London Pub, fremgikk det av innledningsforedraget til statsadvokat Sturla Henriksbø.

Der tok han opp to våpen og åpnet ild.

– Han avfyrte en rekke skudd mot personer på stedet, og mot vinduene til utestedet London Pub. Da kaoset hadde lagt seg, lå det igjen to mennesker som aldri reiste seg igjen, sa Henriksbø.Powered by Labrador CMS