Det skal også godt gjøres å komme seg fra Oslo sentrum til Stockholm sentrum med fly fra Gardermoen til Arlanda på under tre timer . Det mener selskapet Oslo-Sthlm 2:55 er fullt mulig med tog på dagens linjer.

Ett skritt nærmere hurtigtog der du reiser Oslo - Stockholm på under tre timer

Norge og Sverige er nå ett skritt nærmere å få en bedre jernbaneforbindelse mellom Oslo og Stockholm, ifølge det svenske prosjektselskapet Oslo–Sthlm 2:55.

Publisert

Årsaken er at de svenske politiske partiene Moderaterna, Kristdemokraterna og Vänsterpartiet tirsdag la fram et komitéinitiativ for å fremskynde arbeidet med å forbedre togforbindelsen mellom Oslo og Stockholm.

Dette forslaget støttes av blant annet Socialdemo­kraterna, noe som betyr at det er et bredt flertall for forslaget i Riksdagen.

Lignende initiativ fra Stortinget

— Nå kommer Riksdagen med stor sannsynlighet til å vedta å gi den svenske regjeringen i oppgave å gi det svenske Trafikverket et formelt oppdrag om å sette i gang med å utrede en bedre jernbaneforbindelse mellom hovedstedene, sier direktør Jonas Karlsson i prosjektselskapet Oslo-Sthlm 2:55.

— Uten stopp skal vi klare det med tog på to timer og 50 minutter. Med stopp blir reisetiden to timer og 55 minutter, sa Oslo-Sthlm 2:55-direktør Jonas Karlsson til VårtOslo i 2020.

Foreløpig har det ikke kommet formelle vedtak eller konkrete oppdrag angående prosjektet på svensk side. Et lignende initiativ fra norske Ap og SV ble behandlet i Stortinget for et år siden.

I september i fjor ga regjeringen Jernbanedirektoratet i oppdrag å starte en utredning av Oslo-Stockholm-prosjektet. Men på svensk side har det tatt lengre tid.

Offentlig eid selskap bak planene

VårtOslo har flere ganger tidligere skrevet om at en togreise på to timer og 50 minutter mellom Stockholm og Oslo kan bli virkelighet dersom politikere på begge sider av grensen sier ja til planene fra selskapet Oslo-Sthlm 2:55.

Når en endelig beslutning tas på svensk side, og når Trafikverket eventuelt får i oppgave å nedsette en felles utredning med Jernbanedirektoratet, er ikke kjent. Det er heller ikke kjent hvor lang tid en slik utredning vil ta.

Eierne av togselskapet er de svenske kommunene Karlstad, Ørebro og Västerås som sammen med Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län ønsker å få et hurtigtog på skinnene mellom Oslo og Stockholm.

Før korona valgte norske og svenske forretningsreisende flyet mellom de to hovedstedene. Bare 200.000 reisende valgte toget mellom Oslo og Stockholm.

Slår både fly og bil på tid

En togtur som før pandemien, på grunn av vedlikeholdsarbeid på norske side av grensen, tok seks timer. Etter hvert skulle turen ta fem timer. Det er fortsatt langt mer enn hva det svenske togselskapet mener de skal klare turen på hvis de får lov til å starte opp.

Det skal også godt gjøres å komme seg fra Oslo sentrum til Stockholm sentrum med fly fra Gardermoen til Arlanda på under tre timer og 15 minutter. Selve flyturen er kort, men sikkerhetskontroller samt reise til og fra flyplassene spiser fort opp tiden.

— Uten stopp skal vi klare det med tog på to timer og 50 minutter. Med stopp blir reisetiden to timer og 55 minutter, sa Oslo-Sthlm 2:55-direktør Jonas Karlsson til VårtOslo i 2020.

— Og det er uten høyhastighetstog, la toppsjefen for togselskapet til.

Togstrekningen mellom Oslo og Stockholm kan bli på drøyt 40 mil med utbedring. Korteste bilvei er 520 kilometer. Raskeste beregnet kjøretid med bil er fem timer og 50 minutter. Også overfor bilen vinner toget dersom planene til Oslo-Sthlm 2:55 realiseres.

Powered by Labrador CMS