Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Rapper Linda Vidala har solgt til gull med låter om rus, frisinnet sex og kjærlighet. Låta ”Bængshot” er for tida den tredje mest spilte låta på p3. Vi tok en prat med henne om suksessen.
2017 har så langt vært et begivenhetsrikt år for Oslo-rapperen og produsenten Linda Vidala. Siden hun markerte seg som en av Norges nye rapartister i 2016 med låta ”Emma”, ble hun plukket ut av en bunke på rundt 1300 innsendte bidrag til å opptre som en av by:Larms 23 demoartister tidligere i år.
I tillegg mottok hun i april Statens kunsterstipend, og i sommer har hun opptrådt på flere store musikkfestivaler rundt omkring i Norge med den nye låta si ”Bængshot”.
Jeg møter Linda Vidala og hennes sorte Staffordshire bullterrier, Karma, på Majorstua, rett ved det sterkt trafikkerte Majorstukrysset, for en liten prat om suksessen.
Siden hun har med seg hunden, blir vi enige om å kjøpe med oss en te hver og sette oss på en benk i Frognerparken.
På veien bort går vi forbi den lille, blå og veldig gjenkjennelige elbilen hennes, som også dukker opp i musikkvideoen til låta ”Bængshot”. Låta er blitt til i samarbeid med en annen Oslo-rapper, King Skurk One.
— Jeg hadde allerede bestemt meg for å selge denne bilen, batteriet har blitt ødelagt og det lønner seg ikke å få det fikset. Derfor tenkte jeg at jeg like gjerne kunne male den blå og pimpe den litt opp, forklarer hun med et smil og legger til at hun blir gjenkjent hvor enn hun kjører.
I slutten av juli, to måneder etter at låta ble sluppet, ble ”Bængshot” lagt til p3s radioliste, og i skrivende stund er låta den tredje mest spilte på p3. Låta befinner seg også på en åttendeplass på den norske Spotify-topplista, og på VG-lista ligger singelen på niende plass, etter tretten uker på lista.
— Hva var reaksjonen din da du fikk beskjeden om at ”Bængshot” ble lagt til P3s radioliste?
— Jeg tenkte ”er det lov?” og ”er det greit for radio å spille den låta?”, sier hun og ler.
— Men jeg synes jo det er dritkult, for jeg har jo aldri blitt lista på radio før. Det er egentlig bare fett og litt småsjokkerende, men også digg å vite at det er greit å ta opp de tingene som låta tar opp.
Historien bak låta starter med en biltur, hvor Linda Vidala var sjåfør. Hun skulle kjøre en venninne og hennes venn. Han viste seg å være Skurk.
Vidala minnes at da han fortalte henne at han også var musiker, svarte hun arrogant tilbake ”ja, så kult da”. Og da han foreslo at de burde få til en session sammen i studio og lage noe sammen, svarte hun like arrogant ”jaja, sikkert”.
— Jeg var skikkelig arrogant mot han, og det var først etter at jeg hørte at også han var plukket ut på by:Larm i år, et halvt år seinere, at jeg innså hvor dritkul han er. Så jeg bare sendte han en melding angående det tilbudet om å lage noe sammen og spurte om vi skulle gjøre det nå, sier hun.
— Det førte til at Skurk og en produsentkompis av han, Jørgen Ramm, kom til studioet mitt på Løkka, Påfuglen. Mens vi drev å mekket på en beat, skrek plutselig Skurk ut ”bængshot, mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller?”. Vi fikk alle først skikkelig lættis, og forsøkte å komme på et annet refreng, men Skurks impulsrefreng passet så bra til beaten. Så da ble det bængshot, forklarer hun.
Oslo-rapperen har så langt gitt ut tre låter på sitt eget plateselskap, L.V Labels; ”Emma”, ”Rist” og ”Bængshot”. Låtene inneholder en god blanding av humor, ironi og litt seriøsitet om temaer som rus, frisinnet sex og kjærlighet.
— Mens ”Bængshot” er en morsom låt som handler om at det burde være greit å bruke ulike rusmidler for å bli påvirket, så handler Emma mer om en euforifølelse. Jeg synes det var gøy å kunne flippe det litt, siden Emma er kallenavnet på partydopet MDMA, forteller hun.
Første gang hun hørte noen snakke om Emma, skjønte hun ikke at det ikke var snakk om en person.
I låta ”Rist” derimot, oppfordrer Linda Vidala deg om å riste på det du fikk av Gud. Hennes lekne side som artist kommer også godt frem i musikkvideoen, hvor hun har valgt å leke litt med kjønnsrollene og flipper på hvem det er som blir objektivisert. Men selv om låta ikke handler om rus, så dukker rusmidlene også opp i musikkvideoen til ”Rist”.
— Hvorfor dette fokuset på rusmidler?
— Fordi jeg synes at det skal være en mer åpen dialog om det. Jeg føler jo at veldig mange snakker om legalisering av forskjellige rusmidler, og snakker om effekten av det. Men vi kommer liksom ikke noe lenger enn det. Og så vet jeg at det er mange som har mye å si om det, så det er vel egentlig bare et forsøk på å prøve å åpne døra for at flere skal snakke om det.
