Utsiktene for hvit jul på Nordstrand var ikke gode for noen år tilbake. Om det blir hvit Oslo-jul i år, er også usikkert.

Kuldesjokk på vei – så kommer mildværet som truer hvit jul i hovedstaden

En ny kuldebølge skyller over landet denne uka. Så snur det fullstendig med mildvær i nær alle kriker og kroker av landet. Den hvite julen er i fare i Oslo og omegn.

Publisert

I Oslo-området kan man onsdag og torsdag vente seg nattetemperaturer mellom ti–tolv minus og rundt sju minusgrader på dagtid, opplyser statsmeteorolog Martin Granerød i Meteorologisk institutt.

Så skal det snu brått. Et lavtrykk på full fart inn fra Atlanterhavet bringer med seg en værsirkulasjon som vil gi skikkelig mildvær, forklarer meteorologen.

Opp mot sju plussgrader

– Kakelinna kommer jo gjerne inn før jul med en mildværsperiode, noe som stemmer godt for i år, sier Granerød. 

Han viser til førjulsværet kakelinna som ifølge folketradisjonen skyldtes at alle ovnene forårsaket mildvær like før jul.

Temperaturene vil stige fredag, og i Oslo-området ligger det an til plussgrader opp mot sju grader lørdag og søndag.

Nå kommer det en ny kuldebølge i noen dager før et skikkelig mildvær setter inn.

– Bør følge ekstra med

Snøgrensa vil utover uka bevege seg opp mot 1000–1200 meter. Det vil komme regn ganske høyt oppe med påfyll av snø over det.

– Derfor er det grunn til å tro at det kan bli trafikale utfordringer. Det kan bli glatt og isete opp mot fjellet, og dersom noen planlegger kjøring til helgen, bør de følge ekstra nøye med på været.

Snøen smelter – hvit jul i fare

Granerød tror også det er fare for at mye av snøen på Østlandet forsvinner når mildværet setter inn.

– Enkelte områder kan nok beholde litt, men det blir jo en litt annen type hardpakket snø. Når det fryser til, så blir det mer isete og ikke like julestemningsnø, om man skal bruke det ordet, sier han.

Han sier det er usikkert om Østlandet får en hvit jul.

– Det er store usikkerheter. Det er lov å håpe på påfyll av snø, men det er usikkert om det skjer. Mye kan skje.Powered by Labrador CMS