Hvilket regjeringskvartal vil vi ha? Meningene er delte i panelet, men ingen er fornøyde med dagens plan.

Hva slags regjeringskvartal vil vi ha? Ikke det som staten ønsker, mener ukas Byprat-panel

Publisert

Hva slags regjeringskvartal vil vi ha? Og hva gjør det med byen vår? Ukas Byprat-paneldeltakere diskuterte det kontroversielle prosjektet midt i Oslo.

Programvert og bydoktor Erling Fossen snakket med Odd Einar Dørum, bystyrerepresentant i Oslo for Venstre, og arkitekt Caroline Støvring, tidligere leder av Oslo Arkitektforening. I tillegg Lars Haukeland, talsperson for Team G8+, som kom på andreplass i arkitektkonkurransen om nytt regjeringskvartal.

Samtalen finnes tilgjengelig som podcast på Soundcloud og Byprat går live på Facebook-sidene våre hver torsdag kl 17.

Picasso i Oslo

Det skal bygges et nytt regjeringskvartal, og etter en arkitekturkonkurranse har et forslag vunnet frem.

Ikke alle er like fornøyde med planen. Blant ankepunktene til paneldeltakerne er store og dominerende bygninger og den kontroversielle Y-blokken, som prydes av et kunstverk av Pablo Picasso. Den nåværende planen er å rive de fleste av byggene i regjeringskvartalet, inkludert Y-blokken.

Få med deg hele diskusjonen her.

— Historieløst og kulturløst

— Y-blokken er en helt eksepsjonelt unik bygning i forhold til arkitektur, i forhold til historie, i forhold til kunst, Ingen av forslagene vi har sett til nå, heller ikke forslagene om regjeringspark, erstatter det på en god nok måte, sier Caroline Støvring.

— Det vises til sikringsbehov. Selvfølgelig kan Y-blokken romme den samme sikkerheten. Jeg vil si at regjeringens håndtering av denne saken så langt, det er historieløst og kulturløst,  og gjør rett og slett skam på Norge som kulturnasjon. Denne debatten må tas på nytt, slår Støvring fast.

— En enorm urban mulighet

Selv om Lars Haukeland representerer grupperingen som kom på andreplass i arkitektkonkurransen, er han på sin side svært positiv til at Y-blokken fjernes.

— Når vi viste en løsning der vi tok bort Y-blokken, så vi muligheten til å få til en helt annen urban situasjon. Vi kunne åpne for Trefoldighetskirken, vi fikk Deichmann frem, vi fikk Svenskekirken frem. Vi fikk liksom hele Akersryggen til å dukke opp i det området, sier han.

Det både han, Støvring og Odd Einar Dørum derimot er enige om, er blant annet at planen om å flytte Utenriksdepartementet dit fra Victoria Terrasse er en dårlig idé.

Dette og mer kan du få med deg i Byprat-videoen, eller i podcasten nedenfor.

Har du fått med deg de forrige episodene av Byprat? Gå inn på vår Soundcloud-konto. Sjekk ut neste episode, live, på Facebook-siden til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS