– Dette er en svært alvorlig situasjon og vi må gjøre det vi kan for å stoppe spredningen av det muterte viruset, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse klokka ni i dag.
– Dette er en svært alvorlig situasjon og vi må gjøre det vi kan for å stoppe spredningen av det muterte viruset, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse klokka ni i dag.

Koronatiltakene i Oslo blir strengere enn de var i mars. Skal gjelde fra klokka 12 i dag

Utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo medfører strengere tiltak enn regjeringen innførte i mars i fjor. Dette omfatter også Oslo. Tiltakene gjelder fra klokka 12 i dag til 31. januar.

Publisert

Koronatiltakene som innføres gjelder ti kommuner rundt Nordre Follo, inkludert Oslo. De settes i verk klokka 12 i dag, lørdag, og skal gjelde til 31. januar. Tiltak, anbefalinger og forskrift ble presentert på regjeringens pressekonferanse i dag klokka ni.

De viktigste tiltakene:

 • Personer i risikogruppene må leve mer skjermet, holde to meter til andre enn dem de bor sammen, få hjelp til innkjøp og sykemelding kan vurderes av fastlege. De som bor med noen risikogrupper må leve mest mulig tilbaketrukket. Hvis dette ikke er mulig kan kommunen vurdere behov for erstatningsbosted. Nevnte personer skal ha munnbind i kontakt med helsepersonell.
 • Tiltak for barnehager, skoler og høgskoler: Barnehage, barneskole og ungdomstrinn skal opp på rødt nivå og man vurdere å stenge fortløpende. Videregående skoler skal ha digital undervisning i uke 4 for å forberede rødt nivå fra uke 5. Fagskoler, høgskoler og universiter skal ha digital undervisning, alle arrangementer skal utsettes, og lokaler og campus stenges.

Regjeringen gir disse anbefalingene:

 • Alle innbyggere bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Aleneboende kan ha en fast venn eller en fast husstand å besøke. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Barn kan ha kontakt med de som er i egen kohort i barnehage og barneskole.
 • Alle reiser som ikke er strengt nødvendig skal ikke foretas. Jobbreiser regnes som nødvendige for de som ikke kan ha hjemmekontor.
 • Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
 • Frisører bør forsterke tiltak som bruk av munnbind ved nærkontakt eller redusere eller fjerne behandlingstilbud som medfører spesielt nær kontakt.
 • Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
 • Plikt til munnbind innendørs på offentlige steder. Munnbind for passasjerer i taxi, tas på før man setter seg inn og tas ikke av før man går ut. Munnbindplikt gjelder ikke for barn under 12 år.

Disse regler innføres:

Klokken 12 i dag innføres disse tiltakene for alle de ti kommunene rundt Nordre Follo:

 • Alle arrangmenter utenom hjemmet forbys inne og ute. Unntak er begravelser og bisettelser.
 • Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.
 • Butikker stenges med unntak av apotek, bensinstasjoner, matbutikker. Vinmonopolet blir stengt.
 • Det innføres skjenkestopp.
 • Det blir stans i all breddeidrett for barn og voksne samt fritidsaktiviteter.
 • Serveringssteder stenges men det er tillatt med take away. Badebasseng, tros- og livssynshus, biblioteker, bowlinghaller og lignende, museer, kino, teater, konsertsteder og underholdningssteder stenges.

Prøver eliminasjon

– Dette er en svært alvorlig situasjon og vi må gjøre det vi kan for å stoppe spredningen av det muterte viruset. Den innsatsen som alle som bor i dette området skal gjøre, det er en innsats for hele landet. Vi er takknemlige overfor alle som er med på den, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse klokka ni i dag.

Hallvard Sandberg i NRK spurte FHI om de nå prøver å eliminere viruset.

– Vi har eliminering som et mål og så må man vurdere hvor langt ned i smittetall det er mulig å komme, sa Camilla Stoltenberg på presskonferansen.

Eliminiasjon har ikke vært prøvd før i Norge.

Powered by Labrador CMS