Hun tar seg en kort tenkepause, tar en slurk av teen sin, før hun fortsetter:
— Eh, altså, jeg er jo for legalisering av noen ting, og synes det er rart at noe skal være ulovlig når det har blitt så mye forsket på. Forskningen og lovene går litt mot hverandre. Men siden alt kan misbrukes – og det er derfor man har regulering av alkohol – så er jeg nok for en legalisering med regulering, presiserer hun.
Linda Vidala har alltid hatt en stor interesse for musikk. Hun forteller om morens Keyboard, som hun brukte til å komponere sine første sanger på som barn. Og om faren, en gammel trompetist som tvang henne til å begynne i korps.
— Da jeg var 5-6 år sa han bare at jeg skulle begynne i korps, men at jeg helt selv kunne bestemme hvilket instrument, forteller hun.
Valget falt på trommer, etter at hun så hvor utrolig stilige jentene som spilte trommer i korpset så ut.
— Jeg er veldig fornøyd med at jeg startet å spille trommer, fordi det er jo rytme jeg starter med når jeg lager en ny beat i dag. Det har gitt meg en god rytmeforståelse.
Planen om å gjøre karriere innenfor musikken, enten som låtskriver, produsent eller artist, oppstod veldig tidlig, men det var først da hun som 15-åring flyttet alene til Oslo, fra barndomshjemmet på Bærum, at hun virkelig bestemte seg for å satse.
— Jeg ville jo bli internasjonal popstjerne allerede fra jeg var liten, og lagde både låter og videoer. Men etter hvert som jeg ble eldre, følte jeg mer på at det å være popstjerne innebar at man måtte gå inn i en rolle, som jeg følte ikke var helt meg. Jeg liker at det er en tydelig rød tråd mellom den jeg er på scenen og den jeg er når jeg er av scenen, sier hun.
Linda Vidala viser til at hun, etter hvert som hun ble eldre, innså hun at hun egentlig ikke var noe hypp på den type berømmelse som hører med, om man klarer å slå gjennom som internasjonal popstjerne.
En av de tingene som påvirket henne, og fikk henne til å dreie seg vekk fra pop-musikken, var nettopp den forventningen om at man måtte skape seg en scenepersonlighet. Og da hun flyttet til Oslo, kom hun inn i hovedstadens hip hop-miljø.
— Da jeg flyttet til Oslo ble jeg introdusert for hiphop-miljøet i Oslo. Jeg hadde mange hiphop-folk rundt meg som påvirket meg og hjalp meg med å finne ut at rap var nærmere den jeg er og mitt eget språk, sier hun med et smil.
— Og så er det litt deilig å være direkte, og det er nok litt derfor jeg også gikk over til rap. Å bare kunne si masse ting fra levra og si ting som jeg kanskje ikke ville ha sagt til vanlig. Som for eksempel ”Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller?”, det er jo ikke noe jeg går rundt og sier til folk. Jeg ville jo ikke sagt dette til pappa, for eksempel, ler hun.
Intervjuet blir avbrutt for et lite øyeblikk, idet vi oppdager at Karmas bånd har løsnet, og hunden har snust seg fem meter bort fra benken vi sitter på.
Linda Vidala plystrer og roper på Karma, før hun reiser seg for å hente den sorte staffen som har vært hennes følgesvenn i 8 år. Mens hun setter seg ned igjen, forteller hun om de to forskjellige musikalske personlighetene som utgjør henne som artist:
— Du har Linda Vidala, og så har du Linda Longtime som er mer slim shady-rapperen. De tre låtene jeg har ute nå, er mer i Linda Longtime-sjiktet, hvor jeg skyter fra hofta og bare er veldig direkte. Linda Vidala er litt mer sårbar og litt mer på et følelsesplan.
— Longtime-låtene handler om det morsomme, det ulovlige, og de er mer befriende for meg å rappe. Mens Linda Vidala-låtene har en mer rolig beat og handler om de følelsene alle har, men ikke snakker veldig åpent om.
I motsetning til veldig mange andre hip hop-artister har Linda Vidala en musikkutdannelse i bagasjen.
— Jeg valgte å utdanne meg som musikkdesigner for å få litt tyngde og for å kunne jobbe litt mer bak kulissene, sier hun.
Hun viser til at som musikkdesigner har hun blant annet lært om hvordan man kan påvirke lytteren til å føle noe ved å bruke visse toner.
— De tonene som jeg har brukt på ”Emma” for eksempel, er egentlig sånne toner som ligger i H og blir kalt – å hva heter det’a?, hun stopper litt opp og ser tankefullt ut i lufta, før hun brått kommer på det og fortsetter:
— Jo, djevelens intervall!, sier hun.
— Har du en plan B i tilfelle artistkarrieren brått skulle ta slutt?
— Ja, da blir jeg yogalærer, svarer hun, etterfulgt av latter, før hun utfyller svaret sitt med å fortelle at hun skal fullføre en yoga teacher-utdannelse i høst.
— Det er nok musikk eller yoga jeg kommer til å drive med om artistkarrieren tar slutt. Det er ikke sånn at jeg har tenkt å være rapper hele livet, selv om det jo kan hende. Men jeg har sett for meg andre faser i livet hvor det ikke er så mye rap, hvor jeg trekker meg mer tilbake og gjør en litt mer hverdagslig jobb. Kanskje jeg klipper i et radioprogram eller produserer musikk for andre, sier hun.
Linda Vidala spiller på Parkteateret med King Skurk One fredag 25.august.