Fra idylliske Lindøya i Oslofjorden. Hytta på bildet er ikke en del av saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsbygg avlyser salget av Oslo-øyene

Ettersom Oslo kommune ikke ønsker å kjøpe hytteøyene i Oslofjorden, dropper Statsbygg salget. Friluftsområdene på øyene skal bevares.

Publisert

Statsbygg har jobbet med å selge Oslo-øyene Nakholmen, Lindøya, Bleikøya og Heggholmen i indre Oslofjord. Men kommunen takket nei.

– Øyene består i dag av store friområder, og det er viktig for oss at de flotte øyene er tilgjengelige for alle. Dette er ikke noe som vil endre seg ved et eventuelt kjøp. Det vil medføre både mye administrasjon og betydelige kostnader å kjøpe øyene og vi ser ingen grunn til å gjøre det nå, uttalte byråd for byutvikling Hanna E. Marcussentil Dagens Næringsliv.

Velforeningene ønsker å kjøpe

På Nakholmen, Lindøya og Bleikøya ligger det rundt 550 småhytter på festet tomt eid av staten.

I referatet fra årsmøtet i Nakholmen vel avholdt i april uttrykkes det bekymring for at «en privat aktør vil kunne ha en helt annen agenda enn velforeningene knyttet til eierskap», ifølge Dagens Næringsliv.

Derfor meldte Fellesstyret for velforeningene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen via advokat interesse for å kjøpe øyene.

Hytteeiere kan puste ut

På spørsmål om hvem som kan være aktuelle kjøpere svarte først Kommunal- og moderniseringsdepartementet at det er uaktuelt å selge til private aktører. Etter noe betenkningstid kommer det nå en melding fra departementet som gjør at hytteeierne trolig kan puste lettet ut.

– Siden Oslo kommune ikke ønsker å kjøpe øyene, fremstår det ikke som veldig aktuelt å selge, sier statssekretær Lars Jacob Hiim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, til Dagens Næringsliv.

Han sier at det for staten er vesentlig at friluftsområdene på øyene bevares.

– Beliggenheten nær byen og tilgjengeligheten med ferger, gjør at dette er viktige rekreasjonsområder for Oslos befolkning. Det er derfor viktig at det for fremtiden ikke åpnes for mer utbygging eller for andre private tiltak som vil kunne redusere friluftsinteressene, sier Hiim.

Powered by Labrador CMS