DEBATT

Legalisering er ikke en god form for forebygging, sier skribenten.
Legalisering er ikke en god form for forebygging, sier skribenten.

– Ikke la Oslo være en prøvekanin for rusreformen. Den sender et signal om at det er fritt fram for narkotikaforbruk

Hadde jeg ville kjøpt rusmidler nå, hadde det ikke tatt mer enn maks en time før jeg fikk det. Nesten alle unge kjenner noen som kjenner noen.

Publisert

Denne uken gikk Høyre i Oslo ut og sa at de ønsker å innføre rusreformen i Oslo som et forsøk. Det fokuseres på viktigheten av at rusavhengige skal få hjelp og ikke straff. Jeg er helt enig i at rusavhengige må få hjelp, men Oslo Høyre nevner ikke hvilket signal dette sender til Oslos barn og unge.

Rusreformen er med på å gi et signal om at det er fritt fram for narkotikaforbruk, og avkriminalisering vil hindre politiet i å gripe inn der unge holder på å utvikle et rusproblem.

Et kjempeproblem

Flere steder i Oslo ser man at andelen barn og unge som tar del i rusmiljøet eller velger å ruse seg øker, og tilgjengeligheten er for stor. Hadde jeg ville kjøpt rusmidler nå, hadde det ikke tatt mer enn maks en time før jeg fikk det. Nesten alle unge kjenner noen som kjenner noen.

Dette er et kjempeproblem. Det er alt for lett å få tak i rusmidler, og byrådet i Oslo bør ikke legge opp til at det skal bli enda lettere og lovlig. Politiet må ha muligheten til å gripe inn, spesielt i tilfeller hvor en verner om barn og unge. Det er hele poenget med å ha et politi.

Vi kan og bør ikke ta fra politiet mulighet til å gripe inn i visse tilfeller. Da kan det bli enda lettere for unge å utvikle et rusproblem.

Nei til legalisering

For å få ned rusbruken er vi nødt til å senke tilgangen, aksepten og attraktiviteten rundt rusmidler. Det handler om å forebygge. Politikk og kultur henger sammen. Begrensning av tilgjengelighet er et sterkt virkemiddel for å forebygge rusproblemer. Legalisering er ikke en god form for forebygging.

Jeg håper byrådet og regjeringen tar barn og unges rett til en trygg barndom og ungdomstid på alvor, og velger å ikke bruke Oslo som en prøvekanin. Oslo bør fokusere på forebygging, ettervern og å skape trygge rusfrie arenaer.

Powered by Labrador CMS