Åtteåringen Howard Anderson Hutsit fra Haugenstua var den stolte vinneren av navnkonkurransen for båten. Foto: Christian Boger

Howard danket ut 2.000 osloelever i konkurranse. Nå er 8-åringen gudfar til middelalderbåten Norild

I to år har barn i osloskolen vært med på å klargjøre den nye middelalderbåten "Norild" for sjøsetting. Tirsdag fikk mange hundre av dem oppleve sjøsettingen i Middelalderparken

Publisert

I 2011 fant arkeologer restene av en gammel middelalderbåt under utgravinger i Schweigaards gate ved bussterminalen. Siden den gang har kulturetaten i Oslo kommune og Norsk Maritimt Museum samarbeidet for å få laget en kopi av båten. Tirsdag kunne båten endelig sjøsettes ved vannspeilet i Middelalderparken.

"Norild" skal du hete

Som et ledd i arbeidet har elever i osloskolen vært med på arbeidet med byggingen av kopien. Og for å sette  kronen på verket skulle elevene få være med på å navnsette nykomlingen. Nærmere 2.200 navneforslag kom inn fra elever rundt om i hovedstaden. Og den som trakk det lengste strået i konkurransen var åtte år gamle Howard Anderson Hutsit fra Haugenstua.

Tirsdag kunne Oslos nyeste middelalderbåt "Norild" sjøsettes i Middelalderparken. 2700 elever i osloskolen har vært involvert i byggeprosjektet. Foto: Christian Boger

— Det var veldig morsomt å vinne. Jeg kom på navnet allerede i september, forteller en glad åtteåring til VårtOslo.

Og navnet?

— Båten skal hete "Norild". Nord fordi den kommer fra nord i verden, og ild fordi jeg synes det var et kult navn, forteller en stolt gudfar.

Elever har lært om middelalderen

De siste to årene har 2.700 elever i osloskolen deltatt i prosjektet rundt å få sjøsatt båten. I tillegg til å lære om båtbygging og fysiske vært med på å lage tau til bruk i båten, har elevene fått mye kunnskap om middelalderen gjennom prosjektet.

— Dette har vært et eventyrlig prosjekt hvor vi i samarbeid med Norsk Maritimt Museum, som har ønsket å spre kunnskap om middelalderen, forteller direktør i kulturetaten, Stein Slyngstad.

Det skal mange mennesker og mye rå muskelkraft til for å få en båt fra middelalderen på sjøen. Foto Christian Boger

Han er svært imponert over det samarbeidet som har blitt stablet på beina for å få prosjektet til å bli en realitet.

— Dette har vært et enormt spleiselag hvor veldig mange forskjellige grupper ha bidratt. Så jeg vil gi en stor takk til alle som har vært med på å få "Norild" på sjøen i dag, smiler han.

En viktig læringsarena

Minst like stolt som Slyngstad var direktøren for Norsk Maritimt Museum, tidligere Sjøfartsmuseet, Tove Wefald Pedersen.

— Dette har vært en utrolig læringsrik prosess. I arbeidet med å bygge opp båten fra de restene vi fant i Schweigaards gate tilbake i 2011, har vi stadig lært noe nytt. Det føles utrolig tilfredsstillende å nå ha en flytende båt på vannet, slår Wefald Pedersen fast

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) fikk æren av å døpe "Norild" i Middelalderparken tirsdag formiddag. Foto: Christian Boger

Hun mener gjenoppbyggingen ikke minst er viktig for å gi dagens barn og unge en bedre forståelse av hvordan ting var i middelalderen.

— Gjennom slike prosesser lærer vi mye av hvordan ting var og fungerte i det gamle maritime Oslo. Det er kunnskap som er viktig å ta med seg videre til de oppvoksende generasjoner. Når du har et håndfast eksempel er det også lettere å forholde seg til hvordan ting så ut og fungerte tidligere, konstaterer museumsdirektøren.

Rundt 2.700 elever i osloskolen har deltatt i prosessen rundt "Norild". Flere hundre av dem var til stedet under sjøsettingen tirsdag. Foto Christian Boger

Båten slik den er i dag skal ikke brukes, men kan sees på vannspeilet i Middelalderpaken hver dag fram til høsten. I tillegg håper kulturetaten i løpet av høsten å kunne starte på arbeidet med å bygge naust og sjøboder i tilknyttning til "Norild".

Powered by Labrador CMS